Ντ’ Αλέμα: Δεν συμφέρει την Ευρώπη μια ελληνική χρεοκοπία

Ας αφήσουμε κατά μέρος την «αλληλεγγύη», αξία παρωχημένη στην Ευρώπη του σήμερα. Να μιλήσουμε για συμφέροντα; Εντάξει, δεν είναι προς το συμφέρον μας να κάνουμε την Ελλάδα να χρεοκοπήσει. H Eυρώπη πνίγεται σε μια κουταλιά νερό, δηλώνει ο κεντροαριστερός πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάσιμο Ντ’ Αλέμα στην ιταλική εφημερίδα La Stampa.

Σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα Πέμπτη υπογραμμίζει ότι «το ελληνικό χρέος έχει ύψος τριακοσίων τριάντα δισεκατομμυρίων ευρώ και η Ευρώπη, εξαιτίας της έλλειψης συμφωνίας τις τελευταίες ημέρες, εξανέμισε, στα χρηματιστήρια, επτακόσια με οκτακόσια δισεκατομμύρια ευρώ»

Όπως τονίζει ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός και πρώην υπουργός Εξωτερικών «αν δεν υπάρξουν διορθωτικές παρεμβάσεις οδεύουμε προς την μείωση των απολαβών, της κατανάλωσης και των δικαιωμάτων των εργαζομένων». Σημειώνει δε ότι συνέπεια αυτών είναι η βαθμιαία εξέγερση στις πιο φτωχές περιοχές της Ευρωζώνης. «Χρειάζεται μια ιθύνουσα τάξη η οποία να αντιληφθεί τους κινδύνους αυτούς» επισημαίνει.

Ο Ντ’ Αλέμα υποδεικνύει τέσσερα σημεία «κλειδιά» τα οποία αν εφαρμοστούν θα αποτελέσουν τη λύση στον ελληνικό γόρδιο δεσμό: αναδιάρθρωση του χρέους, ένα δάνειο – γέφυρα, επιμήκυνση των χρονικών ορίων αποπληρωμής, με χαμηλά επιτόκια.

«Πρέπει να λάβουν όλη υπόψη τους την πραγματικότητα, ότι η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να πληρώσει το χρέος της» υπογραμμίζει .

«H αλληλεγγύη δεν είναι, πλέον, μια αξία στην Ευρώπη αυτή. Την Ιταλία, όμως, δεν την συμφέρει να αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει, πρώτα από όλα διότι κανείς δεν είναι σε θέση να υπολογίσει πλήρως τις συνέπειες. Ας μην ξεχνάμε το μάθημα της Lehman Brothers: οι Αμερικανοί ακόμη το μετανιώνουν που δεν την έσωσαν» τονίζει, τέλος, ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here