Εφετείο Αθηνών: Δεν εκδίδονται στην Τουρκία τρεις Τούρκοι στρατιωτικοί-Αύριο η δίκη για τους άλλους πέντε

ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕ(Κ.ΜΠΑΛΤΑΣ)

Εφαρμόζοντας το διεθνές δίκαιο προστασίας των αιτούντων άσυλο, το Εφετείο της Αθήνας, απέρριψε το αίτημα των τουρκικών αρχών και αποφάσισε με βούλευμά του  να μην εκδοθούν στη Τουρκία οι τρεις από τους οκτώ συνολικά τούρκους  στρατιωτικούς, που είχαν έρθει στη χώρα μας με ελικόπτερο, μετά την αποτυχία του πραξικοπήματος στη γείτονα χώρα.

Η απόφαση αυτή, εφόσον προσβληθεί και επικυρωθεί από τον Αρειο Πάγο, βγάζει την κυβέρνηση από την δύσκολη θέση να αποφασίσει εκείνη για την τύχη των Τούρκων στρατιωτικών, καθώς εφόσον τα αρμόδια ελληνικά δικαστήρια αποφασίσουν την μη έκδοση, δεν νομιμοποιείται ο υπουργός Δικαιοσύνης να πράξει διαφορετικά, αλλά δεσμεύεται ηθικά και νομικά από την απόφαση αυτή.

Και φυσικά η απόφαση αυτή θα δυσαρεστήσει σφόδρα την Τουρκία, που είχε επενδύσει πολλά στην έκδοση των Τούρκων, απαιτώντας και πιέζοντας με τηλεφωνήματα την πολιτική ηγεσία.

Σύμφωνα με τα επιχειρήματα που προέβαλαν οι Τουρκοι υπήκοοι και έκανε δεκτά το Συμβούλιο Εφετών, κινδύνευε σοβαρά η ζωή τους σε περίπτωση που γινόταν δεκτό το αίτημα έκδοσης του στη Τουρκία, καθώς με βάση και τις μέχρι τώρα αποκαλύψεις, θα ετίθετο σε αμφισβήτηση η ασφάλεια τους ενώ υπήρχε πολύ μεγάλη πιθανότητα να υπσοτούν βασανιστήρια.

Οπως επιτάσσει το διεθνές δίκαιο, δεν είναι επιτρεπτή η έκδοση ατόμων σε άλλη χώρα, εφόσον εκεί υπάρχει πιθανότητα να υποστούν βασανισμό ή να τεθεί σε κίνδυνο η σωματική τους ακεραιότητα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι υπέρ της μη έκδοσης τους στη Τουρκία, είχε ταχθεί και η εισαγγελέας.

Αύριο, Τρίτη, πρόκειται να εκδικαστεί το αίτημα των τουρκικών αρχών για τους άλλους πέντε Τούρκους στρατιωτικούς, που ήρθαν με το ίδιο ελικόπτερο.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here