Η Χρυσή Αυγή ανησυχεί για τον Έμπολα…. στην Ελλάδα και ρωτάει την Κομισιόν

Ο Ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής, ο  Γιώργος Επιτήδειος, είχε υποβάλει από το Μάιο ερώτημα  σχετικά με τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού Εμπολα στην Ελλάδα, από μετανάστες από το Κογκό.

Ο έλληνας ευρωβουλευτής, επικαλούμενος έγγραφο της Αστυνομίας που διέρρευσε στον ελληνικό Τύπο και δεν αμφισβητήθηκε από τις ελληνικές αρχές, έθεσε υπόψη της Κομισιόν ότι:

«Κατά τις 19 και 20 Απριλίου του τρέχοντος έτους, στο Κέντρο Κράτησης Σάμου, είχαν καταγραφεί ως κρατούμενοι 12 παράνομοι μετανάστες, υπήκοοι της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό.

Στις 8 Μαΐου, στο εν λόγω κράτος ανακοινώθηκε έξαρση της θανατηφόρου ιογενούς νόσου του Έμπολα λόγω της καταγραφής 27 πρόσφατων θανάτων, με ανοδικές τάσεις στα κρούσματα, ενώ είναι άγνωστος ο αριθμός των πολιτών που βρίσκονται σε καραντίνα. Δεδομένου ότι ο χρόνος επώασης της συγκεκριμένης νόσου είναι από 2 έως 22 ημέρες, υπάρχει πρόδηλος δυνητικός κίνδυνος μετάδοσης του ιού στην Ελλάδα εξαιτίας των μεταναστευτικών ροών από τη συγκεκριμένη χώρα.»

…και επιχείρησε να συσχετίσει τον τρόπο που διαχειρίζεται το μεταναστευτικό η ελληνική κυβέρνηση, με το ενδεχόμενο να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των ελλήνων πολιτών.

Μιλώντας για λογαριασμό της Κομισιόν, ο Λιθουανός αρμόδιος Επίτροπος Βιτένις Αντριουκαϊτις, γιατρός στο επάγγελμα,  απάντησε:

«Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ), δεν υπάρχει καμία συστηματική σύνδεση μεταξύ της μετανάστευσης και της εισαγωγής λοιμωδών νόσων.

Η ΠΟΥ δεν συνέστησε κανέναν περιορισμό των ταξιδιών και του εμπορίου προς και από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ) κατά την εκδήλωση της εστίας του ιού Έμπολα στην επαρχία Εκουατέρ της ΛΔΚ, η οποία έληξε στις 24 Ιουλίου 2018. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων ανέφερε ότι ο συνολικός κίνδυνος της εισαγωγής και της περαιτέρω εξάπλωσης του ιού Έμπολα στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τη διάρκεια της εν λόγω εστίας θεωρούνταν πολύ χαμηλός.

Την 1η Αυγούστου 2018 το Υπουργείο Υγείας της ΛΔΚ ανακοίνωσε την εκδήλωση νέας εστίας της νόσου του ιού Έμπολα στις επαρχίες του Βόρειου Κίβου και του Ιτούρι. Η Επιτροπή, σε συντονισμό με την ΠΟΥ, παρακολουθεί πολύ στενά την εστία, συμπεριλαμβανομένων των πτυχών που σχετίζονται με πιθανούς κινδύνους οφειλόμενους σε μετακινήσεις ανθρώπων, και θα συντονίσει τις τυχόν απαιτουμενες κατάλληλες αντιδράσεις  της ΕΕ.

Η Επιτροπή παραπέμπει τον κ. βουλευτή στην τελευταία έκθεση προόδου σχετικά με την υλοποίηση του ευρωπαϊκού θεματολογίου για τη μετανάστευση. Η έκθεση αυτή επισημαίνει την ανάγκη για συνεχή δράση, ώστε να αντιμετωπιστεί η πρόκληση της μετανάστευσης, και εντοπίζει τα σημεία στα οποία οι τρέχουσες ενέργειες δεν επαρκούν και στα οποία απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες.

Η υποστήριξη του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων πρέπει να ενταθεί. Στο πλαίσιο αυτό και πέρα από τις υπάρχουσες δράσεις και μέτρα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής είναι έτοιμος να ενισχύσει την παρουσία του και να εντείνει τις κοινές επιχειρήσεις σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, ενώ παράλληλα απαιτούνται και πρόσθετες δεσμεύσεις από τα κράτη μέλη. Η Επιτροπή παραπέμπει επίσης τον κ. βουλευτή στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 29ης Ιουνίου 2018».

Ο λόγος που ο ιος επί 40 χρόνια  δεν έχει ξεφύγει απο την Αφρική (παρά μόνον σε νοσηλευτές που υπηρέτησαν εκεί) είναι ότι ουσιαστικά η επώαση της νόσου δεν είναι κατά κανόνα μεγάλη, οπότε ώσπου να φθάσει σε ευρωπαϊκό ή άλλο έδαφος ο ασθενής, την έχει ήδη εκδηλώσει. 

ΤΟ ΝΟΣΗΜΑ

Πρόκειται για ιογενή αιμορραγικό πυρετό. Ως αιτία άλλοι πιστεύουν ότι είναι ανθρώπινο λάθος -ότι ξέφυγε απο εργαστήριο- και άλλοι ότι οφείλεται σε ένα ειδος νυχτερίδας της περιοχής.

Πρωτοεμφανίσθηκε ως νόσος το 1976 με επιδημία στο Σουδάν και στο Κονγκό, κοντά στον ποταμό Έμπολα, απ όπου πήρε και το όνομά της. Εκτοτε έχουν σημειωθεί 25 επιδημίες με πάνω απο 12.000 νεκρούς. Σκοτώνει το 25% έω 90% των ασθενών.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΕΜΠΟΛΑ

Ο ιος προκαλει συμπτώματα 2 έως 21 ημέρες μετά την προσβολή -πυρετο, μυοσκελετικους πόνους, εμετό, διάρροια, αιμορραγία.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΜΠΟΛΑ

Δεν υπάρχει θεραπεία και συνηθως χορηγουνται απλώς υγρά απο το στόμα ή ενδοφλεβιως

ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΕΜΠΟΛΑ

Μεταδίδεται απο άμεση επαφή με εκκρίσεις και υγρά ασθενών (π.χ αιμα, σπέρμα ) ή με αντικείμενα που έχουν επάνω τους εκκρίσεις ασθενών. Ομως και οι ασθενείς που έχουν αναρρώσει ακόμα και προ 12 μηνών είναι φορείς του ιού στις εκκρίσεις τους (σπερμα, δάκρυα, μητρικό γάλα)

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here