Χριστοδουλοπούλου: Ο Νότος να πιέσει την ΕΕ στο μεταναστευτικό

Να χτυπήσουμε κι εμείς το χέρι στο τραπέζι,  απέναντι στους Ευρωπαίους, με την φτώχεια μας να έχουμε και μεταναστευτικό…»,  τόνισε η αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου,  κατά τη συζήτηση του νομσοχεδίου για τις υπηρεσλιες ασύλου.

Οπως είπε, ότι το πρόβλημα είναι πολύ πιο περίπλοκο και απαιτεί πίεση στην ΕΕ να πάρει θέση. «Όσο  δεν μοιράζει πρόσφυγες στην Ευρώπη, δεν θα λυθεί. Ή θα πνίγουμε ανθρώπους ή θα γίνουμε Ιορδανία. Θέλετε να διαλέξουμε τι θα κάνουμε; Περί αυτού πρόκειται» σημείωσε.

Και συνέχισε λέγοντας πως η Ελλάδα έχει μια φοβερή ιδιαιτερότητα. «Όσοι έρχονται δεν θέλουν να μείνουν εδώ. Όμως δεν μπορούμε να είμαστε χωροφύλακες διπλοί. Να ειπωθούν αυτά, και όπως ενώθηκε το Βίσενγκραντ και έκλεισε τα σύνορα να ενωθεί και ο Νότος και να απαιτήσει από ΕΕ άλλες πολιτικές.

Εκτίμησε  ότι  η Τουρκία είναι σε ένταση με τη χώρα μας και δεν θα σεβαστεί τη συμφωνία με την ΕΕ, ενώ η Ευρώπη δεν ασχολείται σοβαρά. «Στη Μεσόγειο μπήκανε το τετράμηνο 23.000 πρόσφυγες, 6.355 στην Ισπανία, 9.000 στην Ιταλία, 8.500 στην Ελλάδα και 597 νεκροί. «Κύριε υπουργέ, πάρτε αποφάσεις μαζί με Μάλτα, Ιταλία, Ισπανία να απαιτήσουμε εμείς από την Ευρώπη, όχι η Ευρώπη από εμάς» τόνισε.

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές που επιφέρει το νομοσχέδιο Βίτσα για το άσυλο υποστήριξε πως δεν πιστεύει «πως είναι η καλύτερη δυνατή εκδοχή σε επίπεδο δικαιωμάτων προσφύγων, μεταναστών και διεθνούς προστασίας».

Επίσης επισήμανε ότι ειδικά για τη Λέσβο δεν θα πρέπει να γίνεται σύνδεση του ΦΠΑ με το προσφυγικό, ενώ τόνισε πως δεν μπορείς να κοροϊδεύεις τους Μυτιληνιούς.

Βίτσας: Τα πράγματα έχουν αλλάξει 

Τα πράγματα το 2018 έχουν αλλάξει σε σχέση με το 2017. Και το 2017 τα πράγματα είχαν αλλάξει σε σχέση με το 2015, απάντησε λακωνικά ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δ. Βίτσας.

Ο ίδιος επέμεινε πως βασικό στοιχείο για να λυθούν τα πράγματα είναι «να διεκπεραιώσουμε πιο καλά και πιο γρήγορα τις διαδικασίες ασύλου και με φροντίδα για τους αιτούντες άσυλο».

Ένα από τα πρακτικά προβλήματα που ανέφερε στην παροχή ασύλου είναι η διερμηνεία. «Στη Μόρια αυτή την στιγμή ομιλούνται 38 γλώσσες. Είναι βασικό πρόβλημα η διερμηνεία» τόνισε. Ενώ ανέφερε ότι το 2-3% των αιτήσεων ασύλου είναι απορριπτικές.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here