Χριστίνα Πομόνη: «Αντέχεις» να αναμετρηθείς με την αλήθεια;

 

 

 

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

Αν θέλεις να μάθεις την αλήθεια, έλα απόψε στο Κάστρο στις οκτώ.
Μόνος.Ένα ξαφνικό τηλεφώνημα και οι μνήμες ξαναζωντανεύουν.
Ο Κωστής ξεκινά το ταξίδι της αναζήτησης για τη χαμένη του αδελφή στο Μαίναλο, εκεί όπου πριν από είκοσι επτά χρόνια οι γονείς του σκοτώθηκαν σε τροχαίο.
Η βοήθεια της Σοφίας και της Εύης αποδεικνύεται καθο­ριστική, ακόμα και όταν τα πράγματα ακολουθούν μια απρόβλεπτη τροπή.
Ο Κωστής εμπλέκεται σε μια δίνη συγκλονιστικών αποκαλύψεων.
Σύμμαχός του το Μαίναλο και η δύναμη της ψυχής του.
Θα αντέξει να φτάσει στην αλήθεια;

Η ιστορία αυτή είναι σχεδόν αληθινή.
Τα συναισθήματα που προκαλεί, όμως, είναι απολύτως αληθινά.
Αντέχεις;

Η Χριστίνα Πομόνη γεννήθηκε το 1970 στην Αθήνα. Σπούδασε οικονομικά, αλλά αποφάσισε να ασχοληθεί με το μεράκι της, τα βιβλία. Έχει ταξιδέψει σε πολλά μέρη του κόσμου, δεν ζει χωρίς μουσική, λατρεύει τη φωτογραφία, τον αθλητισμό και τον σκύλο της.Τα τρία χρόνια παραμονής της στην Αμερική έγιναν αφορμή για τη γέννηση του πρώτου της μυθιστορήματος.

-Αντέχεις; Ερώτημα βασανιστικό που κάνατε βιβλίο από τις εκδόσεις Μίνωας;

Το «αντέχεις» είναι ένα ερώτημα που θέτω τόσο στον εαυτό μου, όσο και στους αναγνώστες. Αντέχεις να αναμετρηθείς με την αλήθεια; Αντέχεις να γκρεμίσεις ό,τι γνώριζες μέχρι σήμερα για ζωή σου, ό,τι λειτουργούσε σαν δίχτυ ασφαλείας; Αντέχεις να αναμετρηθείς με εσένα τον ίδιο, με τα λάθη σου, με τις παραλείψεις σου, με πράξεις που ίσως τη στιγμή που έλαβαν χώρα να μην έδειξαν πόσο σοβαρά μπορούν να επηρεάσουν το μέλλον του παιδιού σου. Αυτό είναι το ερώτημα: αντέχεις να αναμετρηθείς με τον εαυτό σου, να σταθείς απέναντι και να αποδώσεις ευθύνες;

-Πείτε μας δυο λόγια γι’ αυτό

Ο Κωστής Ιωάννου, πολύ γνωστός ηθοποιός στην Αθήνα του 1995, έχει χάσει τους γονείς του σε τροχαίο δυστύχημα στο Μαίναλο πριν από 27 χρόνια. Όλο αυτό το διάστημα επιλέγει συνειδητά να μην σκέφτεται τον χαμό των δικών του, ώσπου ένα τηλεφώνημα από μία άγνωστη γυναίκα αλλάζει τις ισορροπίες. Η γυναίκα τον ενημερώνει ότι η αδελφή του ζει. Από εκεί και έπειτα, ξετυλίγονται διάφορα κουβάρια, τα οποία εμπεριέχουν κοινωνικά και προσωπικά θέματα, αντιδράσεις, ψυχολογικές καταστάσεις και πολλές ανατροπές. 

-Το αφιερώνετε στα παιδιά που μεγαλώνουν απότομα;

Έχω υπάρξει και η ίδια ένα παιδί που μεγάλωσε απότομα και για πολλά χρόνια θεωρούσα ότι δεν με πείραζε, ότι μπορούσα να το διαχειριστώ. Στην πορεία κατάλαβα ότι είχα κάνει λάθος και απλά, και εγώ, όπως και ο Κωστής στο βιβλίο, κρυβόμουν πίσω από το δάχτυλό μου. Μετά από μία σειρά προσωπικών γεγονότων, αποφάσισα πως ήρθε η ώρα να μιλήσω για κάποια πράγματα που με καθόρισαν ως παιδί και, εν συνεχεία, ως ενήλικα. Θα πρέπει, όμως, να τονίσω, ότι μεγάλωσα με πολλή αγάπη, ωστόσο σε ένα σπίτι με εμφανή την απουσία και την αδιαφορία του πατέρα.

-Αστυνομικό και ερωτικό συνάμα;

Η αλήθεια είναι ότι όταν το ξεκίνησα δεν είχα σκοπό να το περπατήσω προς την αστυνομική πλευρά. Δεν είναι αμιγώς αστυνομικό, αλλά είναι σίγουρα μυστηρίου. Και καθώς πλέκονται οι ιστορίες αναμεταξύ τους, το μυστήριο αυξάνεται, γεμίζει τις σελίδες, τις λέξεις, και ελπίζω και την ψυχή του κάθε αναγνώστη.

-Είναι αληθινή η ιστορία;

Η ιστορία αποτελεί προϊόν μυθοπλασίας στη βάση πραγματικών γεγονότων. Πολλά από όσα περιγράφονται στο βιβλίο έχουν συμβεί στην πραγματικότητα. Καμία από τις ιστορίες δεν είναι αυτούσια, ωστόσο κάθε χαρακτήρας αφορά σε υπαρκτούς ανθρώπους και καταστάσεις.

-Πώς συνδέεται με τη σημερινή πραγματικότητα;

Οι ιστορίες που ξετυλίγονται στο «Αντέχεις;» είναι ιστορίες που συμβαίνουν στην ελληνική επαρχία όπως και σε όλες τις κλειστές κοινωνίες του κόσμου. Είναι λάθος να νομίζουμε ότι αυτά συμβαίνουν μόνο στην Ελλάδα. Ξέρω με βεβαιότητα, επειδή έχω ζήσει και εκεί αρκετά χρόνια, ότι συμβαίνουν και στην Αμερική. Επομένως, ο Κωστής, η Λυγερή, η Τασούλα, είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας. Επιπλέον, όπως και στο πρώτο μου μυθιστόρημα «Σιωπή Σαν Όρκος» (Εκδ. Μίνωας, 2015), έτσι και εδώ, οι ιστορίες εκτυλίσσοντας σε ένα ανδροκρατούμενο – ανδροκεντρικό περιβάλλον, όπως συμβαίνει εκτός Αθηνών κατά κόρον. Επομένως, η ένταση δίνεται μέσα από την σκληρότητα καταστάσεων που σε κάποιες οικογένειες αποτελούν καθημερινότητα με απολύτως κανένα σημείο έκπληξης. Αυτό ήθελα να αποτυπώσω μέσα από τους χαρακτήρες των ηρώων μου.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here