Χρεοκόπησε ο κολοσσός της τουρκικής τηλεφωνίας Turk Telekom

 

Χρεοκόπησε ο κολοσσός της τουρκικής τηλεφωνίας Turk Telekom, υπό το βάρος των δανείων που δεν μπορούσε να αποπληρώσει.

Το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών ενέκρινε την απόκτηση του ελέγχου από τις τράπεζες των μετοχών της ΟΤAS στην Turk Telekom.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Anadolu, μια κοινοπραξία πιστωτριών τραπεζών της ΟΤAS συνέστησε εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV) και απέκτησε το 55% της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας.

Η κίνηση αυτή για αλλαγή ιδιοκτησίας της Turk Telekom έλαβε το πράσινο φως από το τουρκικό ΥΠΟΙΚ, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

«Ντόμινο» αρνητικών εξελίξεων στην τουρκική οικονομία αναμένεται να προκαλέσει η χρεοκοπία του τουρκικού «γίγαντα» της τηλεφωνίας Turk Telekom.

Η πρώην κρατική εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Τουρκίας είχε ιδιωτικοποιηθεί από το 2005 όταν και πέρασε στη σαουδαραβική Oger Telecom του Λιβανέζου πρώην πρωθυπουργού και επιχειρηματία Ραφίκ Χαρίρι.

Το 2013 η Oger Telecom είχε θέσει ως εγγύηση το 55% των μετοχών της Turk Telekom για δάνειο ύψους 4,75 δισ. δολαρίων. Μετά από δύο χρόνια διαπραγματεύσεων με τις πιστώτριες τράπεζες δεν κατέστη δυνατή η εύρεση κάποιας λύσης, ως εκ τούτου οι τράπεζες ζήτησαν τον έλεγχο της εταιρείας.

Η πτώση της τουρκικής λίρας επηρέασε περαιτέρω την αποπληρωμή μιας και η εταιρεία εισπράττει σε τουρκικές λίρες, ενώ πληρώνει σε συνάλλαγμα τα δάνειά της.

Η Turk Telekom -εκτός από την Τουρκία- δραστηριοποιείται σε Αλβανία, Λίβανο, Ιορδανία και Σαουδική Αραβία. Έχει 43,5 εκατομμύρια συνδρομητές, ενώ απασχολεί πάνω από 33.600 υπαλλήλους.

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here