Χωρίς βοήθημα περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνεργοι της Αυστραλίας-Δυσοίωνο το μέλλον για τους Έλληνες που απολύθηκαν

 

 

Του Βαγγέλη Μαρκουλή

 

Ολοκληρώθηκε σήμερα η συζήτηση στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο για το πακέτο ενίσχυσης της Αυστραλιανής οικονομίας ύψους 130 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Όπως ήταν αναμενόμενο, «πέρασε» το πακέτο των $130 δις, όχι όμως για τους περιστασιακά εργαζόμενους, που αποκαλούνται casuals. Ευνόητο είναι ότι μεταξύ αυτών βρίσκονται χιλιάδες Έλληνες, που ήδη βλέπουν το μέλλον τους στην Αυστραλία δυσοίωνο.

Το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης επικεντρώθηκε στο αίτημα του Εργατικού κόμματος, και των συνδικάτων της χώρας, να συμπεριλάβει η κυβέρνηση στην επιδότηση μισθοδοσίας των 1500 δολαρίων ανά δεκαπενθήμερο και τους περιστασιακά εργαζομένους. Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Άντονι Αλμπανίζι ζήτησε από την κυβέρνηση να εξετάσει το ζήτημα με τους περιστασιακά εργαζόμενους και την επιδότηση στο επόμενο χρονικό διάστημα. Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών Ματίας Κόρμαν εμφανίστηκε ανένδοτος σήμερα λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει καμία αλλαγή στο νομοσχέδιο για τη μισθοδοσία των εργαζομένων και την ενίσχυση των επιχειρήσεων, γνωστού στα αγγλικά ως «JobKeeper».  Συνολικά υπολογίζεται ότι 1,1 εκατομμύριο άνεργοι στην Αυστραλία δεν θα λάβουν την ειδική χρηματική ενίσχυση. Και αν δεν αλλάξει η κατάσταση, κάτι που δεν προβλέπεται τουλάχιστον για τους επόμενους τρεις μήνες, η επιβίωση των μη επιδοτούμενων θα είναι δύσκολη.

Άκαρπη ήταν και η συνάντηση που διήρκεσε ένδεκα ώρες ανάμεσα στον υπουργό Εργασιακών Σχέσεων Κρίστιαν Πόρτερ και της γραμματέα του Συνδικάτου Εργαζομένων Αυστραλίας (ACTU) Σάλυ Μακμάνους.

Οι δικαιούχοι, θα αρχίσουν να βλέπουν χρήματα στους λογαριασμούς τους, από τον Μάιο. Η κυβέρνηση προβλέπει ότι έξι εκατομμύρια Αυστραλοί, σχεδόν το μισό εργατικό προσωπικό της χώρας είναι πιθανό να χρειαστεί την ειδικό επίδομα. Οι ρυθμίσεις αυτές θα διαρκέσουν έξι μήνες.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here