Χωρίς δηλώσεις ή συστάσεις (όπως είχε προείπει) έφυγε από τις συναντήσεις για το Κυπριακό η Λουτ

Η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, ολοκλήρωσε τις συναντήσεις της με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί χωρίς να κάνει καμία δήλωση, όπως εξάλλου είχε  ανακοινώσει προ ημερών -«δεν θα σχολιάσω, θα είμαι ακροάτρια» είχε πει.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η Λουτ ξεκαθάρισε στους συνομιλητές της ότι βρίσκεται στην Κύπρο μόνο για να ακούσει πώς οι δύο εμπλεκόμενες πλευρές καταγράφουν τα δεδομένα και τί σκέφτονται ως επομενο βήμα. Δεν μετέφερε κανένα μήνυμα από τον ΓΓ του ΟΗΕ, αλλά ούτε και από-προς Αναστασιάδη και Ακιντζί.

Η συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, έγινε στο ίδιο πλαίσιο με εκείνην που είχε με τον Κύπριο Πρόεδρο.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, στην τριωρη συνομιλία τους, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ανέπτυξε αναλυτικά τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς κάνοντας εκτενή αναφορά στη διάσκεψη του Κραν Μοντανά και ιδιαίτερα στο κρίσιμο δείπνο της 6ης Ιουλίου. Προέβη επίσης σε ανάλυση της παρούσας κατάστασης πραγμάτων, τονίζοντας τη θέση ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη για συνέχιση των διαπραγματεύσεων από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά. Εξηγώντας γιατί θεωρεί σημαντικό να ξεκινήσει η διαδικασία από εκεί που έμεινε στον Κραν Μοντανά, σημείωσε ότι θεωρεί πολύ σημαντικό το πλαίσιο Γκουντέρες, που κατατέθηκε στις 30 Ιουνίου και διευκρινίστηκε στις 4 Ιουλίου.

Η εντύπωση που του έδωσε η 63χρονη Αμερικανίδα πολιτικος  είναι πως γνωρίζει πολύ καλά και σε βάθος το προβλημα.

Μετά τις επαφές της στη Κύπρο θα επιστρέψει στη Νέα Υόρκη και εν συνεχεία σχεδιάζει να επισκεφθεί την Αθήνα, την Άγκυρα, το Λονδίνο και τις Βρυξέλλες. Τα συμπεράσματά της θα τα καταθέσει στον Αντόνιο Γκουτέρες αρχές Σεπτεμβρίου.
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here