Χλιαρή ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ για τον ΕΔΟΕΑΠ

Ανακοίνωση εξεδωσε η ΕΣΗΕΑ για το πρόβλημα βιωσιμότητας του δημοσιογραφικου ασφαλιστικού και επικουρικού ταμείου (ΕΔΟΕΑΠ) που «τσακίστηκε» με την λαίλαπα  που άρπαξε τα αποθεματικα όλων των ταμείων επι Σαμαρά-Βενιζέλου  και που πρόσφατα «δέχτηκε» τη χαριστική βολή από την κατάργηση του αγγελιόσημου.

Η ανακοινωση:

*δεν έχει καμία αναφορά σε απεργία, παρά την μεγάλη πίεση ειδικά των συνταξιούχων που δεν παίρνουν την επικουρική τους σύνταξη αλλά και όσων δυσκολεύονται ήδη να αντιμετωπίσουν τα ιατρικά τους έξοδα.  Φαίνεται πως την απειλή της γενικής απεργίας την κρατάνε για «ώρα ανάγκης» που πραγματικά κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί ποια θα ειναι αυτή, αν όχι τώρα που μπαίνει λουκέτο στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στο επικουρικό.

*κάνει μια χλιαρή αναφορά στις απεργίες πείνας πέντε δημοσιογράφων, ότι «μας συγκινεί όλους», σαν να αναφέρεται σε απεργούς άλλου… συμπαθούς κλάδου

*δεν αναφέρεται στην απαράδεκτη εργοδοτική άρνηση για ουσιαστική συμμετοχή στην επίλυση του προβλήματος. Οι εργοδότες θέλουν να διαμορφώνουν την κοινή γνώμη κατά τα δοκούντα, με «κεκτημένο» την μη καταβολη εισφορών. Και  διεκδικούν (προκειμένου να «πατσίσουν»  τυχόν  εισφορές)  φορολογικές ελαφρύνσεις!

Η ανακοινωση αναφέρει τα εξής:

«Το αδιέξοδο σχετικά με το μέλλον του ΕΔΟΕΑΠ, δυστυχώς, συνεχίζεται. Η τακτική της κωλυσιεργίας και της αναβολής από την κυβέρνηση και τους εργοδότες θριαμβεύουν. Τα προβλήματα, όμως, δεν επιλύονται αν τα αγνοούμε, αντίθετα, γιγαντώνονται. Οι συνταξιούχοι συνάδελφοι δεν έχουν λάβει τις επικουρήσεις του Σεπτεμβρίου, ενώ άμεσος είναι ο κίνδυνος για τη φαρμακευτική και τη νοσοκομειακή περίθαλψη των ασφαλισμένων.

Αύριο το μεσημέρι υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, στην οποία η ΕΣΗΕΑ προσέρχεται με τις απόλυτα τεκμηριωμένες προτάσεις της, που δίνουν διέξοδο στο πρόβλημα και παρέχουν λύση σωτηρίας βραχυπρόθεσμα και προοπτική βιωσιμότητας για τον ΕΔΟΕΑΠ. Ζητούμε από την Κυβέρνηση να νομοθετήσει αμέσως και να αποφύγουμε έτσι το αδιέξοδο και το λουκέτο στον ΕΔΟΕΑΠ. Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ δεν ζητούν προνόμια αλλά ισονομία. Θέλουμε περίθαλψη, επικούρηση και φαρμακευτική κάλυψη, όπως όλοι οι εργαζόμενοι και να συνεχίσει τη λειτουργία του ο ΕΔΟΕΑΠ, που μέχρι τώρα δεν έχει επιβαρύνει ούτε κατά το ελάχιστο τον κρατικό προϋπολογισμό.

Την ίδια ώρα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ νιώθει την ανάγκη να ευχαριστήσει και να συμπαρασταθεί σε κάθε συνάδελφο, ο οποίος με δική του πρωτοβουλία αγωνίζεται, όπως θεωρεί καλύτερο, για τη σωτηρία του Ταμείου. Η απεργία πείνας των συναδέλφων στην είσοδο του κτηρίου της ΕΣΗΕΑ μας συγκινεί όλους. Ο αγώνας μας είναι δίκαιος και γι’ αυτό υπάρχει πολύπλευρη στήριξη και μεγάλη ανταπόκριση»

Υπενθυμιζεται ότι το Ταμείο συντηρείτο με το αγγελιόσημο και τις εισφορές των υπαλλήλων δημοσιογράφων και όχι των εργοδοτών, προς τους οποιους οι κυβερνήσεις πάντα χαρίζονταν. Για να μην τους εξαναγκάσουν να δινουν εισφορές όπως κάθε εργοδότης  θέσπισαν και το αγγελιόσημο, με βάση το οποίο ένα ποσοστό της τιμής των  προβαλλόμενων διαφημίσεων στα ΜΜΕ πήγαινε και στο ασφαλιστικό ταμείο του Τύπου.  Με την κατάργηση του αγγελιόσημου το ταμείο δεν έχει πλέον τρόπο να συντηρηθεί στη ζωή και οι επαγγελματίες ζητουν να βρεθεί πόρος ικανός να το διασώσει -να δίνουν επιτέλους εισφορές και οι εκδότες. Επειδή οι εκδότες-εργοδότες  δυσανασχετούν και αρνουνται να δώσουν όσα χρειάζονται, είναι επιτακτικό να βρεθεί και συμπληρωματικός πόρος στη θέση αυτού που καταργήθηκε και ο οποίος δεν επιβάρυνε ουτε το κράτος ούτε τους αναγνώστες, παρά μόνον το χώρο της διαφήμισης.

Το αγγελιόσημο καταργήθηκε παρότι πολλοί άλλοι τάχα «φόροι» υπέρ τρίτων δεν καταργήθηκαν, που σημαινει επιλογή στο τι καταργείται και τι διασώζεται.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here