Χιροσίμα: 74 χρόνια από το φρικτότερο και ατιμώρητο έγκλημα πολέμου

Συγκέντρωση στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης διοργάνωσε η ΕΕΔΥΕ (Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη) απόψε στις 8 μ.μ. για τα 74 χρόνια από το αμερικανικό έγκλημα σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι και καλεί σε μαζική συμμετοχή σε αυτή όπως και στην πορεία στο ιστορικό κέντρο, με το σύνθημα «Δυναμώνουμε τον αγώνα ενάντια στον πόλεμο, τη φτώχεια και τις νέες πυρηνικές απειλές»

Σε ανακοίνωσή της η ΕΕΔΥΕ θυμίζει:

«Εβδομήντα τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται από το ιμπεριαλιστικό έγκλημα των ΗΠΑ κατά του λαού της Ιαπωνίας, όταν το πυρηνικό μανιτάρι εξαφάνισε από προσώπου Γης χιλιάδες ανθρώπους στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι (6 και 9 Αυγούστου του 1945). Τεράστιες οι υλικές καταστροφές, με ισοπεδωμένες τις δύο πόλεις – στόχους των ΗΠΑ. Πραγματικός στόχος οι λαοί, η ΕΣΣΔ, το ανερχόμενο επαναστατικό και εργατικό κίνημα. H ιμπεριαλιστική προπαγάνδα, ακόμα και σήμερα, προσπαθεί να συγκαλύψει τους πραγματικούς στόχους, χρησιμοποιώντας το ψέμα της «στρατιωτικής αναγκαιότητας» των πληγμάτων κι ενώ ο Β΄ Παγκόσμιος ιμπεριαλιστικός Πόλεμος είχε τελειώσει!».

Στην Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι σκοτώθηκαν ακαριαία 110.000 άμαχοι -συν όσοι υπέκυψαν αργότερα απο τις συνέπειες της ραδιενέργειας.

Η ΕΕΔΕΥΕ συνεχίζει αναφέροντας πως «διανύουμε μια περίοδο εξαιρετικά επικίνδυνη για τον ελληνικό λαό και για όλους τους λαούς του κόσμου. Δυναμώνει η επιθετικότητα των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και της ΕΕ και οξύνονται οι ανταγωνισμοί με τη Ρωσία, την Κίνα, με την εμπλοκή δεκάδων κρατών για τον έλεγχο των αγορών, των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των ενεργειακών πόρων και των δρόμων μεταφοράς. Θερμές εστίες και εστίες πολέμου καίνε σε Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική, Ανατολική Μεσόγειο, Ουκρανία, Βαλκάνια, Περσικό Κόλπο, και συγκεντρώνεται τεράστια δύναμη πυρός».

Στο φόντο αυτό «το ενδεχόμενο του πρώτου πυρηνικού πλήγματος, που εξετάζεται από χρόνια στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, το επιβεβαίωσε η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία (Ιούλιος 2016) και απειλεί τους λαούς, ιδιαίτερα μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία Απαγόρευσης των Πυρηνικών Μικρού και Μεσαίου Βεληνεκούς. Η Ρωσία και η Κίνα δηλώνουν έτοιμες να μπουν στη θανάσιμη αντιπαράθεση για να προστατεύσουν τα συμφέροντα των δικών τους μονοπωλίων.

Η ΕΕΔΥΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση της ΝΔ ότι συνεχίζει «την αντιλαϊκή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, τηρώντας κατά γράμμα τις δεσμεύσεις με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ. Βαδίζει κι αυτή στο δρόμο της εμπλοκής της χώρας μας σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους, υλοποιεί την ευρωΝΑΤΟικής κοπής συμφωνία των Πρεσπών και στηρίζει τη γενικότερη ιμπεριαλιστική διείσδυση στα Βαλκάνια βάζοντας το λαό μας σε μεγάλες περιπέτειες.»

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here