Χιλιάδες στους δρόμους κατά του ασφαλιστικού Βρούτση

Χιλιάδες διαδηλωτές βρέθηκαν το μεσημέρι της Τρίτης 18/2 στους δρόμους του κέντρου της Αθήνας και άλλων πόλεων ανταποκρινόμενοι στα απεργιακά καλέσματα των συνδικάτων ενάντια στο (αντι)ασφαλιστικό, όπως τονίζουν, νομοσχέδιο που κατατέθηκε τη Δευτέρα στη Βουλή. 

Με κεντρικό σύνθημα «Όχι στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων», σωματεία και εργαζόμενοι  βρέθηκαν στο συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεύτηκαν στη συνέχεια μέχρι τη Βουλή. Η ΑΔΕΔΥ, μεταξύ άλλων, διεκδικεί ακόμα την επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης, την πλήρη κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων, καθώς και τη δημόσια, καθολική και υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση.

 

«Διαμαρτυρόμαστε για το νόμο ο οποίος κατατέθηκε χθες στη Βουλή για το καινούριο ασφαλιστικό- συνταξιοδοτικό σύστημα. Είναι για εμάς μια επανάληψη του νόμου Κατρούγκαλου πλην ορισμένων μικρών διαφοροποιήσεων που υπάρχουν στο θέμα των ποσοστών αναπλήρωσης στη σύνταξη, ειδικά γι αυτούς που έχουν εργασιακό χρόνο από 30, 31 χρόνια υπηρεσίας και μέχρι τα 40. Υπάρχουν εκεί μικρές ελάχιστες αυξήσεις μέχρι τα 35 χρόνια υπηρεσίας και λίγο μεγαλύτερες από τα 35 μέχρι 40. Στα υπόλοιπα δεν προβλέπεται καμία μέριμνα», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος  της ΑΔΕΔΥ, Γιάννης Πάιδας, ενώ προσέθεσε ότι «παραμένουν τα ηλικιακά όρια ως έχουν με τον νόμο Κατρούγκαλου». Επιπλέον υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει καμία διόρθωση στις απώλειες που είχαμε στις επικουρικές συντάξεις και στο εφάπαξ» ενώ καταλήγοντας επισήμανε ότι «δεν υπάρχει και καμία διόρθωση στο θέμα των ορίων ηλικίας των βαρέων και ανθυγιεινών επιδομάτων των συναδέλφων που κι αυτοί υπόκεινται στα ηλικιακά όρια».

«Να μη συνηθίσουμε στις απολύσεις», ήταν το μήνυμα των ενοικιαζόμενων στον τραπεζικό κλάδο, που μεταξύ άλλωνα αναφέρουν ότι:

Οι 50 ενοικιαζόμενοι τραπεζοϋπάλληλοι  της Εθνικής, οι 24 τραπεζοϋπάλληλοι της Πειραιώς και οι 3 τραπεζοϋπάλληλοι της Αττικής, δυστυχώς φαίνεται ότι ήταν μόνο η αρχή. Αλλά και για όσους μένουν πίσω τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Συνεχής πίεση, καμία τήρηση των εργατικών διατάξεων ,ειδικοί συνεργάτες από την πίσω πόρτα (άραγε ποια είναι η διαδικασία για να γίνει κάποιος ειδικός συνεργάτης; προβλέπει κάτι ο κανονισμός εργασίας και έχει διαφύγει της προσοχής μας;) και πάνω από όλα η προσπάθεια να μας πείσουν πως βιώνουμε την…κανονικότητα.

Με μια ξεχωριστή, ογκώδη διαδήλωση που ξεκίνησε από τα Προπύλαια και ολοκληρώθηκε με πορεία στο Σύνταγμα το ΠΑΜΕ έστειλε «μήνυμα αγωνιστικής κλιμάκωσης για να καταργηθεί ο νόμος Κατρούγκαλου – Βρούτση και όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι». «Η κυβέρνηση της ΝΔ θα πληρώσει πάρα πολύ ακριβά την παραπέρα κατεδάφιση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, όπως πριν από αυτήν την πλήρωσαν το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί ο ελληνικός λαός δεν ξεχνά, οργανώνεται, νικά», δήλωσε ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημ. Κουτσούμπας, που έδωσε το παρών στη διαδήλωση του ΠΑΜΕ.

Επιπλέον, από τα Χαυτεία ξεκίνησαν τη διαδήλωσή τους προς τη Βουλή πρωτοβάθμια σωματεία καθώς και οργανώσεις και συλλογικότητες της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Παράλληλα, από τα ξημερώματα της Τρίτης στα πόστα τους βρέθηκαν οι ομάδες περιφρούρησης της απεργίας στον Πειραιά και αλλού. Εργαζόμενοι βρέθηκαν στο λιμάνι όσο και στους καταπέλτες των πλοίων όσο και μπροστά στην πύλη της Cosco με αποτέλεσμα να παγώσει το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και να μη γίνει καμία εργασία στη διαμετακόμιση και στις μεταφορές.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here