Χιλιάδες ψάρια έπαθαν ασφυξία στο Νέστο

Χιλιάδες νεκρά ψάρια εντοπίστηκαν στη λίμνη Ισμαρίδα και στον ποταμό Κομψάτο στο ύψος του Οικισμού Μωσαϊκό στο Νέστο, από μέλη του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας και τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Αιτία οι υψηλές θερμοκρασίες, σε συνδυασμό όμως με την μη ανανέωση των υδάτων.

Πρόκειται κυρίως για κεφάλια, χέλια και πεταλούδες.

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με αφορμή την ανεύρεση των νεκρών ψαριών, αναφέρει ότι εντοπίσθηκαν στις  28 και 29 και ότι τα κλιμάκια των υπηρεσιών διαπίστωσαν τα εξής:

Λίμνη Ισμαρίδα

Διαπιστώθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού αλιευμάτων (κέφαλοι, χέλια, πεταλούδες, μπλε καβούρια). Κατά τη μακροσκοπική εξέταση-νεκροτομή πρόσφατα θανόντων ψαριών δε διαπιστώθηκαν ενδείξεις λοιμώδους νοσήματος (παρασίτωση, βακτηριακή ή άλλη λοίμωξη). Παρατηρήθηκε μακροσκοπικά αυξημένη θολότητα των νερών (αύξηση των αιωρούμενων σωματιδίων) και  αυξημένη θερμοκρασία στα επιφανειακά ύδατα (>28οC, το μεσημέρι).

Το σύνολο των ευρημάτων παραπέμπει σε περιβαλλοντικά αίτια για τον θάνατο των ψαριών και ειδικότερα σε θάνατο από ασφυξία. Οι παρατεταμένα αυξημένες θερμοκρασίες στο νερό προκαλούν μείωση του διαθέσιμου οξυγόνου, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται ασφυκτικά φαινόμενα για τους υδρόβιους οργανισμούς.

Η κατάσταση επιδεινώνεται με την κακή ανανέωση του νερού στο υδάτινο σύστημα, λόγω μειωμένης εισροής νέων υδάτων. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι παρατηρήθηκαν νεκρά χέλια, τα οποία είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά σε χαμηλές συγκεντρώσεις οξυγόνου

Λίμνη Βιστωνίδα, Ποταμός Κομψάτος

Προσβλήθηκαν μόνο είδη ψαριών που επιβιώνουν στα γλυκά νερά. Η παρατεταμένη ανομβρία και η πτώση της στάθμης του νερού στον ποταμό, σε συνδυασμό με τις αυξημένες θερμοκρασίες που επικρατούν αυτή την περίοδο, προκάλεσαν στα ψάρια ασφυκτικά φαινόμενα

Ενδεχομένως, να φταίει και το ότι έγινε εισροή υφάλμυρων υδάτων από το νότιο τμήμα της Λίμνης Βιστωνίδας και αυτή να προκάλεσε αύξηση της αλατότητας. Τα κυπρινοειδή είναι πολύ ευαίσθητα σε αλατότητες πάνω από 1‰.

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής θα ήθελε να ενημερώσει το καταναλωτικό κοινό ότι σε καμία περίπτωση τα νεκρά ψάρια δεν έχουν διατεθεί στην αγορά. Συστήνει πάντως στους καταναλωτές να προμηθεύονται τρόφιμα από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here