Χιλιάδες ασθενείς χωρίς φθηνά αντικαρκινικά φάρμακα

Είδος πολυτελείας, φαίνεται ότι είναι ένα φθηνό βασικό αντικαρκινικό φάρμακο, για τους χιλιάδες καρκινοπαθείς συμπολίτες μας οι οποίοι εναγωνίως ψάχνουν να το βρούν από νοσοκομείο σε νοσοκομείο χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, το etoposide, βρίσκεται σε διαρκή έλλειψη αν και θεωρείται βασικό αντινεοπλασματικό φαρμάκο, που χρησιμοποιείται στη χημειοθεραπεία για πολλές μορφές καρκίνου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το etoposide περιλαμβάνεται στη λίστα Βασικών Φαρμάκων για τον Καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας .

Mάλιστα το συγκεκριμένο φάρμακο αναφέρεται στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ ότι βρίσκεται σε έλλειψη από 15.4.2018 έως 20.8.2018

Σύμφωνα με την προφορική ενημέρωση που είχαν τα μέλη της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου από τον ΕΟΦ, άδεια εισαγωγής του εν λόγω φαρμάκου από την Ισπανία έχει μόνον μια εταιρεία στη χώρα μας, και η εν λόγω Ισπανική εταιρεία είχε ανακοινώσει νωρίτερα φέτος προβλήματα παραγωγής.

Πάντως υπολογίζεται ότι οι ανάγκες της χώρας μας για το εν λόγω φάρμακο αγγίζουν τις 5.000 δόσεις μηνιαίως ενώ ο ΙΦΕΤ από την πλευρά του προχώρησε στην εισαγωγή περίπου 1.000-1.500 δόσεων ανά εβδομάδα ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των νοσοκομείων.

Πηγή: healthreport.gr

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here