Χιλή: Πανηγυρισμοί για το «ναι» στην αλλαγή του Συντάγματος

Με καταμετρημένο το 50% των ψήφων του χθεσινού ιστορικού δημοψηφίσματος στη Χιλή, σχεδόν το 78% τάσσεται υπέρ της αναθεώρησης του Συντάγματος, κληρονομιάς της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ, το οποίο καταρτίστηκε το 1980 και καταδυναστεύει ακόμα τη λατινοαμερικάνικη χώρα.

Το συντριπτικό ποσοστό όσων ψήφισαν «εγκρίνω» αυξάνεται όσο η καταμέτρηση προχωράει. Νωρίτερα, με το 11% των εκλογικών τμημάτων να έχει ενσωματωθεί, υπέρ της αναθεώρησης τασσόταν το 77,26%, εναντίον το 22,24%.

Σχεδόν 15 εκατομμύρια Χιλιανοί κλήθηκαν στις κάλπες για να απαντήσουν σε δύο ερωτήματα: «Επιθυμείτε ένα νέο Σύνταγμα;» και «Ποιο όργανο θα πρέπει να συντάξει το νέο Σύνταγμα».

Στο δεύτερο ερώτημα μπορούσαν να επιλέξουν μεταξύ μιας «Μικτής συνταγματικής συνέλευσης», η οποία θα αποτελείται από εκλεγμένους πολίτες και κοινοβουλευτικούς, και μια «Συνταγματικής συνέλευσης», η οποία θα αποτελείται αποκλειστικά από πολίτες.

Η συμμετοχή ήταν εξαιρετικά μεγάλη, σύμφωνα με τον διευθυντή της εκλογικής επιτροπής. Άλλωστε οι χθεσινές εικόνες έδειχναν ουρές έξω από τα εκλογικά τμήματα.

Οι υποστηρικτές του «Ναι» βγήξαν χθες βράδυ να πανηγυρίσουν τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα στους δρόμους της πρωτεύουσας Σαντιάγο και άλλων πόλεων, ένα χρόνο μετά την εξέγερση ενάντια στο υπερφιλελεύθερο οικονομικό μοντέλο της χώρας.

Τότε η αύξηση της τιμής του εισιτηρίου στο μετρό ήταν η αφορμή για το ξέσπασμα μαζικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων με διευρυμένα πια κοινωνικά αιτήματα, οι οποίες σημαδεύτηκαν από όργιο καταστολής και βίας εκ μέρους των δυνάμεων ασφαλείας, με τον τραγικό απολογισμό να αναφέρει τουλάχιστον 34 νεκρούς και 3.800 τραυματίες, ακόμα και από πραγματικά πυρά.

Τότε η συντηρητική κυβέρνηση του (δισεκατομμυριούχου) Σεμπαστιάν Πινιέρα αναγκάστηκε να συμφωνήσει με τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Τώρα ο ίδιος αναγνώρισε, σε ομιλία του προς το πολίτες, τη νίκη όσων ζητούν ένα νέο Σύνταγμα, αλλά δεν παρέλειψε να προειδοποιήσει ότι πρόκειται μόνο η αρχή μιας μακράς διαδικασίας. «Από σήμερα, πρέπει όλοι να συνεργαστούμε ώστε το νέο σύνταγμα να είναι το εξαιρετικό πλαίσιο για την ενότητα, τη σταθερότητα και το μέλλον», είπε.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here