Χιλή: Οι φοιτητές στους δρόμους διαδηλώνουν για δωρεάν παιδεία

Χιλιάδες φοιτητές διαδήλωσαν χθες σε πολλές πόλεις της Χιλής, με κεντρικό αίτημα την επιτάχυνση της διαδικασίας της μεταρρύθμισης του συστήματος ανώτατης εκπαίδευσης. Το κοινοβούλιο ετοιμάζεται να συζητήσει το σχετικό νομοσχέδιο που έχει εισηγηθεί η κυβέρνηση της προέδρου Μισέλ Μπατσελέτ.

Στη χθεσινή κινητοποίηση, οι φοιτητές αξίωσαν να επιταχυνθεί η διαδικασία και να εγκριθεί το ταχύτερο ο νόμος για τη δωρεάν παιδεία.

Υπήρξαν περιορισμένης έκτασης επεισόδια στο Σαντιάγο, όταν κουκουλοφόροι πέταξαν πέτρες εναντίον των δυνάμεων επιβολής της τάξης, με την αστυνομία να προχωράει στη χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού υπό πίεση για να τους απωθήσει.

Οι φοιτητές που διαδήλωσαν χαρακτηρίζουν τις προσπάθειες της Μπατσελέτ για τη βελτίωση της ποιότητας και της πρόσβασης στην ανώτατη εκπαίδευση ανεπαρκείς. Οι μέχρι τώρα μεταρρυθμίσεις δεν προσφέρουν σε αρκετούς στη Χιλή δωρεάν παιδεία, κρίνουν και διαμαρτύρονται διότι η κυβέρνηση επέλεξε να μην γίνει δημόσια διαβούλευση πριν καταρτίσει το νομοσχέδιο.

Οι διαδηλωτές θέλουν να αλλάξει εκ βάθρων το γενικά ιδιωτικοποιημένο σύστημα ανώτατης εκπαίδευσης που ωφελεί κυρίως τους γόνους των ελίτ, κληρονομιά της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ (1973-1990).

 

Το νομοσχέδιο υιοθετήθηκε χθες από την επιτροπή Εκπαίδευσης της Εθνοσυνέλευσης, γεγονός που άνοιξε τον δρόμο για την εξέτασή του από την ολομέλεια και των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here