Χάθηκε στη σκόνη η Κρήτη

Συγκεντρώσεις ρεκόρ που ξεπέρασαν τα 6000 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο για ένα πεντάλεπτο, στη περιοχή της Φινοκαλιάς του νομού Λασιθίου,  σημειώθηκαν στη Κρήτη, από την επίθεση της αφρικανικής σκόνης. Αντίστοιχα στα Χανιά η ανώτατη τιμή έφτασε τα 500 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.

Για πρωτοφανές φαινόμενο έκανε λόγο η Μαρία Κανακίδου Καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Χημείας στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης αναφορικά με την αφρικανική σκόνη που χτες «έπνιξε» την Κρήτη.

«Δεν έχουμε ξαναδεί τέτοιο φαινόμενο τα τελευταία 18 χρόνια που κάνουμε συνεχείς μετρήσεις ούτε τα τελευταία 25 χρόνια που κάνουμε περιοδικές μετρήσεις» σημείωσε η ίδια μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ Ηρακλείου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των μετρήσεων τα σωματίδια διαμέτρου κάτω των 10 μικρομέτρων ξεπέρασαν τα 4.500 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, τουλάχιστον για ένα τρίωρο το απόγευμα και μέχρι τη δύση του ηλίου.

Όπως ανέφερε η ίδια πρόκειται για τιμές που είναι 95 φορές πάνω από το επιτρεπτό όριο, αν αναλογιστεί κανείς ότι η μέση ημερήσια τιμή είναι 50 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.

Όπως ανέφερε η κ. Κανακίδου η σκόνη έφτασε και στο Φινοκαλιά του νομού Λασιθίου όπου καταγράφηκε τιμή ρεκόρ σε συγκεντρώσεις που έφτασε πάνω από 6000 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο για ένα πεντάλεπτο! Αντίστοιχα στα Χανιά η ανώτατη τιμή έφτασε τα 500 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.

«Πρόκειται για τεράστια νούμερα» σημείωσε η κ. Κανακίδου, «η Ευρώπη δεν έχει ζήσει τέτοια νούμερα» τόνισε.

Πηγή: Cretalive

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here