Χάρτης σεισμικού κινδύνου για όλες τις περιοχές – Η Αττική στο «κόκκινο» λόγω πολλών κτηρίων

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Global Earthquake Model παρουσίασε τους πρώτους στον κόσμο online χάρτες κινδύνου από σεισμούς σε όλες τις χώρες, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης.

Οι τρεις χάρτες, που αποτελούν προϊόν πολύχρονης διεθνούς προσπάθειας και θα ανανεώνονται κάθε χρόνο, αποκαλύπτουν ποιες περιοχές της Γης είναι πιο επιρρεπείς σε σεισμούς, σε ποιες χώρες είναι πιθανότερο τα κτίρια να υποστούν ζημιές από τις δονήσεις και ποιοί άνθρωποι ειναι πιο εκτεθειμένοι στο σεισμικό κίνδυνο λόγω του μεγάλου αριθμού κτιρίων που μπορεί να καταρρεύσουν στην περιοχή τους.

Η πρωτοβουλία GEM δημιουργήθηκε το 2007 από ερευνητικά ινστιτούτα και τον ΟΟΣΑ, με τη χρηματοδοτική υποστήριξη της μεγάλης γερμανικής αντασφαλιστικής εταιρείας Munich Re. Οι ψηφιακοί χάρτες ενσωματώνουν περισσότερα από 30 εθνικά και περιφερειακά μοντέλα σεισμικού κινδύνου από διάφορους φορείς όπως η Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ, η Διοίκηση Σεισμών της Κίνας και οι αντίστοιχες αρμόδιες αρχές της Ιαπωνίας.

Η δημιουργία των χαρτών έχει λάβει υπόψη της πληθώρα παραγόντων, όπως τα υλικά κατασκευής των κτιρίων, πόσους ορόφους αυτά έχουν, αν πληρούν τις αντισεισμικές τεχνικές προδιαγραφές κ.α. Στόχος του GEM είναι να υπάρξουν μοντέλα πραγματικού σεισμικού κινδύνου για κάθε χώρα, ώστε να μπορεί να γίνει υπολογισμός για πιθανές μελλοντικές υλικές ζημιές, κάτι δύσκολο έως τώρα, ιδίως για τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Από το 1980 μέχρι σήμερα, το 92% όλων των θυμάτων από σεισμούς ζούσαν σε αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες οικονομίες. Περίπου έξι στους δέκα σεισμούς (το 61%) συμβαίνουν κάθε χρόνο στην προαναφερομενη κατηγορία χωρών.

ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, στην Ελλάδα, οι χάρτες GEM δείχνουν την Αττική να είναι -με διαφορά- η περιοχή με τον μεγαλύτερο σεισμικό κίνδυνο, από την άποψη των πιθανών συνολικών υλικών ζημιών, λογω της πυκνότητας δόμησης, του  μεγάλου αριθμού κτιρίων και των μη αντισεισμικων προδιαγραφών στην κατασκευή πολλών απο αυτά τα κτίσματα.

Ακολουθεί η περιοχή Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων, ενώ έπονται οι περιοχές Μακεδονίας-Θράκης, Θεσσαλίας-Κεντρικής Ελλάδας και Αιγαίου.

Στη χώρα μας, όπου εκτιμάται ότι υπάρχουν συνολικά 3,33 εκατομμύρια κτίρια εκτεθειμένα σε κίνδυνο σεισμού, το συνολικό κόστος αντικατάστασης των υποδομών υπολογίζεται σε 571,1 δισεκατομμύρια δολάρια για τον τομέα των κατοικιών, 123,2 δισ. δολ. για τον εμπορικό τομέα και 100,1 δισ. δολάρια για τον βιομηχανικό τομέα – συνολικά 794,3 δισ. δολάρια.

Δείτε εδώ τους χάρτες σεισμικού κινδύνου GEM

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here