Χαρίτσης: Ισχυρές τάσεις οικονομικής ανάκαμψης-Πάνω από 1 δις φέτος οι ξένες επενδύσεις-Νέα προγράμματα για ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων, μικρές τουριστικές επιχειρήσεις

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI/ΕΛ. ΡΟΚΟΥ

«Τα στοιχεία που έχουμε δείχνουν ότι τους τελευταίους μήνες υπάρχουν ισχυρές τάσεις ανάκαμψης» όπως είπε,σημειώνοντας ότι «οι άμεσες ξένες επενδύσεις έχουν πολλαπλασιαστεί σε σχέση με τις αντίστοιχες περιόδους προηγούμενων ετών και έχουν ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ το πρώτο επτάμηνο (την αντίστοιχη περίοδο του 2016 ήταν λίγο πάνω από 200 εκατ. ευρώ και το 2015 στα 150 εκατ. ευρώ)».

Αυτά τόνισε μιλώντας στο Κόκκινο, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος εξήγγειλε ότι μέσα στο Φθινόπωρο έρχονται νέα κοινοτικά προγράμματα, συνολικού ύψους 600 εκ. ευρώ που θα αφορούν: α) την ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων, β) την δημιουργία μικρών τουριστικών υποδομών σε όλη τη χώρα και κυρίως στα νησιά και γ) την δημιουργία ολοκληρωμένων επιχειρηματικών πάρκων».

«Το γεγονός ότι είχαμε μερικές πολύ θετικές εξελίξεις (κλείσιμο β΄ αξιολόγησης, αναβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, πρώτη επιτυχημένη έξοδος στις αγορές) διαμόρφωσε ένα περιβάλλον που ευνοεί και την προσέλκυση επενδύσεων, σε όλα τα επίπεδα (τόσο από το εξωτερικό όσο και από τις εγχώριες δυνάμεις)», είπε ο κ. Χαρίτσης, θυμίζοντας ότι «η αποεπένδυση που υπέστη η ελληνική οικονομία την περίοδο 2010-2015 ήταν πραγματικά πρωτόγνωρη για δυτική χώρα σε καιρό ειρήνης».

Πάνω από 5,6 δισ. ευρώ από το πακέτο Γιούνκερ και την ΕΤΕπ

Στα προγράμματα που επιδοτούνται με κοινοτικά κονδύλια, όπως το ΕΣΠΑ, το πακέτο Γιούνκερ κτλ., ο κ. Χαρίτσης είπε ότι «για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Ελλάδα παραμένει στην κορυφή της ΕΕ ως προς την απορρόφηση πόρων».

Ειδικά για το πακέτο Γιούνκερ, όπου δεν υπάρχει κατανομή πόρων ανά χώρα και οι προτάσεις από όλη την ΕΕ λειτουργούν ανταγωνιστικά, η ελληνική προσπάθεια «έχει αποδόσει καρπούς, έχουμε ήδη έργα που έχουν προχωρήσει σε συμβασιοποίηση … ύψους 3,7 δισ. ευρώ, μαζί με την ιδιωτική συμμετοχή. Υπάρχουν και εν εξελίξει σχέδια που θα ολοκληρωθούν το προσεχές Φθινόπωρο. Ο στόχος που έχει τεθεί από κοινού με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων … είναι ως το τέλος του χρόνου να υπάρχει συμφωνία για συμβασιοποιήσεις άνω των 5 δισ. ευρώ».

Ο κ. Χαρίτσης τόνισε ότι «μιλάμε για πάρα πολύ σημαντικές ενέσεις ρευστότητας και πιο στοχευμένες, για κάλυψη συγκεκριμένων χρηματοδοτικών κενών όπως π.χ. η συμφωνία του Μαΐου με την ΕΤΕπ για τη δημιουργία νέου εργαλείου ενίσχυσης εξαγωγικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, παροχή εγγυοδοσίας για να δανειοδοτηθούν με πιο συμφέροντες όρους». Επίσης, συγκεκριμένα έργα υποδομών όπως π.χ. η γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας, η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με το σύστημα της ηπειρωτικής Ελλάδας, έργα πολύ σημαντικά που χρονίζουν.

Δίκαιη ανάπτυξη με προστασία και στήριξη της εργασίας

«Δεν υπάρχει πολιτική για την ανάπτυξη χωρίς υπεράσπιση της εργασίας, δεν μπορούν οι πολιτικές για την απασχόληση να έχουν αποτέλεσμα αν δεν συνοδεύονται με την ενίσχυση της ζήτησης, την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών πόρων», συμπλήρωσε ο υπουργός.

Στο νομοσχέδιο που κατατίθεται σήμερα «υπάρχει συγκεκριμένη διάταξη που αφορά τον αποκλεισμό της συμμετοχής στη χρηματοδότηση από κοινοτικά προγράμματα των επιχειρήσεων που δεν τηρούν την εργατική νομοθεσία … προκρίνει την ενίσχυση εκείνων των επιχειρήσεων που είναι εντάξει απέναντι στις υποχρεώσεις τους προς τους εργαζόμενους», όπως είπε.

Αυτό «συνεχίζει τη λογική που έχουμε ακολουθήσει στο υπουργείο Οικονομίας από την πρώτη στιγμή, το 2015, σε σχέση με το γεγονός ότι πλέον όλα τα προγράμματα που αφορούν την επιχειρηματικότητα, για πρώτη φορά πριμοδοτούν επιχειρήσεις που δεσμεύονται ότι θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας», τόνισε ο υπουργός.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here