Χάος στη Λιβύη επτά χρόνια μετά τις ευλογίες της Δύσης στην «άνοιξή» της και στο διαμελισμό του Καντάφι

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Τρίπολη και τα προάστιά της λόγω της έκτασης των εχθροπραξιών ανάμεσα σε αντίπαλες παραστρατιωτικές οργανώσεις.

Στις συγκρουσεις αυτές σκοτώθηκαν πάνω από 40 άνθρωποι τις τελευταίες ημέρες, όπως ανακοίνωσε  χυες Κυριακή η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) -κυβέρνηση που αναγνωρίζεται και υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ, αλλά ουσιαστικά δεν ελέγχει τίποτα….

«Λόγω της σοβαρότητας της  κατάστασης και προς το δημόσιο συμφέρον, το προεδρικό συμβούλιο κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην πρωτεύουσα Τρίπολη και τα προάστιά της, προκειμένου να διαφυλαχθεί η ασφάλεια των πολιτών, η δημόσια περιουσία και οι ιδιωτικές περιουσίες, καθώς και ο θεσμοί», ανέφερε η κυβερνητική ανακοίνωση.

Το συμβούλιο απηύθυνε έκκληση να τερματιστούν οι εχθροπραξίες και να τηρηθεί η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που συνήφθη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Εν τω μεταξύ απέδρασαν 200 υποδικοι και κατάδικοι απο τις φυλακές της χώρας.

Ρουκέτες έχουν πλήξει ξενοδοχεία στο κέντρο, αποθήκες καυσίμων και αλλους στόχους.

Από την πτώση του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι μετά την εξέγερση του 2011, η εξουσία διεκδικείται από τουλαχιστον τρεις  παραστρατιωτικές οργανώσεις.

Μεταξύ των αντιμαχομένων είναι  παραστρατιωτικές δυνάμεις φυλαρχων με αποκλειστικό στόχο ένα κομμάτι εξουσίας και χωρίς κανένα πρόγραμμα, οι οποίες πάντως έχουν έναν εθνικιστικο μανδύα, επίσης  ισλαμιστές που θέλουν θεοκρατική Λιβύη,  παραστρατιωτικές ομάδες που είναι σχετικά μετριοπαθείς και στηριζουν την κυβέρνηση και άλλοι.

Το 2012 είχαν γίνει εκλογές κει εξελέγη ενα Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο το οποίο και θα πρότεινε νέο Σύνταγμα που θα ετίθετο προς έγκριση σε δημοψήφισμα. Εντούτοις φανατικοί ισλαμιστές ξέθαψαν νεκρούς απο το νεκροταφείο των Σούφι  αλλά και απο το βρετανικό κοιμητήριο (νεκροί του Β Παγκόσμιου), κατέστρεψαν αρχαιολογικής αξίας αγάλματα και μουσεία, επιτέθηκαν στο αμερικανικο προξενείο στη Βεγγάζη σκοτώνοντας τον πρέσβυ και 3 άλλους πολίτες. Οι εκλεγμένοι δεν μπορεσαν να καταλήξουν σε υπουργικό συμβούλιο. Εξέλεξαν έναν δικηγόρο ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως πρωθυπουργό, το  Αλι Ζεϊντάν, που έμεινε σην εξουσία μέχρι το 2014, οπότε και τον διαδέχθηκε ο Αμπντουλάχ Αλ Θανί.

Τον Ιουνιο της ιδιας χρονιάς και ενώ ήδη άρχιζε δειλά δειλά το φαινομενο Αφρικανών μεταναστών να προσπαθουν να φτάσουν στην Ευρώπη μέσω Λιβύης, έγιναν νέες εκλογές για να αποκτήσει η χώρα κανονική και΄οχι μεταβατική Βουλή. Η προσέλευση ήταν πολύ χαμηλή και κυριάρχησαν οι βιαιότητες και πολλά εκλογικά τμήματα δεν άνοιξαν καν.  Όσοι ψήφισαν, εξέλεξαν φιλελεύθερους πολιτικού, όμως οι ιλσμαιστές αρνήθηκαν να αναγνωρισουν τα αποτελέσματα της κάλπης. Ενοπλοι υποστηρικτές του μεταβατικού Συμβουλίου ανάγκασαν τα μέλη της νεοεκλεγμένης Βουλής να καταφύγουν στο  Τομπρούκ, στην ανατολικη Λιβύη, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο. Τζιχαντιστές κατέλαβαν την αρχαία Δαρνίδα ή Ντέρνα πλέον στην ανατολική Λιβύη  αλλά και τη παραλιακή Σύρτη περίπου στο μέσο μεταξύ Βεγγάζης και Τρίπολης -το 2015. Οι Αιγύπτιοι εκαναν εκεί αεροπορικες επιδρομες για να στηριξουν την κυβέρνηση του Τομπρουκ. Υπήρχε ένα παράκεντρο εξουσίας στην Τρίπολη με τους υποστηρικτές του Εθνικου Συμβυλιου και μια κυβέρνηση στο Τομπρούκ. Ομως ούτε στην Τρίπολη υπήρχε ομοθυμια μεταξύ των αντικυβερνητικών -«αντί» προς το Τομπρούκ

Εν τω μεταξύ γίνονταν προσπάθειες και συνομιλίες ώστε να καταληξουν όλες οι πλευρές σε ένα κοινής αποδοχής Σύνταγμα, με διαχωρισμό των εξουσιών, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στη δημοκρατια, στον μη αποκλεισμό πολιτών κ.λπ. Πριν απο 3 μήνες συμφώνησαν στο Παρίσι  να γίνουν βουλευτικές και προεδρικες εκλογές. Ομως παράλληλα το χάος συνεχίζεται….

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here