Χαν: Βαθιά ανησυχία ΕΕ για διώξεις βουλευτών HDP, οπισθοδρόμηση του κράτους δικαίου στη Τουρκία

Την βαθιά ανησυχία της για την κράτηση πολλών βουλευτών του HDP (Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών) της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης με κατηγορίες που αφορούν την εικαζόμενη υποστήριξη τρομοκρατικών δραστηριοτήτων, καθώς και για άλλα μέτρα που έχουν ληφθεί κατά του HDP, συμπεριλαμβανομένης της άρσης της κοινοβουλευτικής ασυλίας, εκφράζει η Κομισιόν, δια στόματος του Αρμόδιου Επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής Γιοχάνες Χαν.

Απαντώντας σε ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου και Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, αναφορικά με την αυταρχική πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης, που διώκει μαζικά πολιτικές προσωπικότητες, ακαδημαϊκούς και δημοσιογράφους, υπό το πρόσχημα της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που έχει επιβληθεί έπειτα από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου, ο κ. Χαν τονίζει:

«Η Ε.Ε. και η Επιτροπή έχουν επανειλλημένα «εκφράσει έντονες ανησυχίες για τη σοβαρή οπισθοδρόμηση που σημειώθηκε στους τομείς του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων και εκφράζει τη βαθιά ανησυχία της για την κράτηση πολλών βουλευτών του HDP». Ο κ. Χαν καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι «η Επιτροπή καλεί την Τουρκία να διασφαλίσει την κοινοβουλευτική δημοκρατία, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το κράτος δικαίου, τις θεμελιώδεις ελευθερίες και το δικαίωμα κάθε ατόμου να δικασθεί δικαίως, σύμφωνα και με τις υποχρεώσεις της ως υποψήφιας χώρας».

Στην ερώτησή του προς την Κομισιόν ο Δημ. Παπαδημούλης αναφέρει ότι η πλήρως ελεγχόμενη από την τουρκική κυβέρνηση δικαιοσύνη έχει συντάξει 510 φακέλους δικογραφίας για 59 βουλευτές του HDP, με κατηγορίες για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις και υποκίνηση τρομοκρατικών ενεργειών, ενώ ρωτάει, επίσης, την Επιτροπή σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες σκοπεύει να προβεί για την προστασία των παρανόμως διωχθέντων βουλευτών του HDP, μεταξύ των οποίων και ο Αντιπρόεδρός του, Osman Baydemir, και πώς δεσμεύεται να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here