Χαλέπι: Ο 70 χρονος που καπνίζει στα ερείπια του σπιτιού του-Μιά εικόνα-σύμβολο της ελπίδας μετά την καταστροφή

ΦΩΤΟ: (Joseph Eid/AFP/Getty Images)

Η φωτογραφία του Γαλλικού πρακτορείου, δείχνει ένανς 70χρονο Σύρο,τον Μοχάμεντ Ανίς, να κάθεται σχεδόν ατάραχος στο κατεστραμμένος από τον πόλεμο δωμάτιο του κάποτε πλούσιου και φινετσάτου σπιτιού του, καπνίζοντας με περισυλλογή, ένα τσιγάρο.

Αλλοι είδαν στην εικόνα αυτή την απόγνωση και το χάος της καταστροφής που προκαλεί ο πόλεμος. Και μπορεί να είναι αλήθεια. Αλλοι είδαν την ελπίδα που ξεπηδά μέσα από την καταστροφή και το χάος.

Εδώ έχει σημασία, η ιστορία του 70 χρονου Σύρου, που πριν τον πόλεμο ήταν ένας εύπορος κατασκευαστής καλλυντικών και συλλέκτης αντικέρ. Ο ίδιος ήταν περήφανος για την συλλογή παλαιών αυτοκινήτων-αντίκα που είχε και τα οποία φρόντιζε παρά τους καθημερινούς βομβαρδισμούς.

Είχε όμως την ατυχία το σπίτι του να βρεθεί στην περιοχή του Χαλεπίου που κατείχαν οι αντάρτες. Για κάποιο διάστημα αναγκάσθηκε να φύγει και επέστρεψε πάλι μετά την απελευθέρωση της πόλης και την αποχώρηση των ισλαμιστών ανταρτών.

Εκεί τον συνάντησε ο φακός του φωτογράφου. Ανέβηκε στο σπίτι του, κάθησε ανάμεσα στα ερείπια και βάζοντας ένα δίσκο στο απείραχτο παλιό γραμμόφωνο, σκέφθηκε φωναχτά πως δεν γίνεται να ακούσει μουσική χωρίς να καπνίσει ένα τσιγάρο. Ετσι κάθησε στο κρεβάτι και κοιτάζοντας έξω από τα μεγάλα παράθυρα του υπνοδωματίου του, από τα οποία κάποτε έβλεπε τους όμορφους δρόμους του Χαλεπίου, απόλαυσε την πίπα του.

Ο ίδιος έχει υποσχεθεί να ξαναφτιάξει τα κατεστραμμένα αυτοκίνητα της συλλογής που έχει αλλά και το σπίτι του.

Οπως είπε ο ίδιος,: Είχα παλιά μια πολύ καλή ζωή. Αλλά τα πράγματα αλλάζουν. Τώρα η ζωη είναι δύσκολη αλλά δεν πρέπει να χάνουμε την ελπίδα μας.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here