Το Χαλάνδρι της έμπρακτης αλληλεγγύης δείχνει τον δρόμο

 

Του ΑΝΤΩΝΗ ΣΚΟΡΔΙΛΗ

Φεστιβάλ Ρεματιάς 2017, δήμος Χαλανδρίου, και για πρώτη φορά: Δυο Νύχτες (έμπρακτης, όχι στα λόγια) Αλληλεγγύης, δυο παραστάσεις με όλες τις προδιαγραφές πρόσβασης ώστε να μπορούν ισότιμα να τις απολαύσουν πολίτες με αναπηρία και μη.

7 Σεπτεμβρίου, η συναυλία του Αλκίνοου Ιωαννίδη  θα συνοδεύεται με ταυτόχρονη διερμηνεία στην ΕΝΓ και υπέρτιτλους για κωφούς και βαρήκοους. Τρεις βραδιές μετά, 10 Σεπτεμβρίου, “το μόνον της ζωής του ταξείδιον” του Γεωργίου Βιζυηνού σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη  θα παρουσιαστεί με ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και υπέρτιτλους για κωφούς και βαρήκοους καθώς και με ακουστική περιγραφή για ανθρώπους με προβλήματα όρασης.

Η πρωτοβουλία του δήμου Χαλανδρίου αποδεικνύει ότι το μόνον που απαιτείται για να γίνεται πράξη η (εύκολη στα λόγια) αλληλεγγύη είναι η βούληση. Όταν αυτή είναι παρούσα – εύγε μάγκες! – όλα τα άλλα είναι απλά: Επιλέγονται οι πλέον κατάλληλοι άνθρωποι, αυτοί που ξέρουν καλά τη δουλειά – στην περίπτωσή μας η πιστοποιημένη να πιστοποιεί DISARTMOVE με την κοινωνική σφραγίδα της πρωτοπόρου Κίνησης Καλλιτεχνών με Αναπηρία – τους προσφέρονται οι δυνατότητες να εργαστούν όπως πρέπει, και… αυτό είναι! Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο…

Σημειώνεται επιπρόσθετα ότι (μιας και η προσβασιμότητα δεν είναι ότι καθενός η γκλάβα ορίζει ως τέτοια αλλά μια ολόκληρη και αυστηρά συγκεκριμένη αλυσίδα): Στο Θέατρο Ρεματιάς έχουν οριοθετηθεί μόνιμα – με πρωτοβουλία της Κίνησης Καλλιτεχνών με Αναπηρία – θέσεις για θεατές με αναπηρία, τους συνοδούς τους και εμποδιζόμενα πρόσωπα (ηλικιωμένοι, εγκυμονούσες και γονείς με παιδιά σε βρεφικά καροτσάκια, άτομα με προσωρινό τραυματισμό). Η πρόσβαση για τα άτομα με κινητική αναπηρία είναι δυνατή με αυτοκίνητο μέχρι το χώρο του θεάτρου, όπου διατίθενται δύο θέσεις στάθμευσης αναπηρικών οχημάτων. Στο θέατρο Ρεματιάς  λειτουργεί τουαλέτα για άτομα με αναπηρία, στο δε αναψυκτήριο έχουν με όλες τις αναγκαίες προδιαγραφές προσβασιμότητας δημιουργηθεί  τραπέζια διαθέσιμα κατά προτεραιότητα σε ανάπηρους/ες και εμποδιζόμενα πρόσωπα.

Το Χαλάνδρι της έμπρακτης αλληλεγγύης δείχνει τον δρόμο, τελεία.

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here