Τσίπρας: Οι χώρες του Νότου στηρίζουν την Ελλάδα για κλείσιμο αξιολόγησης εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου-Απομονώνονται οι παράλογες απαιτήσεις

ΦΩΤΟ: ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ-ANDREA BONETTI

Η Ελλάδα έλαβε στήριξη στο αίτημα να κλείσει η αξιολόγηση μέσα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου και των δημοκρατικών αξιών. «Αυτό το μήνυμα απομονώνει όσους έχουν παράλογες αξιώσεις, οι οποίες στο βάθος μπορεί να προσβλέπουν και σε διαιρέσεις», τόνισε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας μετά το πέρας των εργασιών της 2ης Συνόδου των Μεσογειακών/Νότιων Χωρών της Ε.Ε. Οπως πρόσθεσε, ο ευρωπαϊκός Νότος δεν είναι ο φτωχός συγγενής της Ε.Ε.

Κατά τις κοινές δηλώσεις των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των επτά χωρών που έλαβαν μέρος στη Σύνοδο, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η συνεννόηση των χωρών του Νότου θα έχει μέλλον, ενώ στάθηκε στην ανάγκη αλληλεγγύης μεταξύ των Μεσογειακών κρατών, αλλά και των μελών της Ε.Ε..

Όπως είπε, η Ε.Ε. έχει ανάγκη τον ευρωπαϊκό Νότο για την αποτελεσματική διαχείριση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών αξιών, αλλά και για να ενισχύσει τον περιφερειακό της ρόλο για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι πρέπει να ενισχυθούν οι προσπάθειες «για να γίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση όραμα που θα εμπνέει τους ευρωπαϊκούς λαούς».

Επεσήμανε επίσης ότι συμφωνήθηκε η συνέχιση των προσπαθειών για ενίσχυση της αλληλεγγύης πάνω στην οποία «χτίστηκε» η Ε.Ε., ενώ εξέφρασε τη στήριξη των ηγετών του Νότου για βιώσιμη λύση του Κυπριακού, καθώς και για επαναφορά της κοινωνικής συνοχής στις μεσογειακές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ολάντ: Να δούμε και πολιτικές που συμβάλλουν στην ανάπτυξη

«Πρέπει η Ε.Ε. να αποκτήσει ξανά εμπιστοσύνη στους λαούς της», δήλωσε από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, μετά το πέρας των εργασιών της 2ης Συνόδου των Μεσογειακών/Νότιων Χωρών της Ε.Ε., ενώ πρόσθεσε ότι είναι αναγκαίο να εξεταστούν και πολιτικές που συμβάλλουν στην ανάπτυξη.

«Πρέπει να δούμε πάνω σε τι χτίστηκε η Ε.Ε. και τι γίνεται σήμερα, ποια είναι η θέση των λαών», είπε, σημειώνοντας ότι υπάρχουν διχαστικά ζητήματα, καθώς και απειλές στο εσωτερικό και το εξωτερικό της Ε.Ε. Περιγράφοντας τις προκλήσεις, στάθηκε στην κλιματική αλλαγή, τη μετανάστευση και τις σχέσεις με την Αφρική.

Ν. Αναστασιάδης: Απαιτείται η υλοποίηση των διακηρύξεων για να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της Ευρώπης

Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης σημείωσε ότι έγινε σε βάθος συζήτηση των προβλημάτων και προκλήσεων όλης της Ε.Ε. αλλά και των χωρών του Νότου, ενώ υπογράμμισε ότι «απαιτείται η υλοποίηση των διακηρύξεων για να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της Ευρώπης».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here