Στις Βρυξέλλες σήμερα ο Αλ. Τσίπρας για τον τελικό γύρο, με πρόσκληση Γιούνκερ

 

Επιταχύνονται  ραγδαία οι εξελίξεις σχετικά με την συμφωνία Ελλάδας-θεσμών. Μια μόλις ημέρας μετά την πενταμερή συνάντηση κορυφής του Βερολίνου, όπου εξετάσθηκε το ελληνικό ζήτημα και την το ελληνικό σχέδιο συμφωνίας που παρέδωσε η ελληνική κυβέρνηση στο Brussels Group, ο  Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξη Τσίπρας, πηγαίνει στις Βρυξέλλες.

Ο Αλ. Τσίπρας θα ταξιδέψει στην ευρωπαική πρωτεύουσα μετά από πρόταση του Προέδρου της Ευρωπαικής Επιτροπής Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, «με την ελληνική πρόταση στις αποσκευές του», όπως αναφέρουν με νόημα κυβερνητικές πηγές.

Η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Τετάρτης. Σκοπός της συνάντησης αυτής δεν είναι προφανώς άλλος παρά η επικύρωση ενός ιστορικού και έντιμου συμβιβασμού, που θα σημάνει το  τέλος της αβεβαιότητας και την αρχή μιας πορείας προς την κανονικότητα, για όλες τις πλευρές.

Αυτή η ανάγνωση ωστόσο δεν είναι κοινή για τις δύο πλευρέες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ακόμη αστάθμητοι παράγοντες που δεν επιτρέπουν να εκφρασθεί με σιγουριά η επίτευξη μιας έντιμης συμφωνίας.

To ελληνικό σχέδιο

Την Τετάρτη εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο και το αντι-σχέδιο των θεσμών, το οποίο προφανώς θα τεθεί στο τραπέζι. Η ελληνική κυβέρνηση θα εμμείνει στις κόκκινες γραμμές που περιγράφονται στο σχέδιο συμφωνίας που απέστειλε, και οι οποίες αφορούν μικρά πρωτογενή πλεονάσματα(η ελληνική πλευρά προτείνει 0,8% για το 2015 και 1,5% για το 2016) καμία νέα μείωση σε μισθούς-συντάξεις, χρονοδιάγραμμα διευθέτησης του χρέους ώστε να ελαφρυνθούν οι υποχρεώσεις της χώρας και αναπτυξιακό πακέτο επενδύσεων που θα τονώσει την απασχόληση.

Αντίθετα η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη και έχει ήδη υποχωρήσει στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, των συντελεστών ΦΠΑ(πληροφορίες μιλούν γι συντελεστές 6-7%, στον οποία θα υπαχθούν τα φάρμακα και τα περισσότερα τρόφιμα,,,11% και 23%,), καθώς και στην μεσοπρόθεσμη αναμόρφωση-εξορθολογισμό του ασφαλιστικού συστήματος, με άμεσο περιορισμό ορισμένων πρόωρων συντάξεων.

Ολοι προσδοκούν ότι η συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ, μπορεί να είναι ο τελικός, καθοριστικός γύρος των διαπραγματεύσεων.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here