Ερευνα Bridging Europe: Οι πολίτες αδειάζουν την διαπλοκή- Μαζικά υπέρ της αλλαγής και της νομιμότητας στο τηλεοπτικό τοπίο

 

Η μεγάλη πλειοψηφία τη κοινής γνώμης στην Ελλάδα(ποσοστό 62%) επικροτεί την διενέργεια διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες ενώ ένα ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό(69%), θεωρεί ότι τα κόμματα και οι βουλευτές που αντιδρούν στην αλλαγή αυτή, είναι θιασώτες της διαπλοκής.

Πρόκειται για σημαντική έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας απογυμνώνουν την εγχώρια διαπλοκή και τους ξεδιάντροπους πολιτικούς υποστηρικτές της από κάθε επιχείρημα, Την διεξήγαγε για λογαριασμό της «Εφ.Συν.», στο διάστημα 23-25 Αυγούστου, η εταιρεία Bridging Europe.

Ακόμη η μεγάλη πλειοψηφία υπερασπίζεται τη συνταγματική επιταγή της αντικειμενικής ενημέρωσης από τα κανάλια ενώ τάσσονται με την άποψη του Συμβουλίου της Επικρατείας ότι υπάρχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος να προχωρήσει τάχιστα η διαδικασία.

Αναλυτικά:

Δημοσκόπηση ΜΜΕ

Επίσης επικροτεί την απόφαση της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής να καλέσει να καταθέσουν ενώπιόν της οι σημερινοί καναλάρχες και σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Mega Channel, κοινή πεποίθηση είναι πως την ευθύνη την έχουν οι μέτοχοί του.

Στους ερωτηθέντες ζητήθηκε να τοποθετηθούν για ορισμένες απόψεις που έχουν διατυπωθεί.

Κατ’ αρχάς, για την άποψη του Συμβουλίου της Επικρατείας ότι «υπάρχουν επιτακτικοί λόγοι εθνικού συμφέροντος να ολοκληρωθεί άμεσα ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες» και για την άποψη των σημερινών καναλιών και της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «ο διαγωνισμός είναι αντισυνταγματικός».

Με την άποψη του ΣτΕ τάχθηκε το 65% των ερωτηθέντων, με την άποψη των καναλιών και της αξιωματικής αντιπολίτευσης το 23%, ενώ δεν απάντησε το 12%.

Δημοσκόπηση για media

Ανάμεσα στη γνώμη του Γ. Αλαφούζου -όπως διατυπώθηκε στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής- ότι «ο ΣΚΑΪ έχει το δικαίωμα να εκφράζει συγκεκριμένη πολιτική άποψη» και τη γνώμη βουλευτών ότι «βάσει του Συντάγματος, ένα κανάλι οφείλει να τηρεί την αντικειμενικότητα, αφού κάνει χρήση δημόσιας συχνότητας», το 30% τάχθηκε με τη γνώμη Αλαφούζου, το 59% με τη γνώμη των βουλευτών και το 11% δεν απάντησε.

Σε ό,τι αφορά την καταγγελία της κυβέρνησης ότι οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν γίνει υπερασπιστές της διαπλοκής, συμφωνία εκφράζει το 69% των ερωτηθέντων, διαφωνία το 24%, ενώ αρνείται να τοποθετηθεί το 7%.

Τέλος, το 71% επικροτεί την απόφαση της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής να καλέσει τους καναλάρχες.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here