Βρετανία: Στην τελική ευθεία των πιο αμφίρροπων εκλογών

Του Κωνστναντίνου Ακρίβου

Μόλις δύο ημέρες απομένουν για τις κρίσιμες εκλογές της 7ης Μαΐου στη Βρετανία και αυτό που εξακολουθεί να είναι σίγουρο είναι ότι μόνο στην περίπτωση κάποιου θαύματος θα εκλεγεί αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Τα δύο κυρίαρχα κόμματα, το Εργατικό και το Συντηρητικό, παλεύουν «στήθος με στήθος», για τη πρωτιά, όπως μαρτυρούν δημοσκοπήσεις που διεξάγονται σε καθημερινή βάση, με αποτέλεσμα οι εκλογές να θεωρούνται οι πλέον αμφίρροπες στο Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και δεκαετίες.

Δημοσκόπηση που διεξήχθη από την εταιρεία ComRes για την εφημερίδα «Daily News» και «ITV News» και δημοσιεύθηκε την Τετάρτη (29/4), παρουσιάζει το Συντηρητικό Κόμμα (Τόρηδες) του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον «ισόπαλο» στο 35%, με το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα του Εντ Μίλιμπαντ. Ακολουθούν οι νυν συγκυβερνώντες, Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, με 7%, το ευρωσκεπτικιστικό Κόμμα της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασίλειου (UKIP), υπό τον Νάιτζελ Φάρατζ, με 11% και οι Πράσινοι με 6%.

Ωστόσο, άλλες δημοσκοπήσεις δίνουν πότε το προβάδισμα στους Τόρηδες και πότε στο Εργατικό Κόμμα.

Flag_-_Union_Flag

Για παράδειγμα, σε πρόσφατη δημοσκόπηση του οργανισμού Populus που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας «Financial Times», το Εργατικό Κόμμα έχει προβάδισμα τριών μονάδων από το Συντηρητικό Κόμμα.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οι Εργατικοί συγκεντρώνουν ποσοστό 36% και οι Συντηρητικοί 33%. Το UKIP  έχει την υποστήριξη του 14% και απειλεί να υφαρπάξει ακόμη περισσότερες ψήφους από τους Συντηρητικούς. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες συγκεντρώνουν ποσοστό 8% και το Πράσινο Κόμμα 5%, σύμφωνα πάντα με τη ίδια δημοσκόπηση.

Ωστόσο, άλλη δημοσκόπηση προσδίδει προβάδισμα στο κυβερνών κόμμα των Συντηρητικών έναντι των αντιπολιτευόμενων Εργατικών κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες.  Σύμφωνα με την δημοσκόπηση αυτή που διεξήχθη από την εταιρεία Lord Ashcroft Polls, η υποστήριξη προς τους Συντηρητικούς αγγίζει το 36%, ενώ το Εργατικό Κόμμα βρίσκεται στο 30%, με  το Κόμμα του Φάρατζ να συγκεντρώνει ποσοστό 11% και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες μαζί με τους Πράσινους να βρίσκονται στο 9%. 

Η Σκοτία κρίνει το εκλογικό αποτέλεσμα

Στην προ μηνός έρευνα της YouGov για την εφημερίδα «The Sun», Συντηρητικοί και Εργατικοί εμφανίζονταν «ισόπαλοι»(με 34% για τους πρώτους και 33% για τους δεύτερους). Στην τρίτη θέση βρισκόταν το UKIP με 13%, ενώ στην τέταρτη οι Φιλελεύθεροι με ποσοστό 8%. Ακολουθούσαν οι Πράσινοι με 5% και το Εθνικό Σκοτικό Κόμμα (SNP) με 4%.

Ωστόσο, το ποσοστό του SNP δεν πρέπει να υποτιμηθεί, αφού είναι ικανό να παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος. Μάλιστα, δημοσκόπηση της Ipsos-MORI για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της σκοτσέζικης τηλεόρασης, «STV News», πιστοποιεί την απειλή συντριβής των Εργατικών σε ένα από τα παραδοσιακά τους προπύργια, μιας και οι Σκοτσέζοι διεκδικούν και τις 59 έδρες τους, που με βάση τον εκλογικό νόμο, αναλογούν στη Σκοτία.

toroasdlkas

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, ο Εντ Μίλιμπαντ και οι συνεργάτες τους έχουν ρίξει όλο τους το βάρος της προεκλογικής εκστρατείας τους στη Σκοτία. Επιπροσθέτως, «νωπές» παραμένουν οι μνήμες από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίηση της Σκοτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία καταψηφίσθηκε το 2014 με ποσοστό 54% των ψηφισάντων. Αναλυτές αποδίδουν ένα ποσοστό του αμφίρροπου αυτού αποτελέσματος στη διακυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον.

Επιπροσθέτως το Φιλελεύθερο Κόμμα αποκάλυψε την Πέμπτη (30/4) ότι το κυβερνών κόμμα των Συντηρητικών επρόκειτο να προχωρήσει σε περικοπές στο επίδομα τέκνου. Κάτι που μόνο θετικό αντίκρισμα δεν προμηνύεται να έχει στην κάλπη, για τον Ντέιβιντ Κάμερον και τους συνεργάτες του.

Αποκλείει συνεργασία με το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας ο Μίλιμπαντ

Απέκλεισε το ενδεχόμενο να συνάψει οποιαδήποτε συμφωνία με το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας μετά τις εκλογές της 7ης Μαΐου στην περίπτωση που το κόμμα του δεν καταφέρει να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας Εντ Μίλιμπαντ.

«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος σχετικά με αυτό. Όχι σε συνασπισμό, όχι σε συμφωνίες. Δεν θα συνάψω συμφωνίες με το εθνικιστικό κόμμα της Σκωτίας» τόνισε ο Εντ Μίλιμπαντ.

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, είχε και κατά το παρελθόν απορρίψει την πιθανότητα μιας επίσημης συμμαχίας με το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP), όμως είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να δεχτεί τη στήριξή του σε σημαντικές ψηφοφορίες στο κοινοβούλιο.

Οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι ούτε το κόμμα των Συντηρητικών ούτε των Εργατικών αναμένεται να κερδίσει την πλειοψηφία των 650 εδρών του βρετανικού κοινοβουλίου στις εκλογές της 7ης Μαΐου. Θα χρειαστεί κατά συνέπεια να βασιστούν σε συμμαχίες με τα μικρότερα κόμματα προκειμένου να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Μετεκλογικές συμμαχίες και στο βάθος… Νάιτζελ Φάρατζ και UKIP

Ωστόσο, το ακραίο ευρωσκεπτικιστικό UKIP αποκλείει κάθε ενδεχόμενο επίσημης συνεργασίας με τους Συντηρητικούς. Ο ηγέτης του Νάιτζελ Φάρατζ, με κείμενό του στη Sunday Telegraph, υποστηρίζει πως μια τέτοια κίνηση θα ερμηνευόταν από τους ψηφοφόρους του ως «ξεπούλημα».

Ωστόσο, θα συμφωνούσε σε στήριξη ενδεχόμενης κυβέρνησης μειοψηφίας των Συντηρητικών, με ή χωρίς τον Ντέιβιντ Κάμερον, με αντάλλαγμα την δέσμευση ότι το δημοψήφισμα για την παραμονή της Μ. Βρετανίας στην ΕΕ θα διενεργηθεί πριν από το τέλος του 2015 αντί του 2017, όπως είχε ανακοινώσει ο Ντέιβιντ Κάμερον. Κάτι που θα αποκλείσει κάθε είδους διαπραγμάτευση με τους ευρωπαίους εταίρους της Βρετανίας.

Nigel_Farage

Πιο συγκεκριμένα, ο Νάιτζελ Φάρατζ υποστηρίζει ότι η διατύπωση του δημοψηφίσματος έχει βαρύνουσα σημασία και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να τεθεί ως «ΝΑΙ» ή «ΟΧΙ», αλλά ως «επιθυμείς να ζεις σε μια ελεύθερη, ανεξάρτητη και εθνικά κυρίαρχη δημοκρατία;». Επιπλέον ζητεί να αποκλειστούν από το δημοψήφισμα τέσσερα εκατομμύρια ευρωπαίοι πολίτες που είναι μόνιμοι κάτοικοι της Βρετανίας, μεταξύ των οποίων και η Γερμανίδα σύζυγός του Κίρστεν. Τα ποσοστά του UKIP, ωστόσο, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, σημειώνουν πτώση κατά 60% σε σχέση με τις Ευρωεκλογές, όπου συγκέντρωσε τις περισσότερες έδρες (24) από κάθε άλλο βρετανικό κόμμα. Στην πτώση αυτή, ίσως οφείλεται το γεγονός ότι ο Νάιτζελ Φάρατζ απουσίαζε από την επικαιρότητα τον τελευταίο καιρό, κάτι που έδωσε λαβή σε φήμες ότι είναι άρρωστος.

 

Από την πλευρά του, ο Ντέιβιντ Κάμερον έχει αποκλείσει ρητά κάθε είδους συνεργασίας με το UKIP.. Φυσικά, παρά τις δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού, δεν θα πρέπει να αποτελέσει έκπληξη η περίπτωση μετεκλογικής συμμαχίας των Συντηρητικών με το Κόμμα της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σε κάθε περίπτωση, η επομένη των εκλογών προμηνύεται εξαιρετικά δύσκολη για όλες τις πλευρές αλλά και για τη βρετανική οικονομία και τους επενδυτές που δεν είναι συνηθισμένοι στην ακυβερνησία. Να σημειωθεί, πως πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι τις εβδομάδες που θα ακολουθούσουν τις εκλογές, «η στερλίνα αναμένεται να δοκιμασθεί σκληρά». Κάποιοι, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι η δύναμη της λίρας θα πέσει κατακόρυφα έναντι του ευρώ, κάτι πρωτόγνωρο στα οικονομικά χρονικά.

Εργατικοί: Χάραξε σε πλάκα τις προεκλογικές του δεσμεύσεις ο Μίλιμπαντ

Ως άλλος Μωυσής, ο Εντ Μίλιμπαντ, χάραξε σε πλάκα τις έξι δεσμεύσεις του κόμματός του τη Κυριακή (3/5).

Ο αρχηγός του Εργατικού Κόμματος, υποσχέθηκε ότι σε περίπτωση που εκλεγεί πρωθυπουργός, η γιγαντιαία πλάκα με τις έξι δεσμεύσεις του κόμματός του, μεταξύ των οποίων είναι ο έλεγχος της μετανάστευσης και η θεμελίωση μιας ισχυρής οικονομίας, θα τοποθετηθεί στον κήπο της Downing Street στο Λονδίνο.

«Νικ Κλεγκ και Ντέιβιντ Κάμερον συνέβαλαν στη διάβρωση της εμπιστοσύνης όλων των πολιτικών ηγετών και έσπασαν τις υποσχέσεις τους σε θέματα όπως τα δίδακτρα εκπαίδευσης και η μετανάστευση. Εάν εκλεγώ πρωθυπουργός, θα κρατήσω αυτήν την πέτρα σε σημείο που να είναι εμφανές από όλους μας και να μας υπενθυμίζει τα καθήκοντά μας, να τηρήσουμε δηλαδή τις υποσχέσεις» ανέφερε ο Εντ Μίλιμπαντ.

Ωστόσο, αυτή του η ενέργεια, προκάλεσε κύμα γέλιου στο Twitter, με πολλούς Βρετανούς χρήστες να σχολιάζουν πως η πλάκα αυτή θα αποτελέσει μάλλον ταφόπλακα για τους Εργατικούς.

Συμπαράταξη του Ράσελ Μπράντ με τους Εργατικούς

Ο ηθοποιός και ακτιβιστής Ράσελ Μπραντ, που μέχρι πρότινος καλούσε τους υποστηρικτές του να απόσχουν από τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Μαΐου στη Βρετανία, τους ζήτησε τελικά να ψηφίσουν το Εργατικό Κόμμα του Εντ Μίλιμπαντ.

«Πιστεύω ότι δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να αναλάβουμε αποφασιστική δράση για να θέσουμε τέλος στον κίνδυνο του Συντηρητικού Κόμματος», είπε ο Μπραντ σε ένα βίντεο που έστειλε στους 9,6 εκατομμύρια «ακολούθους» του στο Twitter. «Πρέπει να ψηφίσετε τους Εργατικούς, πρέπει να εκδιώξετε το Συντηρητικό Κόμμα από την εξουσία», τόνισε.

rasel

Ωστόσο, ο Μπραντ αποσαφήνισε ότι η έκκλησή του αυτή δεν αφορά στη Σκωτία, όπου οι εθνικιστές του SNP φαίνεται ότι έχουν τη δυνατότητα, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, να κερδίσουν τις περισσότερες έδρες εις βάρος των Εργατικών.

Ο ηθοποιός εξαίρεσε επίσης την περιφέρεια του Μπράιτον, όπου θα ήθελε να επανεκλεγεί η μοναδική βουλευτής των Πρασίνων, η Καρολάιν Λούκας.

«Υπάρχουν πολλά πράγματα που θα μπορούσα να προσάψω στον Εντ Μίλιμπαντ (…) όμως πιστεύω ότι αυτός ο τύπος θα μας ακούσει», πρόσθεσε ο αυτοαποκαλούμενος «αντικαπιταλιστής» ακτιβιστής.

Ο Μπραντ, που στο παρελθόν είχε δηλώσει ότι «η ψήφος δεν χρησιμεύει σε τίποτα», παραδέχτηκε ότι άλλαξε άποψη για το θέμα αφού ενεπλάκη και ο ίδιος στην προεκλογική εκστρατεία, κυρίως παίρνοντας συνεντεύξεις από διάφορους υποψηφίους. «Ξέρω ότι ήμουν ο ‘Κύριος Μην ψηφίζετε’, αλλά δεν γίνεται να ενδιαφερόμαστε για την πολιτική μόνο κάθε πέντε χρόνια. Η δημοκρατία είναι μια καθημερινή υπόθεση», εξήγησε.

Η Ελλάδα στη δίνη της προεκλογικής εκστρατείας

Το θέμα της οικονομίας ήταν κυρίαρχο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής  εκστρατείας με τον πρωθυπουργό Ν. Κάμερον να αναφέρεται και στην Ελλάδα δηλώνοντας ότι «τοποθετεί πάνω απ’ όλα την οικονομική ασφάλεια των Βρετανών»..

«Ακούω πολλούς που λένε ότι θέλουν να δουν περισσότερο πάθος σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία. Αυτή είναι η φράση που ακούω. Τους απαντώ: Αν θέλετε πολιτικό θέατρο να πάτε στο Χόλυγουντ. Αν θέλετε πολιτικό πάθος – πολιτικές συγκινήσεις, ίσως θα έπρεπε να πάτε στην Ελλάδα. Μου έχουν πει ότι είναι μια πολύ συναρπαστική χώρα», είπε ο κ. Κάμερον.

Συνεχίζοντας επισήμανε πως η ελληνική κυβέρνηση «κάθε μέρα πρέπει να παίρνει χρήματα από έναν τομέα της για να πληρώσει ανθρώπους σε έναν άλλο τομέα. Δεν νομίζω ότι αυτό είναι συναρπαστικό. Νομίζω ότι είναι τρομακτικό», τόνισε στη συνέχεια ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Επικαλέστηκε τη Θάτσερ ο Κάμερον

Στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερες ψήφους, από την εργατική κατά κύριο λόγο τάξη, ο Ντέιβιντ Κάμερον ακολούθησε τη… θατσερική πεπατημένη, υποσχόμενος στις οικογένειες με μεσαία εισοδήματα πρόσβαση σε δικό τους σπίτι.

Αυτό τουλάχιστον προβλέπει, μεταξύ άλλων, το μανιφέστο το κόμματός του που παρουσίασε στα μέσα του Απρίλη, και σύμφωνα με το οποίο εμφανίζεται ως ο εγγυητής της ασφάλειας και της οικονομικής σταθερότητας της εργατικής τάξης!

On The Road to A Stronger Economy

Σε  ομιλία του στο Σουίντον της νοτιοδυτικής Αγγλίας, ο Βρετανός πρωθυπουργός ζήτησε από τους ψηφοφόρους του να του επιτρέψουν να «ολοκληρώσει τη δουλειά» που ανέλαβε το 2010, προειδοποιώντας ότι η εναλλακτική λύση είναι το «χάος» και η «ανικανότητα» των κυβερνήσεων Τόνι Μπλερ και Γκόρντον Μπράουν. Παράλληλα, ο Ντέιβιντ Κάμερον επανέλαβε εμφατικά τα συνθήματα της προκατόχου του, Μάργκαρετ Θάτσερ, μιλώντας για το «όνειρο μιας δημοκρατίας ιδιοκτητών».

Η πρωτοβουλία αυτή, πρακτικά σημαίνει τη διεύρυνση του λεγόμενου «δικαιώματος στην αγορά», το οποίο εισήγαγε η «Σιδηρά Κυρία» τη δεκαετία του ’80. Πρόκειται για το σύστημα που επιτρέπει την αγορά κοινωνικών κατοικιών από τους ενοικιαστές, με έκπτωση έως το 70% της τιμής της αγοράς της εκάστοτε κατοικίας, όπως υποσχέθηκε ο Ντέιβιντ Κάμερον.

Πλειοδοσία υποσχέσεων και «συμπονετικός συντηρητισμός»

Εκτός αυτού του μέτρου, υποσχέθηκε θέσπιση αφορολόγητου για όσους λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό, αύξηση ως και 30 ώρες εβδομαδιαίως της δωρεάν παραμονής σε παιδικούς σταθμούς παιδιών εργαζομένων οικογενειών και το πάγωμα μέχρι το 2020 κάθε αύξησης στα σιδηροδρομικά εισιτήρια.

probadisma-gia-tous-suntiritikous-sti-bretania.w_l

Επιπλέον, σε περίπτωση που επανεκλεγούν οι Τόρηδες, υπόσχονται ότι θα καταργήσουν το φόρο κληρονομίας για διαμερίσματα αξίας ως και ενός εκατομμυρίου λιρών. Εν ολίγοις, ο Ντέιβιντ Κάμερον επιθυμεί την εξάλειψη της ταύτισης των Συντηρητικών με κόμμα των πλουσίων και έχοντας αυτό τον σκοπό επανέλαβε το σύνθημα του «συμπονετικού συντηρητισμού». Με τον τρόπο αυτό επιδιώκει να αποσπάσει ψήφους και από το Κόμμα της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ξενοφοβική προπαγάνδα από Φάρατζ

«Προσφέρουμε στους ξένους που πάσχουν από AIDS αντιιικά φάρμακα που κοστίζουν 30.000 λίρες, ενώ αρνούμαστε την αντικαρκινική θεραπεία σε Βρετανούς με πρόσχημα το κόστος τους», ανέφερε ο Νάιτζελ Φάρατζ σε πρόσφατη ομιλία του στο Κεντ.

«Όχι, όποιος μιλάει για μετανάστευση δεν είναι ρατσιστής, απλώς αναδεικνύει το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας, εξαιτίας του οποίου αλλάζουν οι πόλεις μας, μεγαλώνουν οι ουρές στα νοσοκομεία, υποβαθμίζονται τα σχολεία μας και χειροτερεύει η ζωή των εργαζομένων!», πρόσθεσε

Ο Νάιτζελ Φάρατζ έγινε δεκτός από διαδηλωτές που φώναζαν στον ίδιο και την ακολουθία του συνθήματα όπως «Ντροπή», «Φασίστες», «Ατιμάζετε αυτή τη χώρα». 

«Η υποψηφιότητα του Φάρατζ απελευθέρωσε τον ξενόφοβο λόγο», επισήμαινε η 60χρονη καθηγήτρια αγγλικών Σίλα ΜακΝτόναλντ. «Οι Πολωνοί δέχονται επιθέσεις όταν μιλούν τη γλώσσα τους, όπως και οι γυναίκες που φορούν μαντήλα. Εξαιτίας του UKIP, η περιοχή μας αντιμετωπίζεται ως εχθρική ζώνη», συμπλήρωσε και διερωτήθηκε: «Πώς θέλετε ο τουρισμός να πάρει πάλι μπροστά σε αυτές τις συνθήκες;».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here