Πανελλαδικές : Βουτιά καθόδου για πολυτεχνικές και φυσικομαθηματικές σχολές

Της Ολυμπίας Λιάτσου

Tα Μαθηματικά και η Φυσική, λόγω του υψηλού βαθμού δυσκολίας,  θα αναδειχθούν στα μοιραία μαθήματα των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων και  θα οδηγήσουν σε τροχιά καθόδου  τις βάσεις στις περιζήτητες πολυτεχνικές σχολές του τέταρτου πεδίου και τα τμήματα  φυσικομαθηματικών του δεύτερου πεδίου. Στα ίδια επίπεδα με πέρσι και ίσως μια μικρή πτώση  αναμένεται  για τις βάσεις  στις σχολές  της Θεωρητικής Κατεύθυνσης, ενώ οι χαμηλές επιδόσεις  στα «θετικά» μαθήματα θα παρασύρουν προς τα κάτω τις σχολές των ιατρικών και παραϊατρικών επιστημών.

Αν και η βαθμολόγηση των γραπτών των υποψηφίων ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί,  η εικόνα που διαμορφώνεται από   τα περισσότερα βαθμολογικά κέντρα οδηγεί στο συμπέρασμα οτι οι επιδόσεις των υποψηφίων σε βασικά μαθήματα που έχουν αυξημένο συντελεστή βαρύτητας θα είναι  χαμηλότερες από τις περσινές. Οι βαθμολογητές  λένε  σαφέστατα ότι φέτος, θα είναι κατά πολύ μειωμένα σε  σχέση με πέρσι, τα άριστα γραπτά

Μεγάλοι χαμένοι φέτος είναι για ακόμη μια φορά οι υποψήφιοι της Θετικής κατεύθυνσης  συμπαρασύροντας και όσους βρίσκονται στην Τεχνολογική Κατεύθυνση, καθώς μοιράζονται τα «βαριά» μαθήματα των Μαθηματικών και της Φυσικής. Οι πολυτεχνικές σχολές που αποτελούν πρώτη επιλογή χιλιάδων υποψηφίων θα παρουσιάσουν αισθητή πτώση, όπως και οι Φυσικομαθηματικές. Πέρσι, δύο από τις πιο δημοφιλείς σχολές του Μετσόβιου Πολυτεχνείου φλέρταραν με τα 19.000 μόρια ενώ φέτος εκτιμάται ότι  θα κατέβουν μέχρι και  500 μόρια.

Πρώτο  επιστημονικό πεδίο, Ανθρωπιστικών Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών

Τα αρχαία ήταν το  δυσκολότερο μάθημα και ειδικότερα η επιλογή του Θουκυδίδη στο άγνωστο κείμενο.  Κι επειδή τα αρχαία έχουν τον υψηλότερο συντελεστή βαρύτητας για τις σχολές του πρώτου πεδίου , θεωρείται βέβαιο οτι θα υπάρξει, πτώση, μικρή  βέβαια,  των βάσεων  στις υψηλόβαθμες σχολές όπως η Νομική αλλά και στις Ψυχολογίες.  Η Ιστορία λειτούργησε στο πεδίο αυτό  σωτήρια, θα λέγαμε καθώς είναι μάθημα δεύτερης βαρύτητας  και οι επιδόσεις  των υποψηφίων εδώ, εμφανίζονται ως  πολύ υψηλές.  Στο πεδίο αυτό πάντως,  παραδοσιακά, δεν έχουμε μεγάλες αυξομειώσεις  στους βαθμούς εισαγωγής.

Δεύτερο επιστημονικό  πεδίο,  Θετικών Επιστημών

Μετά την περσινή εκτόξευση των βάσεων, φέτος  η πορεία θα αντιστραφεί πλήρως και θα είναι καθαρά, καθοδική. Κι αυτό  οφείλεται στις κακές επιδόσεις των υποψηφίων στα Μαθηματικά και στη Φυσική.  Ετσι, στα τμήματα του Μαθηματικού, του Φυσικού και του Χημικού , οι βάσεις εισαγωγής αναμένεται να πέσουν αισθητά  και την ίδια πορεία θα ακολουθήσουν και οι  βάσεις στις γεωπονικές σχολές.  Βέβαια υπενθυμίζεται ότι το 2014, τα παραπάνω τμήματα είδαν τις βάσεις τους να εκτοξεύονται. Πέρσι, στο Χημικό της Αθήνας, η βάση εισαγωγής  ανέβηκε 812 μόρια σε σχέση με το 2013, ενώ στο Φυσικό η βάση  πάρουσίασε  αύξηση  624 μόρια.

Τρίτο επιστημονικό  πεδίο, επιστήμες Υγείας.

Πιο δύσκολη η πρόβλεψη για τις υψηλόβαθμες  ιατρικές σχολές. Κι αυτό γιατί, οι υποψήφιοι για τις σχολές αυτές, όσο δύσκολα κι αν είναι τα θέματα,  συνήθως χτυπάνε άριστες βαθμολογίες, τόσο στην Βιολογία (πρώτο μάθημα βαρύτητας)  όσο και στη Χημεία  (δεύτερο μάθημα βαρύτητας). Εάν  εμφανιστεί τελικά πτώση, αυτή δεν θα είναι μεγάλη για τις Ιατρικές  σχολές Αθήνας και  Θεσσαλονίκης  ενώ θα είναι μεγαλύτερη για τις σχολές που συνδέονται με παραιατρικά επαγγέλματα.

Τέταρτο  επιστημονικό πεδίο,  πολυτεχνικές σχολές.

Οι θέσεις των εισακτέων στο πεδίο αυτό είναι λιγότερες φέτος ενώ οι υποψήφιοι που δηλώνουν τις σχολές αυτές των πολυτεχνείων,  είναι πάντα οι περισσότεροι.  Οι χαμηλές επιδόσεις των υποψηφίων στα δύο βασικά μαθήματα, Μαθηματικά και Φυσική,  θα ρίξει τις βάσεις  στις περιζήτητες σχολές που συνδέονται με τους υπολογιστές , στο Πολυτεχνείο. Δεν αποκλείεται οι βάσεις εισαγωγής να επιστρέψουν ακόμη και στα  18.000. από 19.000 που ήταν πέρσι.

Χωρίς εκπλήξεις, αναμένεται η πτώση στις μεσαίας ζήτησης πολυτεχνικές σχολές που  έχουν χαμηλότερες βάσεις  εισαγωγής. Αναμένεται με ενδιαφέρον η εικόνα των αρχιτεκτονικών σχολών που φέτος έχουν μειωμένες θέσεις  ενώ σαφέστατο ρόλο  στην διαμόρφωση των βάσεων παίζουν και τα ειδικά μαθήματα του Ελεύθερου και Γραμμικού Σχεδίου. Ενδεικτικό είναι ότι πέρσι, παρά τις υψηλές επιδόσεις στα βασικά μαθήματα, οι βάσεις εισαγωγής «κόλλησαν» περίπου στα ίδια επίπεδα, λόγω των ίδιων μεσαίων βαθμολογιών που σημειώθηκαν στο σχέδιο.

Πέμπτο επιστημονικό πεδίο, επιστήμες Οικονομίας και Διοίκησης

Τα εύκολα, όπως χαρακτηρίστηκαν θέματα στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας,  θα βοηθήσουν πολύ τους υποψήφιους, που θα κινηθούν στην πλειοψηφία τους μεταξύ του 15 και 17 ενω θα υπάρξουν και βαθμολογίες στην  κλίμακα του 18 εως 20.  Τη ζημιά βέβαια στο πεδίο αυτό, έκαναν τα Μαθηματικά  γενικής παιδείας. Εκτιμάται ότι τα περισσότερα γραπτά, λογω της δυσκολίας των θεμάτων,  κινούνται στην μεσαία κλίμακα μέχρι 15 το πολύ. Με τα δεδομένα αυτά, εκτιμάται ότι και οι Οικονομικές σχολές θα εμφανίσουν πτώση στις βάσεις εισαγωγής  ( πέρσι η βάση τους είχε εκτοξευτεί μέχρι και 900 μόρια) αλλά δεν θα είναι πολύ μεγάλη.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here