Βουδαπέστη: Κλείσιμο του σιδηροδρομικού σταθμού υπό το πλήθος μεταναστών

Το κλείσιμο μέχρι νεωτέρας του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού της Βουδαπέστης πραγματοποίησαν οι ουγγρικές αρχές, που την προηγούμενη ημέρα επέτρεψαν χωρίς να προχωρήσουν σε ουσιαστικούς ελέγχους τη μεταφορά με τραίνα των μεταναστών που περίμεναν για μέρες, προς την Αυστρία και τη Γερμανία.

Τη στιγμή που η Αυστρία ζητά από τη Γερμανία «Διευκρινίσεις για το άσυλο», εκατοντάδες είναι αυτοί που είχαν φτάσει τις προηγούμενες ώρες στο Μόναχο, μέσω Βιέννης.

Το πρωί της Τρίτης, εκπρόσωπος της ουγγρικής εταρείας σιδηροδρόμων MAV ανέφερε, σύμφωνα με το Reuters, πως δεν θα αναχωρήσουν ούτε θα φτάσουν τρένα από και προς τον Κελέτι, τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Βουδαπέστης, μέχρι νεωτέρας.

Η αστυνομία κάλεσε τους εκατοντάδες που παρέμεναν την Τρίτη στον σταθμό να αποχωρήσουν και παρέταξε δυνάμεις στην είσοδό του.

Υπολογίζεται ότι από το μεσημέρι της Δευτέρας, πάνω από 2.000 από όσους είχαν μείνει για ημέρες μετέωροι στον Κελέτι ανέβηκαν σε τρένα με προορισμό τα δυτικά. Περίπου οι μισοί από αυτούς είχαν ήδη φτάσει μέχρι τη νύχτα στο Μόναχο της Βαυαρίας, ενώ οι υπόλοιποι βρίσκονταν στην Αυστρία (κυρίως στο Σάλτσμπουργκ) περίμενοντας επίσης να συνεχίσουν για τη Γερμανία.

Επιπλέον, το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών κάλεσε τη Γερμανία να «προχωρήσει σε διευκρινίσεις» για την στάση του Βερολίνου απέναντι στην τήρηση των κανονισμών για το άσυλο.

Αυστριακοί και ούγγροι αξιωματούχοι είχαν εκφράσει έντονες διαμαρτυρίες για το πως οι αναφορές από τη Γερμανία είχαν προκαλέσει «σύγχυση και παρεξηγήσεις» μεταξύ των μεταναστών που περίμεναν στη Βουδαπέστη, καλλιεργώντας την προσδοκία εισόδου χωρίς ελέγχους.

«Υπήρξαν μέχρι και φήμες [που διαδίδονταν μεταξύ των προσφύγων] πως η Γερμανία θα στείλει ειδικά τρένα στη Βουδαπέστη για να πάρει τους πρόσφυγες» είπε η αυστριακή υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ την Τρίτη.

«Για αυτό και είναι σημαντικό να ενημέρωση η Γερμανία τους πρόσφυτες στην Ουγγαρία πως το Δουβλίνο δεν έχει ανασταλεί» υπογράμμισε.

Η ίδια η Βιέννη, διευκρίνισε, θα συνεχίσει τους «δειγματοληπτικούς ελέγχους» στα σύνορά της με την Ουγγαρία, αλλά δεν επανεισάγει συνοριακούς ελέγχους.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here