Bούτσης για καταλήψεις: Δεν φύγαμε από την αρχή της ήπιας αντιμετώπισης

 

Οι πιέσεις που δεχόμαστε είναι αφόρητες και άκρως εκβιαστικές. Γιατί ακόμη κι’ αν έχουμε να δώσουμε μισθούς και συντάξεις δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας. Σ’ αυτή τη βάση, ωστόσο, είναι ανοιχτή η έκφραση του Αλέξη Τσίπρα πως θα πάει όσο πρέπει προκειμένου να καταλάβουν ότι η Ελλάδα πρέπει να βοηθηθεί. Είμαι αισιόδοξος για την τελική έκβαση τον προσεχή Ιούνιο».

-«Εχουμε πολύ καλή συνεργασία με τον Πανούση αλλά αυτό δεν σημαίνει και ταύτιση απόψεων».

-«Εκδηλώθηκε ρητή αντίθεση της πρεσβείας των ΗΠΑ για την διάταξη που αφορά στον Σάββα Ξηρό αλλά εμείς παραμένουμε αμετακίνητοι στη θέση μας«.

Φωτο: Ευρωκίνηση

Του Δημήτρη Τζάθα

 

Ως μια μορφή «λάϊτ αλλά εμμονικής κατάστασης» χαρακτηρίζει την κατάληψη της πρυτανείας του Καποδιστριακού πανεπιστημίου από ολιγομελή ομάδα αντιεξουσιαστών ο υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Νίκος Βούτσης.

Εχουν περάσει ελάχιστες ώρες από την επέμβαση των ΜΑΤ και ο ίδιος δέχεται τα έντονα πυρά των βουλευτών των κομμάτων της αντιπολίτευσης, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας, με παραδειγματικά ολύμπια ηρεμία.

Αλλωστε η ένταση δεν οφείλεται μόνον στους καταληψίες καθώς κάτι το μεταναστευτικό – κάτι όμως και η προκείμενη αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού- έχουν ανεβάσει στο κόκκινο την αντιπαράθεση στην Ολομέλεια της Βουλής με τον ίδιο να μπαίνει στο στόχαστρο καθότι θεωρείται – όχι τυχαία βέβαια- ο εκφραστής της ουσιαστικής κυβερνητικής πολιτικής.

Κι’ όταν τον ρώτησα να σχολιάσει το φαινόμενο των τελευταίων ημερών, με τους νεαρούς καταληψίες να οργανώνουν σχεδόν καθημερινές συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις μολονότι το επίμαχο νομοσχέδιο ήταν θέμα ωρών να υπερψηφιστεί από την πλειονότητα της Βουλής, χωρίς τον παραμικρό δισταγμό έσπευσε να σημειώσει: « Μπορεί να μη σημειώθηκαν φθορές αλλά δεν ήταν δα και μαζικές. Πρόκειται για περιθωριακές ομάδες οι οποίες δεν έχουν χαρακτηριστικά πολιτικής ευελιξίας και δεν συγκρίνονται με τον αντιεξουσιαστικό χώρο της εποχής της μεταπολίτευσης».

Σύμφωνα με τον Νίκο Βούτση η κατάσταση των τελευταίων ημερών στα πανεπιστήμια «φέρνει στην επιφάνεια και την πασίδηλη αδυναμία του φοιτητικού κινήματος, των πανεπιστημιακών αλλά και του διοικητικού προσωπικού να αναλάβουν πρωτοβουλία προκειμένου να τερματιστεί γρήγορα και ανώδυνα η ένταση».

Και προσθέτει χωρίς υπεκφυγές λέγοντας πως « όλος αυτός ο κόσμος νιώθει πολύ πιο άνετα να διαδηλώνει με μία αριστερή κυβέρνηση αλλά από την πρώτη στιγμή δοκιμάζει τα όριά μας, ωστόσο εμείς δεν υποκύψαμε στην ακροδεξιά αντίληψη να φύγουμε από την αρχή μιας ήπιας αντιμετώπισης αυτών των φαινομένων αλλά για εμάς είναι θέμα αξιών».

Τον συνάντησα για μία σύντομη συζήτηση στο περιστύλιο της Βουλής κι’ ενώ, λίγα μέτρα πιο πέρα, στην Αίθουσα της Ολομέλειας ακούγονταν οι φωνές των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης οι οποίοι, σε διάφορους τόνους, κατηγορούσαν την κυβέρνηση για σχέσεις με τρομοκράτες. Σ’ αυτό το πλαίσιο κι’ όταν τον ρώτησα εάν αληθεύουν οι φήμες ότι υπήρξαν πιέσεις για το ζήτημα του Σάββα Ξηρού από τον αμερικάνικο παράγοντα, η απάντησή του ήταν άμεση και χωρίς την παραμικρή υπεκφυγή : «Εκδηλώθηκε μία έκφραση γνώμης από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα με τη ρητή αντίθεσή της σε οποιαδήποτε διάταξη που αφορά στον Σάββα Ξηρό. Εμείς όμως παραμένουμε αμετακίνητοι στην ήδη εκφρασμένη θέση μας για το συνολικό περιεχόμενο του σχετικού νομοσχεδίου».

Στο σημείο αυτό αναπόφευκτη ήταν η διατύπωση του ερωτήματος για τις θέσεις του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση ο οποίος δημόσια έχει εκφράσει διαφορετική άποψη αλλά και για τη δική τους συνεργασία στο πλαίσιο του υπουργείου : « Ο κ. Πανούσης είναι άριστος γνώστης της αντεγκληματικής πολιτικής από την επιστημονική του κατάρτιση που την έχει προβάλλει με πολύ πυκνή αρθρογραφία και συνεντεύξεις. Οι προσωπικές μας σχέσεις είναι άριστες, έχουμε πολύ καλή συνεργασία που ωστόσο δεν σημαίνει και ταύτιση απόψεων».

ÁÈÇÍÁ - ÅÐÅÌÂÁÓÇ ÔÇÓ ÅË.ÁÓ. ÓÔÇÍ ÊÁÔÁËÇØÇ ÔÇÓ ÐÑÕÔÁÍÅÉÁÓ(EUROKINISSI/ÔÁÔÉÁÍÁ ÌÐÏËÁÑÇ)

 

Πάντως ο υπουργός Εσωτερικών είχε μόνον καλά λόγια να πει για τον συνάδελφό του υπουργό Δικαιοσύνης κ. Ν. Παρασκευόπουλο τον οποίο χαρακτήρισε «πολύ μαχητικό και πολιτικό» και πως «αποτελεί μεγάλο συν για την κυβέρνηση».

Μοιραία όμως η συζήτηση ήταν να κινηθεί και στο μεταναστευτικό καθώς σάλο προκάλεσε η δήλωση της αρμόδιας αναπληρώτριας υπουργού Τασίας Χριστοδουλοπούλου ότι πρόσφυγες «λιάζονται την ημέρα στις πλατείες» γεγονός που δημιούργησε τριβές ακόμη και στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ : « Με την Τασία σε συνεργασία με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης γίνεται πολύ μεγάλη προσπάθεια. Θα αναλάβουμε σύντομα πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκή κλίμακα μαζί και με τις άλλες χώρες του Νότου ώστε να διαμορφωθεί μια νέα πολιτική, με την ανάληψη μερίσματος ευθύνης απ’ όλους και για τους πρόσφυγες και για τους μετανάστες. Το πρόβλημα δεκαετιών δεν μπορεί να λυθεί αυτόματα από μία αριστερή κυβέρνηση 2,5 μηνών».

Πάντως ως πρώτος τη τάξει υπουργός ο Νίκος Βούτσης συμμετέχει, όπως είναι φυσικό, σε όλα τα επίπεδα των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές. Και είναι ο καθ’ ύλη αρμόδιος να σχολιάσει το κλίμα της τελευταίας περιόδου: « Οι πιέσεις που δεχόμαστε είναι αφόρητες και άκρως εκβιαστικές. Γιατί ακόμη κι’ αν έχουμε να δώσουμε μισθούς και συντάξεις δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας. Σ’ αυτή τη βάση, ωστόσο, είναι ανοιχτή η έκφραση του Αλέξη Τσίπρα πως θα πάει όσο πρέπει προκειμένου να καταλάβουν ότι η Ελλάδα πρέπει να βοηθηθεί. Είμαι αισιόδοξος για την τελική έκβαση τον προσεχή Ιούνιο».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here