Zωή κατά διαπλοκής στη συζήτηση για ΕΡΤ-«Παρών» σε Ταγματάρχη

Μετωπική επίθεση στα κανάλια της διαπλοκής και προσωπικά στον Γιάννη Πρετεντέρη του Μega εξαπέλυσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου στη μαραθώνια συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την ΕΡΤ. Όταν πληροφορήθηκε σχόλιο του δημοσιογράφου στο δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού διέκοψε τη διαδικασία, για να προβεί στο εξής δηκτικό σχόλιο:

“Πολύ θα ήθελε το Mega και ο Πρετεντέρης να υπάρχει κόντρα δική μου με τον Πρωθυπουργό. Απλώς έγινε διάλογος με όλες τις πλευρές, ώστε το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ να φτάσει στη Βουλή όσο πιο καλά επεξεργασμένο γίνεται. Αυτό είναι το νόημα της δημοκρατίας».  

Η κ Κωνσταντοπούλου διέψευσε κατηγορηματικά πως υπήρξε κόντρα με τον Αλέξη Τσίπρα για το θέμα της Δημόσιας Τηλεόρασης, ενώ η αιχμηρή της αντίδραση προήλθε ύστερα από σχόλιο του Πρετεντέρη, ο οποίος ισχυρίστηκε στο δελτίο του Mega πως “η κόντρα της Ζωής με το Μέγαρο Μαξίμου εξελίσσεται σε αστάθμητο παράγοντα για την κυβέρνηση. Και τα δύσκολα έρχονται”.

Δεν πήρε σύμφωνη γνώμη ο Λ. Ταγματάρχης

Μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση 9 ωρών η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής δεν ενέκρινε ουσιαστικά την υποψηφιότητα του κ. Λάμπη Ταγματάρχη για τη θέση του Διευθύνοντα Συμβούλου της ΕΡΤ. Ο κ. Δ. Τσακνής και  οι υπόλοιποι της ΕΡΤ είχαν την σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής καθώς συγκέντρωσαν 9 θετικές γνώμες σε σύνολο 15 παρόντων βουλευτών. 

Η κ. Κωνσταντοπούλου μετά την ολοκλήρωση των ερωτήσεων της, δήλωσε πως δεν πείσθηκε από τον κ. Ταγματάρχη και εμμένει στις απόψεις που είχε, ψηφίζοντας «παρών». Ετσι ο κ. Ταγματάρχης δεν έχει την σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής, καθώς συγκέντρωσε μόλις 7 θετικές γνώμες, 5 αρνητικές και 3 «παρών». Η κ. Κωνσταντοπούλου δε μέτρησε τις ψήφους των δύο μελών της επιτροπής από τη Νέα Δημοκρατία κ. Μεϊμαράκη και Όλγας Κεφαλογιάννη, παρόλο που ο κ. Τραγάκης είχε επισημάνει ότι η αρνητική του ψήφος ήταν σε επίπεδο κοινοβουλευτικής ομάδας.

Οπως διευκρίνισε η Πρόεδρος της Βουλής, η γνώμη της Επιτροπής δεν είναι δεσμευτική και τόνισε πως ουδείς από την κυβέρνηση επιχείρησε να την μεταπείσει. Η Δημοκρατία μπορεί να λειτουργεί και με διαφωνίες, πρόσθεσε και απευθυνόμενη προς τον κ. Ταγματάρχη είπε :»Θα χαρώ να με διαψεύσετε».

Νέα Δημοκρατία, Χρυσή Αυγή και Ραχήλ Μακρή έδωσαν αρνητική ψήφο, ενώ το «Ποτάμι» διά του κ. Σπύρου Λυκούδη και το ΚΚΕ διά του κ. Γιάννη Γκιόκα δήλωσαν «παρών».

Μαραθώνια συνεδρίαση

Η μαραθώνια συνεδρίαση ξεκίνησε με προσπάθεια του Υπουργού Επικρατείας, αρμόδιου για θέματα ΜΜΕ, Νίκου Παππά, να πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα. «Εδώ ο κόσμος καίγεται…» ήταν η αντίδρασή του στις οχλήσεις των δημοσιογράφων πριν μπει στην αίθουσα, με στόχο  προφανώς να υποβαθμίσει τη συζήτηση, η οποία άρχισε με μια ώρα καθυστέρηση. Το μέλος και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος ζήτησε την αντικατάστασή του, αφού διαφώνησε με την τοποθέτηση του κ. Λάμπη Ταγματάρχη στην θέση του διευθύνοντα συμβούλου, αλλά δεν  ήθελε να δημιουργήσει πρόβλημα στη διαδικασία.
«Εχω υποστεί κριτική, γιατί δεν επέλεξα πρόσωπα με εγγύτητα στις δικές μου αρχές ή στο κόμμα. Δεν νομίζω ότι πρέπει να είναι αυτό το κριτήριο» ανέφερε ο κ Παππάς, απευθυνόμενος κυρίως προς την κ Κωνσταντοπούλου, για να προσθέσει ευθύς αμέσως, πως εάν η κυβέρνηση επέλεγε πρόσωπα βάσει της κομματικής τους ταυτότητας τότε «θα ήμασταν ανοικτοί και ευάλωτοι στην κριτική, κανείς δεν ρωτήθηκε τι κόμμα ψήφισε, τι θα ψηφίσει, ή τι ψήφιζε, εμείς δεν ήρθαμε να αποκαταστήσουμε απλά ένα εργασιακό δικαίωμα, αλλά το δικαίωμα της κοινωνίας για έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση».              

Σχετικά με τα προτεινόμενα πρόσωπα ο Υπουργός Επικρατείας εξέφρασε την άποψη ότι «τα πρόσωπα που είναι ενώπιον της επιτροπής μπορούν να υπηρετήσουν αυτή την λογική, να γίνουν το πρόσωπο της ΕΡΤ προς την κοινωνία και την συμφιλίωση των εργαζομένων ΕΡΤ και ΝΕΡΙΤ, έχουν ικανότητα διοίκησης, όπως ο κ. Ταγματάρχης που έβγαλε πλεόνασμα 70 εκατομμύρια ευρώ».
Ο προτεινόμενος για την προεδρία της ΕΡΤ Διονύσης Τσακνής σε μια αποστροφή των λόγων του επισήμανε: «Ελπίζω να μην με αποκηρύξουν τα παιδιά μου, βιολογικά και μη, όπως τα 400 τραγούδια μου». Η ατάκα δεν έμεινε αναπάντητη από την κ Κωνσταντοπούλου: «Ελπίζουμε και εμείς να μην επαληθευτούν κάποιοι από τους στίχους σας»!

Οι ερωτήσεις                                                                                                         

Ο χορός των ερωτημάτων προς τα μέλη του ΔΣ της ΕΡΤ ξεκίνησε, με το καίριο, «τι ακριβώς κάνατε κατά την περίοδο που έκλεισε η ΕΡΤ, στο  διάστημα από 11.6.2013 έως σήμερα ποια ήταν η συμβολή σας στην αποκατάσταση του «μαύρου»; Πως συμπράξατε στους αγώνες εργαζομένων;». Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης κ Ευάγγελος Μεϊμαράκης,  Σπύρος Λυκούδης ενοχλήθηκαν και κάλεσαν τους  προτεινόμενους να μην απαντήσουν, γιατί δεν πρόκειται για «κλήση σε απολογία».
Ο κ. Τσακνής είπε ότι την ημέρα του «λουκέτου» διέκοψε συναυλία του κι έκτοτε βρισκόταν στο ραδιομέγαρο ως ένδειξη συμπαράστασης, ο κ Ταγματάρχης τόνισε, «ήμουν εκεί με τους χιλιάδες εργαζόμενους στα πηγαδάκια, δεν το θεωρώ όμως τίτλο τιμής, αυτό που έκανα ήταν μέσα από τη δημοσιογραφική μου δουλειά να υπερασπίζομαι τη θέση ότι αυτό ήταν ένα «φασιστικό μαύρο»». Ο κ Γρηγορίου από τη μεριά του υπογράμμισε, «δεν είχα συμβολή, εκτός από το να βρίζω και να καταχρεωθώ 1.000 ευρώ για να έχω σήμα της ΕΡΤ open στην Μυτιλήνη όπου βρισκόμουν», η κ Παπακωνσταντίνου σημείωσε, «βρέθηκα στην Αγία Παρασκευή και υποστήριξα τις κινήσεις των εργαζομένων», τέλος, ο κ Τρανός υποστήριξε πως «δεν βρέθηκα στις διαδηλώσεις, αλλά στεναχωρήθηκα πάρα, μα πάρα μα πάρα πολύ…».

Μητρόπουλος: «Δεν έχουμε δικαίωμα να τους βασανίζουμε…»

Το μέρος των εξεταζόμενων πήρε ο Αλέξης Μητρόπουλος, χαρακτηρίζοντας «αναξιοπρεπείς» τις  ερωτήσεις, που έγιναν, πλέκοντας το εγκώμιο τους («καταξιωμένοι επαγγελματίες, αξιοπρεπείς, με γνωστή σε όλους πορεία»), για να απαντήσει η κ Κωνσταντοπούλου: «Κανείς δεν είναι βασανιζόμενος. Τους παραγγείλαμε και καφέ!».
Ο Νίκος Φίλης, μολονότι πήρε κριτική στάση, καταθέτοντας «προσωπική ένσταση», κατέληξε σε θετική ψήφο, «υπό δοκιμή», με το επιχείρημα ότι δεν ήθελε να δώσει μήνυμα αντιπαράθεσης με τον πρωθυπουργό: «Είμαι σε δυσχερή θέση. Παρακάμπτω τις προσωπικές μου απόψεις, καθώς εκπροσωπώ το κόμμα μου ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος.  Θέλω να ανοίξει η ΕΡΤ άμεσα σε μια κρίσιμη στιγμή με τους εταίρους και δεν θέλω να δώσω μήνυμα ότι οποιαδήποτε δική μου διαφωνία είναι αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό ή την κυβέρνηση».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here