Μπόμπολας στην Εξεταστική: Δάνειο 80 εκ. ευρώ έλαβε το 2016 ο Πήγασος!-Νίπτει τα χείρας για Mega, αδειάζει Καψή

Στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ κατέθεσε σήμερα ο ιδιοκτήτης της εκδοτικής εταιρείας «Πήγασος» Φώτης Μπόμπολας, όπου έδωσε στοιχεία σχετικά με τη δανειοδότηση της εταιρείας και των θυγατρικών της.

Ο επιχειρηματίας παραδέχθηκε ότι η εταιρεία του σύναψε το 2014 δανειακή σύμβαση με τρεις τράπεζες για ομολογιακό δάνειο ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο εκταμιεύθηκε την άνοιξη του 2016, προκειμένου να εξοφληθούν παλαιότερα δάνεια, ενώ στο συγκεκριμένο ομολογιακό δάνειο υπήρχε μία ρύθμιση stand still, η οποία έχει λήξει από το τέλος Ιουνίου, με τον ιδιοκτήτη της «Πήγασος» να τονίζει ότι έχουν αποπληρωθεί μόλις τα 3,5 εκατ. για να εξασφαλισθεί η τραπεζική ενημερότητα, και παράλληλα προχώρησε σε συμφωνία με τις τράπεζες για επιμήκυνση της περιόδου stand still προκειμένου να βρεθούν λύσεις.

Με τη νέα αυτή δανειακή σύμβαση που βουλευτές χαρακτήρισαν σκανδαλώδη, η εταιρεία ΠΗΓΑΣΟΣ, ανανέωσε παλαιότερες οφειλές 69 εκ. ευρώ και εξασφάλισε ζεστό χρήμα νέου δανεισμού 11 εκ. ευρώ, χωρίς ιδιαίτερες ενέγγυες ασφαλίσεις σε μιά περίοδο όπου οι τράπεζες ούτε ρευστότητα έχουν, ούτε δανείζουν πλέον με ευκολία, ιδίως υπερχρεωμένες επιχειρήσεις.

Αρκετοί βουλευτές μίλησαν ανοικτά για προνομιακή μεταχείριση της εταιρείες από το τραπεζικό σύστημα. Ο κ. Μπόμπολας αρνήθηκε ότι έχει προνομιακή μεταχείριση.

Ενδιαφέρον έχει και ο διάλογος μεταξύ Μπόμπολα-Βορίδη:

ΒΟΡΙΔΗΣ: Σας μέμφονται ότι είστε ο ορισμός του διαπλεκόμενου επιχειρηματία. Είστε διαπλεκόμενος με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ; Γιατί το δάνειο σας εκταμιεύθηκε το 2016. Λέω εγώ τώρα.

(Θόρυβος από βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ)

ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ: Εγώ σας λέω ότι δεν το αντιλαμβάνομαι αυτό. Δεν είμαι διαπλεκόμενος. Το ξαναείπα. Επειδή κι εγώ και ο αδερφός μου είμαστε μπροστά και φαινόμαστε έχουμε στοχοποιηθεί. Το ανάποδο συμβαίνει. Υπάρχει μια καχυποψία και ο κάθε συνεργαζόμενος είναι πιο προσεκτικός γιατί λέει “ α θα κάνω δουλειές με τον Μπόμπολα”.

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά με τα χρωστούμενα δάνεια της «Πήγασος» και των θυγατρικών της εταιρειών, που ανέρχεται στα 160 εκατ. ευρώ, αλλά και στο 1/3 που της αντιστοιχεί στα δάνεια της εταιρείας «Τηλέτυπος», το οποίο ανέρχεται στα 112,5 εκατ. ευρώ, ο επιχειρηματίας τόνισε ότι υπάρχουν επαρκείς καλύψεις για την «Πήγασος», ενώ το δάνειο της «Τηλέτυπος» δεν εξυπηρετείται.

Σχετικά με τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις του, ο κ. Μπόμπολας ισχυρίστηκε ότι η κρίση είναι υπεύθυνη γι’ αυτό, διότι η διαφημιστική δαπάνη μειώθηκε κατά 75% απ΄όταν δόθηκαν τα δάνεια, κι επιπλέον, οι εκδοτικές επιχειρήσεις έχουν δεχθεί πλήγμα από το διαδίκτυο, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ακόμη, ο κ. Μπόμπολας άφησε αιχμές κατά ανταγωνιστικών εκδοτικών επιχειρήσεων για ευνοϊκές ρυθμίσεις που εξασφάλισαν για δικά τους δάνεια, σε σχέση με τα επιτόκια των δανείων, λέγοντας πως «Εγιναν ρυθμίσεις δανείων εταιριών που είναι ανταγωνιστές, ζήτησα το ίδιο αλλά ακόμη δεν κατάφερα να πάρω τέτοια ρύθμιση», ενώ ερωτηθείς από τον Ανδρέα Λοβέρδο ποιους εννοεί, απάντησε ότι «Ο ΔΟΛ πήρε ρύθμιση στα δάνειά του, η Πήγασος ακόμα προσπαθεί».

«Άδειασμα» στον Καψή και η ευθύνη των μετόχων του Mega για την κατάσταση στο κανάλι

Ο Φώτης Μπόμπολας δεν παρέλειψε να τοποθετηθεί και για την πρόσφατη δήλωση του διευθυντή ενημέρωσης του Mega Μανώλη Καψή σχετικά με τη φορολογική ενημερότητα της «Τηλέτυπος Α.Ε.» στον φάκελο της υποψηφιότητας για τις τηλεοπτικές άδειες, όπου ο επιχειρηματίας διαχώρισε τη θέση του από τα λεγόμενα του κ. Καψή.

«Πρόκειται για απόψεις του Καψή», υπογράμμισε ο κ. Μπόμπολας, και πρόσθεσε «Δεν έχει πάρει κατεύθυνση από μετόχους ή από το Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο έχει να συνεδριάσει πολύ καιρό».

Σε ό,τι αφορά το Mega, o Φώτης Μπόμπολας σημείωσε ότι υπάρχουν συμφέροντα άλλων μετόχων που έχουν σχέση με άλλα κανάλια, οι οποίοι πιθανότατα δεν έβλεπαν με καλό μάτι το Mega, ενώ απαντώντας σε ερώτηση της Αννέτας Καββαδία για το εάν για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο Mega φταίει η ελληνική κυβέρνηση ή οι μέτοχοι του καναλιού, ο επιχειρηματίας αποκρίθηκε «νομίζω φταίνε οι μέτοχοι του».

Οι off shore στον Παναμά και η Λίστα Λαγκάρντ

Ο Φώτης Μπόμπολας παραδέχτηκε ακόμη και τη συμμετοχή του σε off shore εταιρεία με έδρα στον Παναμά, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Κώστα Τζαβάρα, την οποία όπως τόνισε έχει δηλώσει στο πόθεν έσχες του, ενώ ερωτηθείς για το ποιές είναι οι υπεράκτιες εταιρείες που συμμετέχει, έδειξε αδυναμία στο να τις θυμηθεί.

Ακόμη, ο κ. Μπόμπολας έδωσε εξηγήσεις και για την εμφάνιση του ονόματος του στη Λίστα Λαγκάρντ, όπου σύμφωνα με τον ίδιο «Πρόκειται, για έναν οικογενειακό λογαριασμό, όπου υπήρχαν 20 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία είναι διαφανή».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here