Bloomberg: Η Ελλάδα ξανά στο προσκήνιο-Εξοδος στις αγορές, μεταμνημονιακό πρόγραμμα, σχέσεις με Τουρκία, οι προκλήσεις για Τσίπρα

Η Ελλάδα επανέρχεται στο προσκήνιο επισημαίνει σε ρεπορτάζ του το Bloomberg, συμπληρώνοντας ότι η πορεία της χώρας προς την έξοδο από το μνημόνιο φέρνει τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, αντιμέτωπο με εσωτερικές και εξωτερικές προκλήσεις.

Στο εσωτερικό μέτωπο, όπως σχολιάζει, οι προετοιμασίες για την επομένη της εξόδου από το πρόγραμμα πυροδοτούν συγκρούσεις τόσο με συμμάχους όσο και με αντιπάλους. Στο μέτωπο της εξωτερικής πολιτικής καλείται να αντιμετωπίσει από τις αυξανόμενες εντάσεις στις σχέσεις με την Τουρκία και την αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή έως το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

«Η ικανότητα του Τσίπρα να καθοδηγήσει τη χώρα μέσα από όλα αυτά, θα μπορούσε να  καθορίσει το πόσο σταθερή θα είναι η ίδια και η περιοχή τα επόμενα χρόνια επισημαίνουν οι ειδικοί», αναφέρει το ρεπορτάζ, προσθέτοντας ότι η «η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ παρακολουθούν όλοι με μεγάλοι ενδιαφέρον».

Ο Αριστείδης Χατζής, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, σχολιάζει πως το χειρότερο πρόβλημα για τον Τσίπρα, την κυβέρνηση και συνολικά την Ελλάδα είναι η εξελισσόμενη επιθετικότητα της Τουρκίας. «Ο περιορισμός της αμερικανικής επιρροής στην περιοχή είναι παράγοντας αποσταθεροποίησης και το διακύβευμα είναι πολύ υψηλό» σημειώνει ο κ. Χατζής, ενώ επισημαίνει ότι η Ελλάδα δεν είναι η πρωταρχική έγνοια για την Τουρκία, αλλά μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για να παγιώσει την ηγεμονία του στην περιοχή.

Από την πλευρά του ο Θάνος Ντόκος, γενικός διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ, υπογραμμίζει ότι αν και η πιθανότητα για μία εσκεμμένη κλιμάκωση είναι σχετικά μικρή, υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία για ένα «ατύχημα» ανάμεσα στις δύο χώρες.

Στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, όπως αναφέρει το πρακτορείο, η αντίσταση της Ελλάδας μπαίνει στο δρόμο μίας πρωτοβουλίας των δυνάμεων της Δύσης να προσπαθήσουν να περιορίσουν την ρωσική επιρροή στα Βαλκάνια. Επισημαίνει δε ότι οι χειρισμοί του Αλέξη Τσίπρα έχουν πυροδοτήσει κριτική τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από τους συμμάχους του, υπενθυμίζοντας ότι ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, επιμένει ότι το κόμμα του δεν θα αποδεχθεί λύση, που θα περιλαμβάνει το όνομα Μακεδονία.

Οι πολιτικές αβεβαιότητες συμπίμπτουν με ερωτηματικά στο οικονομικό μέτωπο, όπως αναφέρει το Bloomberg, σημειώνοντας ότι οι Ευρωπαίο πιστωτές και το ΔΝΤ θα πρέπει να αποφασίσουν εάν η χώρα θα χρειαστεί κάποιου είδους «μεταμνημονιακό πρόγραμμα». «Η κυβέρνηση έχει κάνει το μεγάλο λάθος να παίξει το χαρτί της καθαρής εξόδου υπερβολικά γρήγορα» σχολιάζει  ο Βολφγκάνγκο Πίκολι, συμπρόεδρος της Teneo Intelligence στο Λονδίνο, εξηγώντας ότι αυτό ενέχει μεγάλο ρίσκο από το τη στιγμή που δεν υπάρχει ακόμη κανένα σχέδιο για την μετά το πρόγραμμα περίοδο.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here