Μπλόκο στα μαύρο χρήμα με …Γαλλικό κλειδί

Tην Γαλλική νομολογία σχετικά με τον εντοπισμό παράνομων ή αδήλωτων καταθέσεων στο εξωτερικό θέλει να αξιοποιήσει η κυβέρνηση, καταθέτοντας ανάλογη  νομοθετική ρύθμιση. Αυτό προκύπτει από δηλώσεις του υφυπουργού Επικρατείας Τέρενς Κουίκ μετά την επίσκεψη της ελληνικής αντιπροσωπίας στο γαλλικό υπουργείο Οικονομικών.

Η υψηλόβαθμη ελληνική αντιπροσωπία, αποτελούμενη από τον υφυπουργό Επικρατείας για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου και μέλος της διϋπουργικής Επιτροπής για την πάταξη της Διαφθοράς Τέρενς Κουίκ, τη γενική γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Αικατερίνη Σαββαΐδου, τον προϊστάμενο του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Φραγκίσκο Κουτεντάκη, τον σύμβουλο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Νίκο Μπρισκόλα και τον σύμβουλο του υπουργού Οικονομικών Γιώργο Γερμανό, επισκέφθηκε το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας προκειμένου να ενημερωθεί για το γαλλικό σύστημα γνωστοποίησης καταθέσεων στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, η ελληνική αποστολή ενημερώθηκε διεξοδικά από τα αρμόδια στελέχη του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών για τις μεθόδους ελέγχου και συμμόρφωσης που εφαρμόζουν οι γαλλικές φορολογικές αρχές, οι οποίες θεωρούνται από τις αποτελεσματικότερες διεθνώς.

Η επίσκεψη αυτή, αναφέρει η ανακοίνωση, προσέφερε σημαντική τεχνογνωσία στην κυβέρνηση που σκοπεύει να προχωρήσει άμεσα στη νομοθέτηση και εφαρμογή ενός αποτελεσματικού πλαισίου εντοπισμού και αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, ξεκινώντας από την αποκάλυψη καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό.

«Είναι πολύ σημαντική αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία που αναλαμβάνουμε, χωρίς να προφέρουμε την παραμικρή αμνηστία σε εκείνους οι οποίοι έβγαλαν τα λεφτά τους παράνομα έξω ή χωρίς να τα δηλώσουν», δήλωσε ο κ. Κουίκ, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, και επισήμανε ότι οι Γάλλοι πέρυσι κέρδισαν 2 δισ. ευρώ από αυτή την υπόθεση και φέτος υπολογίζουν 3 δισεκατομμύρια.

Σε ερώτηση περί του «σχεδίου Βαρουφάκη» ο κ. Κουίκ είπε ότι έχουν απαντήσει ο ίδιος και οι αρμόδιοι υπουργοί, ενώ σημείωσε ότι οι ΑΝΕΛ από την πρώτη στιγμή, αλλά και ο πρωθυπουργός ο ίδιος, ακόμα και κατά την περίοδο του δημοψηφίσματος, έλεγαν ότι κάθε λύση που πρέπει να βρεθεί για την Ελλάδα πρέπει να είναι μέσα στην Ευρωπαϊκή οικογένεια και μέσα στην Ευρωζώνη.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here