Ολ. Μπλάνσαρ: Εργαζόμαστε για συμφωνία- Ενα Grexit θα ήταν πολύ πιο επώδυνο

Η περίπτωση ενός Grexit θα είναι πολύ επώδυνη για τη χώρα σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρ, στην τελευταία του συνέντευξη Τύπου.

Στην τελευταία συνέντευξη που έδωσε με την ιδιότητά του αυτή στην Ουάσιγκτον, ο κ. Μπλανσάρ παρουσίασε την αναθεωρημένη έκθεση του ΔΝΤ για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (WEO) χαρακτηρίζοντας «τραυματικά» τα γεγονότα στην Ελλάδα  και λέγοντας πως οι θεσμοί εργάζονται για να αποφευχθεί μια ελληνική έξοδος από το ευρώ.

«Ελπίζουμε και εργαζόμαστε σε μια συμφωνία που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη» είπε και προσέθεσε: «Η Ελλάδα υπέφερε, υποφέρει και ενδεχομένως να υπέφερε παραπάνω σε περίπτωση Grexit».

Σύμφωνα με τον ίδιο, μια συμφωνία θα απαιτούσε δύσκολες αποφάσεις και από τις δύο πλευρές. Όπως είπε, θα απαιτούσε δημοσιονομικά μέτρα και μεταρρυθμίσεις από την ελληνική πλευρά, αλλά και χρηματοδότηση και πρωτοβουλίες για το χρέος από τους Ευρωπαίους.

Ο Μπλανσάρ δήλωσε πως η κατάσταση στην ελληνική οικονομία επιδεινώθηκε τόσο από την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος, αλλά όσο και μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Σε ερώτηση που είχε να κάνει ειδικά με τις επιπτώσεις των κεφαλαιακών ελέγχων στην ελληνική οικονομία είπε πως σε αυτό το στάδιο είναι πολύ δύσκολο να αξιολογηθούν οι επιπτώσεις.

«Τα ελληνικά νούμερα αυτή τη χρονιά θα είναι πολύ κακά, αλλά δεν θα σας δώσω νούμερα» σημείωσε.

Από την άλλη, για τις ανησυχίες που εκφράζουν τον κίνδυνο διάχυσης της ελληνικής κρίσης στη ζώνη του ευρώ, ο Γάλλος οικονομολόγος ήταν καθησυχαστικός.

«Η Ελλάδα δεν έχει μέχρι τώρα οδηγήσει σε μόλυνση τύπου Lehman» είπε και στο ίδιο πλαίσιο σημείωσε: «Εάν τα πράγματα δεν πάνε καλά στην Ελλάδα- και δεν το ευχόμαστε- ο υπόλοιπος κόσμος θα επιβιώσει χωρίς προβλήματα».

Επιπλέον, ο κ. Μπλανσάρ δήλωσε ότι: «Η Ελλάδα και το Πουέρτο Ρίκο μάς θυμίζουν τους κινδύνους του υψηλού χρέους» και συμπλήρωσε προειδοποιώντας: «υπάρχουν και άλλες εν δυνάμει Ελλάδες σε όλο τον κόσμο».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here