Bασίλης Καραμητσάνης: Φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

 

Η λειτουργία ελληνικού περιπτέρου στο μεγαλύτερο και πιο φημισμένο φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων του Annecy είναι μόνο η αρχή μιας συνεχούς εξωστρεφούς πορείας για τους Έλληνες δημιουργούς. Η πρωτοβουλία της ΑΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ σε συνεργασία με την ΑΣΙΦΑ Κύπρου, καθώς και τα αντίστοιχα Φεστιβάλ ανιμέισον σε Ελλάδα & Κύπρο, έβαλε τους απανταχού Έλληνες στο χάρτη των διεθνών συμπαραγωγών ταινιών και τηλεοπτικών εκπομπών animation. Μιλά ο πρόεδρος της ΑΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ Βασίλης Καραμητσάνης.

-Η ελληνική παραγωγή;

Mε δύο ταινίες στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ (ΑΙΝΙΓΜΑ των Α. Ντούσια και Α. Φατούρου και ΕΘΝΟΦΟΒΙΑ του Γ. Ζιόγκα), δεκατέσσερα σχέδια παραγωγής και τέσσερις ολοκληρωμένες ταινίες Eλλήνων και Κυπρίων δημιουργών, η παρουσίαση της ελληνικής παραγωγής μέσω της Δράσης #GreekAnimationRocks έδωσε την εικόνα εξόδου από την κρίση των τελευταίων οκτώ χρόνων. Η ΑΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ οργάνωσε ειδική προβολή του επιχειρησιακού σχεδίου στήριξης των διεθνών συμπαραγωγών στη χώρα μας (Territory Focus) με παρουσιάσεις των σχεδίων παραγωγής που αναζητούν συμπαραγωγούς, των ταινιών που αναζητούν διανομή, των διεθνών φεστιβάλ που διοργανώνονται στη χώρα μας και αναζητούν νέες ταινίες υψηλού επιπέδου, των εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών για διεθνή δικτύωση και των φορέων χρηματοδότησης συμπαραγωγών στην Ελλάδα.

-Καταξιωμένοι Έλληνες δημιουργοί και παραγωγοί αλλά και νέα ταλέντα παρουσίασαν το έργο τους;

Ναι,  μέσω των προβολών του φεστιβάλ, των προβολών στη βιντεοθήκη της Αγοράς MIFA, της παρουσίασης GreekAnimationRocks στο Territory Focus της 15ης Ιουνίου και με συναντήσεις ένας προς ένα στο φιλόξενο ελληνικό περίπτερο, όπου παρατέθηκε δεξίωση με μεζέδες την Παρασκευή 16 Ιουνίου. Οι επίδοξοι συμπαραγωγοί και συνεργάτες των Ελλήνων δημιουργών βρήκαν στο ελληνικό περίπτερο πλούσιο ενημερωτικό υλικό για τα σχέδια παραγωγής και τα έργα που αναζητούν διανομή και αρκετές συναντήσεις που έγιναν στη διάρκεια της εκδήλωσης αναμένεται να αποδώσουν καρπούς για τη χρηματοδότηση ελληνικών δημιουργιών.

-Είστε ικανοποιημένος;

Είμαι πολύ ευχαριστημένος από την προσέλευση των επαγγελματιών κινουμένων σχεδίων στο ελληνικό περίπτερο και εκτίμησε ότι θα υπάρξουν απτές επαγγελματικές συμφωνίες χάρη στην ορατότητα που απέκτησε η ελληνική παραγωγή μέσω της Δράσης GreekAnimationRocks. Υποστήριξε επίσης ότι οι ελληνικές ταινίες που επιλέχτηκαν για το διαγωνιστικό πρόγραμμα είχαν όλα τα προσόντα για να βραβευθούν και, παρότι επιστρέφουν χωρίς βραβείο, κέρδισαν το σεβασμό και την εκτίμηση των ομοτέχνων τους, κάτι που διαπιστώθηκε τόσο στις συνεντεύξεις των δημιουργών που διοργάνωσε το φεστιβάλ όσο και στην επιλογή τους ως διαγωνιζόμενες σε άλλα διεθνή φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων ανά τον κόσμο. Επισήμανε επίσης ότι η ταινία Loving Vincent, συμπαραγωγή Πολωνίας και Μεγάλης Βρετανίας που κέρδισε το Βραβείο Κοινού στο Annecy, έχει και ελληνική συμμετοχή αφού ένα στα τρία καρέ της ταινίας έχουν ζωγραφιστεί από Έλληνες εικαστικούς στο StudioBauhaus, μια ελληνική εταιρία παραγωγής που εδρεύει στο Κορωπί. Η Δράση αυτή πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, η οποία εκπροσωπήθηκε στο Territory Focus από τη Διευθύντρια του Γραφείου Τύπου και Ενημέρωσης στη Γενεύη κ. Έφη Θεοδωροπούλου, της ΕΡΤ, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος.

-Η δυναμική συνεχίζεται;

Όπως είναι φυσικό, η επικοινωνία με όσους εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την ελληνική παραγωγή θα συνεχιστεί το προσεχές διάστημα, με στόχο τη διατήρηση της δυναμικής και την καθιέρωση του brand Greek Animation, κυρίως όμως θα επιδιωχθεί το κλείσιμο της χρηματοδότησης σχεδίων παραγωγής το συντομότερο δυνατό, ώστε να υπάρξουν στη χώρα μας εστίες απασχόλησης δημιουργικών ταλέντων ως εναλλακτική της προσφοράς που τώρα μονοπωλείται από εταιρίες που δραστηριοποιούνται εκτός Ελλάδας.Κύριος σκοπός της ΑΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ είναι η προβολή και η προώθηση του ελληνικού κινούμενου σχεδίου και της καλλιτεχνικής και εμπορικής δράσης των δημιουργών και πάσης φύσεως συντελεστών της τέχνης των κινουμένων σχεδίων τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών δικτύων.

Για περισσότερες πληροφορίες ενημερωθείτε στο e-mail: asifagreece@gmail.com

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here