Βαρουφάκης: Προβοκάτσια των FT τα περί κουρέματος των καταθέσεων έως και 30%

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(ΦΑΝΗ ΤΡΥΨΑΝΗ)

Χαρακτηριστικά ανορθόδοξου  και ασύμμετρου πολέμου κατά της κυβέρνησης, έχουν πάρει οι συνεχείς επιθέσεις εναντίον της με κάθε μέσο και ευκαιρία. Τελευταία εκδήλωση ενδιαφέροντος για ενεργή συμμετοχή σ΄αυτό σχέδιο έδειξαν οι ¨έγκυροι» Financial Times.

Σε δημοσίευμα τους από την Αθήνα, αναφέρουν μεταξύ άλλων, παραμονή του κρίσιμου και όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, αμφίρροπου δημοψηφίσματος,  ότι οι ελληνικές τράπεζες προετοιμάζουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για ένα πιθανό «bail-in» των καταθετών εν μέσω φόβων ότι χώρα οδεύει προς την οικονομική κατάρρευση.

Οι Financial Times, επικαλούμενοι επιχειρηματίες και τραπεζίτες με γνώση του θέματος υποστηρίζουν ότι τα σχέδια, στα οποία περιλαμβάνεται «κούρεμα» σε ποσοστό τουλάχιστον 30% για καταθέσεις με υπόλοιπο άνω των 8.000 είναι ολοένα και πιο πιθανά, για τουλάχιστον μία τράπεζα. Προσθέτουν μάλιστα ότι το κούρεμα ενδέχεται να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο μίας συνολικής αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα μόλις η Ελλάδα επιστρέψει σε πρόγραμμα διάσωσης, κάτι όμως που δεν πρόκειται να συμβεί άμεσα.

Σκληρή ήταν η απάντηση και άμεση η διάψευση του υπουργού Οικονομικών. Σε ανακοίνωσή του μιλά για προβοκάτια και υπονόμευση του δημοψηφίσματος.

«Το δημοσίευμα των Financial Times για κούρεμα καταθέσεων είναι προβοκάτσια και αποτελεί υπονόμευση του δημοψηφίσματος της Κυριακής και της λαϊκής ετυμηγορίας.

Το Υπουργείο Οικονομικών ζητά από τους FT να ανακαλέσουν το ψευδέστατο δημοσίευμα.

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, κυρία Λούκα Κατσέλη, έχει ήδη διαψεύσει κατηγορηματικά αυτή τη νοσηρή «είδηση», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Η  πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη, χαρακτήρισε «πλήρως ανυπόσταστο» το δημοσίευμα, το οποίο, όπως είπε «είναι μόνο εκ του πονηρού» ενώ σε πλήρη διάψευση προχώρησαν και στελέχη των υπολοίπων συστημικών τραπεζών.

Πάντως σύμφωνα με την νομοθεσία που ισχύει οι καταθέσεις είναι εγγυημένες μέχρι του ποσού των 100.000 ανά καταθέτη, οι οποίες και εξαιρούνται από την διαδικασία του κουρέματος.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here