Βαρουφάκης: Δεν μου επέτρεψε ο Σόιμπλε να παρουσιάσω τις ελληνικές προτάσεις

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Σημαντικές αποκαλύψεις  για το παιχνίδι  που παίζεται σε βάρος της χώρας μας  έκανε με άρθρο του στους Irish Times  o υπουργός Οικονομικών, Γιάννης  Βαρουφάκης. Αναφερόμενος στο παρασκήνιο του Eurogroup  της περασμένης Πέμπτης , ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε  ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν του επέτρεψε να παρουσιάσει τις ελληνικές προτάσεις στη συνεδρίαση του Λουξεμβούργου.

«Το Eurogroup της Πέμπτης πέρασε στην ιστορία ως μια χαμένη ευκαιρία για να υπάρξει μια ήδη καθυστερημένη συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της. Ίσως το πιο αποκαλυπτικό σχόλιο από κάθε άλλο υπουργό Οικονομικών έκανε ο Μάικλ Νούναν (υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας). Διαμαρτυρήθηκε γιατί οι υπουργοί δεν είχαν γίνει κοινωνοί των προτάσεων των δανειστών πριν να τους ζητηθεί να συμμετέχουν στη συζήτηση. Στη διαμαρτυρία του να προσθέσω τη δική μου, γράφει ο κ. Βαρουφάκης:

«Δεν μου επετράπη να μοιραστώ με τον κ. Νούναν ή με οποιονδήποτε άλλο υπουργό Οικονομικών τις γραπτές μας προτάσεις. Όπως, μάλιστα, επιβεβαίωσε αργότερα ο Γερμανός ομόλογός μας, κάθε γραπτή πρόταση σε υπουργό Οικονομικών είτε από την Ελλάδα είτε από τους θεσμούς ήταν «μη αποδεκτή», καθώς θα έπρεπε να τη θέσει στη Bundestag αναιρώντας τη χρησιμότητά της ως διαπραγματευτικού χαρτιού».

«Η ευρωζώνη, συνεχίζει στο άρθρο του ο κ. Βαρουφάκης, κινείται μυστυριωδώς. Βαρυσήμαντες αποφάσεις λαμβάνονται από υπουργούς Οικονομικών οι οποίοι παραμένουν στο σκοτάδι όσον αφορά τις λεπτομέρειες, την ώρα που μη εκλεγμένοι αξιωματούχοι ισχυρών θεσμών συνεχίζουν σε μονόπλευρες διαπραγματεύσεις με μια μοναχική κυβέρνηση που βρίσκεται σε ανάγκη».

«Είναι σαν η Ευρώπη να έχει καθορίσει ότι οι υπουργοί Οικονομικών δεν είναι ικανοί να αντεπεξέλθουν σε τεχνικές λεπτομέρειες, αφήνοντας το έργο αυτό σε «ειδικού» που αντιπροσωπεύουν όχι ψηφοφόρους αλλά θεσμούς. Είναι εύλογο να αναρωτηθεί κανείς σε ποια έκταση τέτοιου είδους συμφωνίες είναι αποτελεσματικές για να μην πω ελάχιστα δημοκρατικές».

Ο κ. Βαρουφάκης χαρακτηρίζει τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών ως ένα «παράξενο φόρουμ λάθος εξοπλισμένο να παράγει καλές, σκληρές αποφάσεις όταν η Ευρώπη τις χρειάζεται». «Η Ελλάδα και η Ιρλανδία δέχθηκαν ένα ισχυρό χτύπημα στην αρχή της κρίσης γιατί το Εurogroup δεν ήταν σχεδιασμένο να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τις κρίσεις. Και ακόμα δεν μπορεί να το κάνει».

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here