Βαρβαρότητα: Οι τζιχαντιστές της ISIS αποκεφάλισαν 82χρονο αρχαιολόγο στην Παλμύρα

Μια ακόμη βάρβαρη πράξη των ακραίων τζιχαντιστών προκαλεί τον αποτροπιασμό της παγκόσμιας κοινής γνώμης. Μέλη της ISIS αποκεφάλισαν τον 82χρονο διακεκριμένο αρχαιολόγο Χάλεντ Άσαντ που συνέδεσε τη ζωή του με τις ανασκαφές στην αρχαία πόλη της Παλμύρα και κρέμασαν το σώμα του από έναν κίονα στην κεντρική πλατεία του ιστορικού χώρου.

ασαντ αρχαιολογοσ παλμυρα

Ο διευθυντής αρχαιοτήτων Μάμουν Αμντελκαρίμ είπε ότι η οικογένεια του Χάλεντ Άσαντ τον πληροφόρησε πως ο 82χρονος ερευνητής που δούλεψε για πάνω από 50 χρόνια ως διευθυντής ανασκαφών στην Παλμύρα εκτελέστηκε στις αρχές της εβδομάδας. Ο Άσαντ βρισκόταν υπό κράτηση και είχε «ανακριθεί» για πάνω από μήνα από τζιχαντιστές.

«Πώς μπορεί να φανταστεί κανείς πως ένας τέτοιος επιστήμονας που έδωσε τόσο αξιομνημόνευτες υπηρεσίες στο χώρο και στην ιστορία θα αποκεφαλιζόταν (…) και το πτώμα του θα κρέμεται ακόμα από έναν από τους αρχαίους κίονες στο κέντρο μιας πλατείας της Παλμύρας» είπε ο Αμπντελκαρίμ.

«Η συνεχιζόμενη παρουσία αυτών των εγκληματιών στη πόλη αυτή είναι κατάρα και κακός οιωνός για (την Παλμύρα) και κάθε κίονα και κάθε αρχαιολογικό εύρημα στο χώρο της» είπε. Πρόσθεσε πως ο Άσαντ ήταν γνωστός για αρκετές επιστημονικές μελέτες που είχαν εκδοθεί σε διεθνή αρχαιολογικά έντυπα για την Παλμύρα, η οποία άνθισε πριν από 2.000 χρόνια ως σημαντικό εμπορικό κέντρο.

Ο Άσαντ είχε επίσης συνεργαστεί τις τελευταίες δεκαετίες με αρχαιολογικές αποστολές από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Γερμανία και την Ελβετία σε αρχαιολογικές ανασκαφές και έρευνα στο χώρο της Παλμύρας, με τους Ρωμαϊκούς τάφους και έναν Ναό του θεού Μπελ, η οποία έχει αναγορευτεί από τον διεθνή οργανισμό UNESCO σε μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς.

Μέχρι στιγμής, η ISIS δεν φαίνεται -παρά τη μέχρι τώρα πρακτική της- να έχει καταστρέψει μνημεία της πόλης. Η καταστροφή «ειδωλολατρικών» μνημείων είναι μία παράλληλη «μέθοδος», μαζί με τις ωμότητες, της οργάνωσης για να δείξει την «ισχύ» της -η μαγνητοσκόπησή τους και η διάδοση των βίντεο στο Διαδίκτυο φαίνεται μάλιστα να στοχεύει τουλάχιστον εξίσου το λεγόμενο «δυτικό κοινό».

Πριν από την κατάληψη της πόλης από την ISIS, Σύροι αξιωματούχοι είπαν ότι είχαν μεταφέρει εκατοντάδες αρχαίων αγαλμάτων σε ασφαλείς κρυψώνες από φόβο ότι θα καταστραφούν από τους ισλαμιστές.

Τον Ιούνιο, oι τζιχαντιστές είχαν ανατινάξει δύο αρχαία ιερά στην Παλμύρα τα οποία δεν ανήκαν στα οικοδομήματα της ρωμαϊκής εποχής.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here