Μπαλτάς: Ενιαίο βιβλίο σε κάθε βασικό μάθημα σε Γυμνάσιο-Λύκειο

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Μια μεγάλη τομή στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με τον υπουργό Αριστείδη Μπαλτά: Την υιοθέτηση ενιαίου βιβλίου σε κάθε βασικό μάθημα, για τις τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου.

Ο κ. Μπαλτάς σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα, τονίζει ότι το υπουργείο εξετάζει το ενδεχόμενο αυτό προκειμένου να αντικατασταθεί η παπαγαλία από τη «χαρά της γνώσης και της κατανόησης» και να γίνει το σχολείο «πολύπλευρα ελκυστικό».

Το βιβλίο θα καλύπτει τις βασικές έννοιες κάθε μαθήματος, μειώνοντας στο μέτρο του δυνατού την περίφημη «διδακτέα ύλη» και λαμβάνοντας υπόψη, ανάλογα με την ηλικία, τις προεκτάσεις και τις εφαρμογές στην καθημερινότητα. «Μπορεί να ενσωματώνεται διαδικτυακό υλικό με τρόπο που να ανανεώνεται εύκολα», σημειώνει στην Καθημερινή της Κυριακής.

Στη συνέχεια συμπληρώνει ότι με το νέο σύστημα «ο μαθητής θα μπορεί να ανατρέχει σε προηγούμενα κεφάλαια για να καλύπτει τα κενά του, θα μπορεί να αφομοιώνει τις γνώσεις σε βάθος τριετίας και όχι όπως τώρα με απλή αποστήθιση της ύλης».

Ένα πρώτο σχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, που θα τεθεί σε πλατιά και συστηματική διαβούλευση πριν λάβει την τελική του μορφή, αναμένεται να είναι έτοιμο σε διάστημα λίγων μηνών. «Θέλουμε ένα νόμο που θα λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις διεθνείς εμπειρίες από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, αλλά και τις δικές μας όχι ευκαταφρόνητες παραδόσεις. Θέλουμε ένα πανεπιστήμιο καινοτόμο, δημιουργικό, εξωστρεφές, ακαδημαϊκό και δημοκρατικό», συνεχίζει.

Σε ό,τι αφορά τα πρότυπα, πειραματικά σχολεία, διευκρινίζει ότι «διακρίνουμε τα δυο, κρατάμε και τα δυο, θέλουμε να βελτιώσουμε τις παιδαγωγικές λειτουργίες και των δυο».

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here