Νέος σεισμός 5,3 Ρίχτερ και συνεχείς δονήσεις ταράζουν Μυτιληνιούς και Χιώτες

Σεισμός μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στα παράλια της Μικράς Ασίας και θορύβησε πάλι Μυτιληνιούς αλλά και Χιώτες -καθώς και τους Τούρκους κατοίκους των απέναντι παραλίων.

Ο σεισμός σημειώθηκε στις 04:24 τα ξημερώματα σήμερα (Τρίτη) είχε εστιακό βάθος 10  χιλιομέτρων και επίκεντρο 15 χιλιόμετρα βόρεια του Μολύβου, στις απέναντι από τη βόρεια Λέσβο ακτές της Μικρασιατικής Τρωάδας. Τo ευρωμεσογειακό σεισμολογικό κέντρο αναφέρει τον σεισμό με ένταση 5,1 και με εστιακό βάθος 2 χιλιομέτρων.

Ηταν ο τρίτος σεισμός μεγέθους μεγαλύτερου των πέντε Ρίχτερ μέσα σε ένα 24ωρο, με πρώτο αυτόν στις 06:30 το πρωί της Δευτέρας, μεγέθους 5,2 βαθμών.

Ακολούθησε άλλη μια σεισμική δόνηση 5,3 Ρίχτερ, στη 1 το μεσημέρι της Δευτέρας, ενώ δεκάδες είναι οι σεισμοί μικρότερου μεγέθους που καταγράφονται συνεχώς.

Η πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα έχει θορυβήσει τους κατοίκους, παρόλο που οι περισσότεροι σεισμολόγοι είναι καθησυχαστικοί.

Εντούτοις την ανησυχία του για την ενεργοποίηση του αντιστοίχου  ρήγματος μήκους 10-15 χλμ. βόρεια της Μυτιλήνης διατύπωσε ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κωνσταντίνος Παπαζάχος μιλώντας σήμερα στο ΣΚΑΙ.

«Πιο πολύ με ανησυχεί το γεγονός ότι είναι ένα από τα κυριότερα ρήγματα που ιστορικά έχουν χτυπήσει το νησί» είπε ο κ. Παπαζάχος και υπενθύμισε ότι το 1865 είχε προκαλέσει σεισμό 6,6 Ρίχτερ, εννοώντας ότι ανησυχεί μήπως και τώρα «δώσει» μεγάλο σεισμό.

Ο κ. Παπαζάχος έκανε λόγο για ένα «δύσκολο» φαινόμενο που είναι σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με τον ίδιο θα πρέπει η τοπική κοινωνία να πάρει μέτρα προετοιμασίας μολονότι το συγκεκριμένο ρήγμα «δεν έχει προκαλέσει τραγικές επιπτώσεις στη Μυτιλήνη αλλά έχει δημιουργήσει προβλήματα στο βόρειο τμήμα του νησιού».
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here