Νέα τουρκική πρόκληση: Για απεφευκταίο, ανεπανόρθωτο ατύχημα στο Αιγαίο, μιλά ο Τσαβούσογλου-Επίθεση σε Καμμένο

 

Με «ανεπανόρθωτο ατύχημα» στο Αιγαίο απείλησε την Αθήνα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας στη Hurriyet, μετά τη ρίψη στεφάνου στα Ίμια από τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο και το ρεκόρ των 138 παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο από τουρκικά μαχητικά. 

Ουσιαστικά ο κ. Τσαβούσογλου απαντά στις βραδινές δηλώσεις του κ. Καμμένου ότι τα Ιμια είναι σπίτι μας και δεν χωρούν καουμποϊλίκα στο Αιγαίο, λέγοντας: «Θεός φυλάξοι, μπορεί να υπάρξει ανεπανόρθωτο ατύχημα λόγω της συμπεριφοράς αυτής» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, καλώντας μάλιστα τον Έλληνα υπουργό Άμυνας «να βάλει το μυαλό στο κεφάλι του».

Σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου «ο συνέταιρος της κυβέρνησης Τσίπρα, που είναι ο ηγέτης της ακροδεξιάς, είναι ταυτόχρονα και υπουργός Άμυνας της Ελλάδας. Αυτός ο υπουργός προκαλεί συνεχώς. Η Ελλάδα από παλιά κάνει προκλητικές ενέργειες. Εμείς συμπεριφερόμαστε με λογική αποσόβησης εντάσεων με τη γείτονα… Ξέρουμε να δίνουμε τις απαραίτητες απαντήσεις… Η στάση του υπουργού δεν είναι καινούρια. Εμείς γι’ αυτή τη στάση έχουμε μιλήσει και στον Τσίπρα, και αυτό συνεχίζουμε να κάνουμε».

Οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών, πρόσθεσε ο τούρκος ΥΠΕΞ, πρέπει να λύνονται με διάλογο…. Η συμπεριφορά μας δείχνει μεγάλη ωριμότητα… Με ωριμότητα οφείλει να συμπεριφέρεται και ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας.

«Δεν θέλουμε να κλιμακώσουμε εμείς την ένταση»

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Φικρί Ισίκ δήλωσε ότι στην Hurriyet «η Τουρκία δεν θέλει να είναι αυτή που θα κλιμακώσει την ένταση με την Ελλάδα, αλλά δεν θα δεχτεί τετελεσμένα γεγονότα».

«Η Ελλάδα πρόσφατα αύξησε την συχνότητα των παραβιάσεων. Από καιρό σε καιρό αυτό οφείλεται σε εσωτερικά πολιτικά προβλήματα της Ελλάδας. Αλλά αυτό δεν είναι καλό» πρόσθεσε ο Ισίκ.

Όπως υποστήριξε ο τούρκος υπουργός Άμυνας, «η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες δεν θα πρέπει να κλιμακωθεί. Ως Τουρκία δεν θέλουμε να είμαστε η πλευρά που θα κλιμακώσει την ένταση, αλλά δεν θα υποκύψουμε αν συμβούν γεγονότα. Πρέπει να λύσουμε τα προβλήματα μέσα από διάλογο. Η ένταση δεν θα πρέπει να κλιμακωθεί». Η Ελλάδα, συμπλήρωσε, είναι γείτονάς μας και σύμμαχος στο ΝΑΤΟ. Υπάρχουν συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ μας.

«Απαντάμε με την παρουσία μας στο Αιγαίο»

«Η μη έκδοση των οχτώ στρατιωτικών, η συμπεριφορά της Κύπρου στο θέμα της στρατιωτικής μας παρουσίας στην Κύπρο και η αύξηση των «ελληνικών παραβιάσεων» στο Αιγαίο ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι… Η Τουρκία θέλει να υπενθυμίσει στην Ελλάδα την παρουσία της στο Αιγαίο ως απάντηση» σχολίαζαν στην τουρκική εφημερίδα τουρκικές στρατιωτικές πηγές.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here