Αντίδραση Αγκυρας: Η Αθήνα προστατεύει πραξικοπηματίες-Προαναγγέλλει επανεξέταση διμερών σχέσεων-Εξέδωσε νέα εντάλματα σύλληψης για τους «8»

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(Τ. ΜΠΟΛΑΡΗ)

Η Τουρκία αντέδρασε έντονα στην απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδοθούν τελικά οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου και τους οποίους η Αγκυρα κατηγορεί ως πραξικοπηματίες. Οχι μόνο κατηγορεί την Ελλάδα ότι απέτυχε στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, αφού φιλοξενεί εδώ όπως λέει και Κούρδους και ακροαριστερούς, αλλά την απειλεί με επανεξέταση των διμερών σχέσεων, ενώ παράλληλα εξέδωσε διεθνή εντάλματα σύλληψης κατά των 8 Τούρκων στρατιωτικών. 

Παρά το γεγονός ότι η απόφαση δεν είναι της ελληνικής κυβέρνησης αλλά της ελληνικής Δικαιοσύνης που είναι ανεξάρτητη, όπως θα έπρεπε να γνωρίζουν οι τουρκικές αρχές, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, να κατηγορεί την Αθήνα ότι «προστατεύει πραξικοπηματίες», κάνοντας λόγο για «πολιτικά κίνητρα», καθώς και για αποτυχία της Ελλάδας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, η Ελλάδα, μέσω της συγκεκριμένης απόφασης, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τα δικαιώματα των θυμάτων της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Η Άγκυρα υπογραμμίζει ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες για να εξασφαλίσει με άλλα μέσα την έκδοση και την ποινική δίωξη των στρατιωτών, ενώ προαναγγέλλει επανεξέταση των διμερών σχέσεων με την Ελλάδα, σε ό,τι αφορά τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, αλλά και τη συνεργασία των δύο χωρών σε διμερή και περιφερειακά ζητήματα.

«Για ακόμη μία φορά, η Ελλάδα, σύμμαχος και γείτονας, απέτυχε να εκπληρώσει τα βασικά, στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας», επισημαίνει του τουρικό ΥΠΕΞ, κατηγορώντας την Αθήνα ότι φιλοξενεί και ομάδες «ακροαριστερών και Κούρδων που εμπλέκονται σε επιθέσεις στην τουρκική επικράτεια».

Εντάλματα σύλληψης για τους οκτώ στρατιωτικούς εξέδωσε η Άγκυρα

Ενταλματα σύλληψης για τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που δεν θα εκδοθούν στην Τουρκία εξέδωσε η Άγκυρα, σύμφωνα με τουρκικά πρακτορεία ειδήσεων.

Η απόφαση του Εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης εκδόθηκε αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Αρείου Πάγου κατά της έκδοσης των στρατιωτικών, που κατηγορούνται από την Άγκυρα ότι συμμετείχαν στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης αποδέχθηκε το αίτημα της εισαγγελίας που ζητούσε την έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος των 8 αξιωματικών, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή.

Εξάλλου, οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν ένα νέο αίτημα έκδοσης προς τις ελληνικές αρχές μετά την έκδοση του εντάλματος σύλληψης, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

Νωρίτερα το μεσημέρι,  ο Αρειος Πάγος αποφάσισε τη μη έκδοση των αξιωματικών που διέφυγαν στην Ελλάδα με ελικόπτερο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία τον περασμένο Ιούλιο.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου, «η πιθανότητα ακυρώσεως ή περιστολής του πλαισίου δικαιωμάτων όλων των εκζητουμένων, ανεξαρτήτως του βαθμού ενοχής ή βαρύτητας των αδικημάτων, δεν επιτρέπει την εφαρμογή διατάσεων που ρυθμίζουν την έκδοσή τους, αφού αυτές υποχωρούν έναντι των υπέρτερης σημασίας κανόνων που προστατεύουν τα δικαιώματα του ανθρώπου».

Υπενθυμίζεται ότι για τους οκτώ Τούρκους είχαν εκδοθεί αντίθετες αποφάσεις από το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας από τρεις διαφορετικές δικαστικές συνθέσεις. Κατά συνέπεια και στον Άρειο Πάγο οι αναιρέσεις συζητήθηκαν σε τρία διαφορετικά ποινικά τμήματα, με διαφορετικές και πάλι συνθέσεις.

Ενώπιον του Αρείου Πάγου οι τρεις αντεισαγγελείς των τριών συνθέσεων του Ποινικού Τμήματος, η Βασιλική Θεοδώρου, ο Χαράλαμπος Βουρλιώτης και ο Νίκος Παντελής τάχθηκαν κατά της έκδοσης των οκτώ.

Συγκεκριμένα, οι τρεις αντεισαγγελείς είπαν ότι κινδυνεύει η ζωή των οκτώ σε περίπτωση που επιστρέψουν στην πατρίδα τους, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να επαναφερθεί η θανατική ποινή στην Τουρκία, ενώ υποστήριξαν ότι δεν θα έχουν δίκαιη δίκη στην Τουρκία.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here