Bερναρδάκης υπέρ συλλογικών συμβάσεων στο δημόσιο από το 2018

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(Β. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ)

«Έχουμε πρόθεση το 2018 να είναι η πρώτη χρονιά που το δημόσιο θα κάνει συλλογικές συμβάσεις εργασίας, θα επαναφέρει το θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Χριστόφορος Βερναρδάκης, μιλώντας σε εκδήλωση για τις αλλαγές στο δημόσιο, στο πλαίσιο της 81ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, παρουσία και του υπουργού Εσωτερικών, Παναγιώτη Κουρουμπλή.

«Εδώ θα θέλαμε τη βοήθεια της ΑΔΕΔΥ και προσδοκούμε σε μια σοβαρή διοίκηση της ΑΔΕΔΥ τους επόμενους μήνες. Ακριβώς γιατί η κυβέρνηση έχει όλη τη δύναμη και όλη την πολιτική βούληση να προχωρήσει σε αυτή τη μεγάλη θεσμική τομή, την έχει και για τον ιδιωτικό τομέα και θα το δείξουμε αυτό και τις επόμενες μέρες αλλά την έχει και στο δημόσιο τομέα.

»Όμως το ταγκό θέλει δύο και όταν ο ΣΕΒ απαιτεί 150.000 απολύσεις στο δημόσιο επισήμως, το υπουργείο διοικητικής μεταρρύθμισης το οποίο έχει το θάρρος να τα βάλει με το ΣΕΒ έχει και την απαίτηση όμως από τα συνδικάτα των εργαζομένων, όταν είναι πραγματικά συνδικάτα των εργαζομένων και δεν είναι καρτέλ διανομής πολιτικής επιρροής, να είναι μπροστά στον αγώνα για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων και όχι να κρύβονται πίσω από τις ανοησίες που λένε» τόνισε χαρακτηριστικά.

Έκανε, εξάλλου, λόγο για «δυνάμεις μέσα στον εργασιακό χώρο του δημόσιου τομέα που πρέπει να απελευθερωθούν από αυτή την κακή επιρροή», υπογράμμισε ότι «ο συνδικαλισμός πρέπει να είναι αυτόνομος και αυτοδύναμος αλλά θα πρέπει να είναι υπέρ των εργαζομένων και όχι υπέρ των ηγετικών ομάδων και των καρτέλ νομής εξουσίας».

Απευθυνόμενος στον ΣΕΒ είπε: «Δεν θα επιτρέψουμε απολύσεις στο δημόσιο και θα το αποδείξουμε όπως το αποδείξαμε με το φυλλάδιο που δώσαμε σε συνεργασία με το Γενικό Λογιστήριο του κράτους όπου τους αποδείξαμε πως ό,τι λένε είναι απόλυτα ψέμματα και ότι το δημόσιο στην Ελλάδα έχει το μικρότερο μισθολογικό κόστος ότι δεν υπάρχει ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα που αφήνει έξω το δημόσιο τομέα».

Αναφερόμενος στον τομέα της αποκατάστασης των εργασιακών δικαιωμάτων και με αφορμή τη συνάντηση που είχε πριν από την εκδήλωση με δημοτικούς αστυνομικούς, σωφρονιστικούς υπαλλήλους, καθαρίστριες από εργολαβικές συμβάσεις και επιτυχόντες του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ από το 1998, είπε: «Παραλάβαμε ένα χάος κυριολεκτικά και δεν είναι σχήμα λόγου, ούτε και δικαιολογία γιατί ηθική υποχρέωση της αριστεράς είναι να σεβαστεί την εργασία, το δικαίωμα της εργασίας, τον κόσμο της εργασίας. Εάν δεν σεβαστεί τον κόσμο της εργασίας θα χάσει κάθε ηθικό δικαίωμα να νομοθετεί κάθε δυνατότητα συμφωνίας με την κοινωνία».

Σημείωσε πως ήδη αποκαταστάθηκαν αδικίες χρόνων και πρόσθεσε: «Έχουμε μπροστά μας τη νομοθεσία της οριστικής λύσης του ζητήματος των εργολαβικών συμβάσεων καθαριότητας αλλά και όλων των άλλων ελαστικών συμβάσεων εργασίας στο δημόσιο σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας και το υπουργείο Υγείας».

Ειδικά για την εκκρεμότητα του επιτυχόντων του ΑΣΕΠ το 1998 έκανε λόγο για «παράδειγμα  κακοδιοίκησης» ως προς τον τρόπο που λειτουργούσε το πολιτικό σύστημα σε σχέση με τις προσλήψεις στο δημόσιο.

«Ξαφνικά βλέπουμε τον Μητσοτάκη να μας εγκαλεί γιατί παίρνουμε πενηντάρηδες στο δημόσιο και το ΠΑΣΟΚ προχθές να βγάζει ανακοίνωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φτιάχνει κομματικό κράτος με τους ανθρώπους που δεν ξέραμε καν. Έχουμε την ηθική υποχρέωση να αποκαταστήσουμε μια τεράστια αδικία. Ο πρώτος διαγωνισμός που είχε τόσο μεγάλη επιτυχία, τόσο μεγάλη συμμετοχή έμεινε έξω για να εξυπηρετηθούν τα πελατειακά δίκτυα που έστηνε τότε η διαπλοκή στην Ελλάδα» τόνισε ο κ. Βερναρδάκης και πρόσθεσε: «Δεν θα τους περάσει, ούτε για τις εργολαβικές συμβάσεις των καθαριστριών, ούτε για το ΑΣΕΠ του ’98, ούτε για οποιαδήποτε άλλη κοινωνική ομάδα του προλεταριάτου της διοίκησης η οποία έμεινε στο έλεος των μνημονιακών πολιτικών και του νεοφιλελευθερισμού».

Για την υπαγωγή ατόμων με αναπηρία σε ειδικές κατηγορίες προσλήψεων επισήμανε ότι επί πολλά χρόνια οι άνθρωποι με αναπηρία, που είναι το 10% της ελληνικής και ευρωπαϊκής κοινωνίας, δεν έχουν δικαιώματα, φωνή και ορατότητα στην κοινωνία και υπογράμμισε: «Πρέπει να περάσουμε σε μια άλλη αντίληψη για τους πολίτες. Στο νόμο που έχουμε τώρα προφανώς αλλάζουμε και αυτή τη συνθήκη».

Τομείς αλλαγών στο Δημόσιο

Ο κ. Βερναρδάκης αναφέρθηκε σε τέσσερις τομείς αλλαγών στο δημόσιο και συγκεκριμένα στις μεταρρυθμίσεις, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, την εξωστρέφεια και την αποκατάσταση των εργασιακών δικαιωμάτων. Τόνισε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε τεράστια πολιτικά και θεσμικά ελλείμματα, όμως μπορεί να περηφανευτεί ότι ανασυγκρότησε βασικά κομμάτια της διοίκησης.

«Η κυβέρνηση παρέλαβε έναν δημόσιο τομέα κατεστραμμένο με απώλειες 350.000 ανθρώπων από το 2010 με αποστελεχωμένες όλες τις υπηρεσίες, με ένα ανθρώπινο δυναμικό στο ναδίρ της ψυχολογίας μετά από μια 10ετία ανηλεών επιθέσεων στο εισόδημα στην εργασία σε όλα τα δικαιώματα με συσσωρευμένες τεράστιες αδικίες» είπε και τόνισε ότι τα θύματα της ανηλεούς νεοφιλελεύθερης επίθεσης στο δημόσιο ήταν οι καθαρίστριες, οι σχολικοί φύλακες, οι διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων, οι δημοτικοί αστυνομικοί, οι εκπαιδευτικοί, οι όμιλοι των εργολαβικών συμβάσεων εργασίας σε όλη την κλίμακα του δημοσίου.

Σχολίασε ότι ο νεοφιλελευθερισμός νομιμοποίησε, με κάποιο τρόπο, την εικόνα του κακού και άχρηστου δημοσίου με αποτέλεσμα η δυσφήμηση του δημόσιου τομέα στην Ελλάδα να πάρει μεγάλες διαστάσεις τα τελευταία είκοσι χρόνια. «Όλη η νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία στηριζόταν στην ιδέα ότι υπάρχει μια αγορά που μπορεί να λειτουργεί χωρίς καμία ρυθμιστική παρέμβαση χωρίς κανένα κράτος» είπε και τόνισε ότι γίνεται πλέον μια νέα προσπάθεια.

Περιγράφοντας την προσπάθεια αυτή ειδικά σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις και το νομοθετικό έργο τόνισε ότι η κυβέρνηση έφτιαξε νόμο για τη διαφάνεια που περιλαμβάνει την αποκομματικοποίηση του δημόσιου τομέα και την εμπέδωση των αρχών της διαφάνειας, της αξιοκρατίας και της εξασφάλισης υψηλών τυπικών και ουσιαστικών προσόντων των μελών των Διοικήσεων, μέσω του συστήματος επιλογής τους με τη σύσταση Εθνικού Μητρώου Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης, που ήδη λειτουργεί.

Επιπλέον σχολίασε ότι επιβλήθηκε ένα νέο σύστημα για την αντικειμενική αξιολόγηση στην επιλογή προϊσταμένων και διευθυντών, εισάγεται ετήσια στοχοθεσία σε όλες τις δομές του δημοσίου τομέα, γίνεται προσπάθεια για την αξιοποίηση των στελεχών υψηλού δυναμικού της δημόσιας διοίκησης, αναγνωρίζεται προϋπηρεσία έως και 7 ετών στον ιδιωτικό τομέα, εισάγονται περιορισμοί για την ανάληψη επιτελικών θέσεων του δημοσίου από στελέχη του ιδιωτικού τομέα ενώ προωθείται η σύσταση της διεύθυνσης αρχείων και ιστορίας της δημόσιας διοίκησης.

Για το ενιαίο μισθολόγιο σημείωσε ότι για πρώτη φορά οι μισθοί στο δημόσιο τομέα όχι μόνο δεν μειώθηκαν αλλά υπήρξαν και μικρές αυξήσεις. «Καταφέραμε να δείξουμε ότι υπάρχουν εναλλακτικές πολιτικές ακόμη και στο οικονομικό επίπεδο στο οποίο θα επανέλθουμε και θα κάνουμε συστηματικές κινήσεις γιατί θα πρέπει να βελτιώνεται η θέση των εργαζομένων» είπε.

Επίσης μίλησε για άρση των δομικών ανισοτήτων που αφορούν τις αμοιβές των εργαζομένων, αποσύνδεση μισθολογίου με βαθμολόγιο, αποκατάσταση βαθμολογικής και μισθολογικής ωρίμανσης υπαλλήλων και μισθολογική κατάταξη με βάση την εκπαιδευτική κατηγορία, τα έτη υπηρεσίας και τα αυξημένα τυπικά προσόντα του κάθε υπαλλήλου.

«Είμαστε μπροστά στο νόμο για την κινητικότητα, μια διαδικασία που θα μας επιτρέψει να κάνουμε την καλύτερη δυνατή διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, θα μπορούμε να ενώνουμε τις ατομικές επιλογές κάθε εργαζόμενου με τις ανάγκες της υπηρεσίας» υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) είπε ότι σε λίγες μέρες γίνεται ο 25ος διαγωνισμός μέσω του οποίου θα εισαχθούν 160 άτομα, δηλαδή διπλάσιος αριθμός εισακτέων σε σχέση με πέρσι. Επισήμανε ότι ξεπάγωσε πέρσι ο διαγωνισμός που ήταν κλειστός για 3 χρόνια και πρόσθεσε ότι το ΕΚΔΔΑ αναβαθμίζεται σε κεντρικό γνωμοδοτικό σύμβουλο του κράτους σε θέματα δημόσιας διοίκησης και ερευνητικά θέματα ενώ εισάγεται προνομοθετική διαβούλευση με στόχο την παρέμβαση των πολιτών μέσα από τη συλλογή προτάσεων και παρατηρήσεων πριν την έναρξη της νομοπαρασκευαστικής διαδικασίας.

Μιλώντας για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση ανέφερε ότι η χώρα μας βρίσκεται πολύ πίσω στον τομέα αυτό καθώς, όπως είπε, «από το 2000 μέχρι το 2015 διατέθηκε ένα δισ. ευρώ κατά μέσον όρο ετησίως για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και το αποτέλεσμα είναι μηδενικό». Ανέφερε ότι υπάρχουν πληροφοριακά συστήματα που δεν επικοινωνούν και διαπιστώνονται τεράστια λειτουργικά προβλήματα μέσα στο δημόσιο τομέα. Στην προσπάθεια που κάνει τώρα το υπουργείο, έχει ως εφόδια το υψηλά καταρτισμένο εκπαιδευτικό δυναμικό και τη σύνδεση με τα δημόσια  πανεπιστήμια που παράγουν ιδέες και καινοτομίες.

Ειδικότερα, θεσμοθετείται η ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων και εκτιμάται ότι το οικονομικό όφελος θα είναι μεγάλο καθώς υπολογίζεται ότι το δημόσιο μπορεί να γλυτώσει 400 εκατομμύρια ευρώ ετησίως μόνο από την ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων.

Παράλληλα ο κ. Βερναρδάκης είπε ότι επανασυστάθηκε το κυβερνητικό συμβούλιο  μεταρρύθμισης, επεκτείνεται η βάση των ανοιχτών δεδομένων του δημοσίου, γίνεται προσπάθεια βελτίωσης της πρόσβασης στις υπηρεσίες των ΚΕΠ μέσω της διαδικτυακής πύλης “Ερμής”, καταργήθηκε το δημοτολόγιο, έγινε η ηλεκτρονική διασύνδεση 70 νοσοκομείων, υπάρχει σήμερα  πρόσβαση πολιτών και επιχειρήσεων σε 60 υπηρεσίες με μόνο μία ηλεκτρονική αίτηση και γίνεται η προετοιμασία της “Διαύγειας” για την ένταξη και των ΜΚΟ.

«Είναι πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο δημόσιος τομέας στο κομμάτι των δημοσίων συμβάσεων αφέθηκε εντελώς διάτρητος. Αναθέσεις εκατομμυρίων χωρίς στοιχειώδεις κανόνες ασφαλείας. Και είναι το θράσος πολύ μεγάλο γιατί πέρσι κατηγορούσαν τον υπουργό Οικονομικών ότι ήθελε να χακέψει τα ΑΦΜ. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τρύπα αυτή τη στιγμή από αυτό: το γεγονός ότι έχουμε ένα σύστημα ηλεκτρονικής καταγραφής το οποίο είναι τόσο έωλο στην υποστήριξή του σε κανόνες ασφαλείας, όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα του δημοσίου πέρα ότι δεν διασυνδέονται και δεν διαλειτουργούν έχουν τεράστια ζητήματα ασφαλείας και είχε το θράσος η αντιπολίτευση να εγκαλεί τον υπουργό Οικονομικών ότι δήθεν θα μπορούσε να χακέψει το TAXIS για να πάρει τα ΑΦΜ και να κάνει τι; ένας Θεός ξέρει. Οι κυβερνήσεις της διαπλοκής και του παλιού πολιτικού συστήματος παρέδωσαν μια Ελλάδα κατεστραμμένη» επισήμανε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά την εξωστρέφεια ο κ. Βερναρδάκης τόνισε ότι δημιουργήθηκε διαγωνισμός καινοτομίας με ιδέες για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και σε σύνολο 100 ιδεών βραβεύτηκαν οι δέκα ενώ η πρώτη ήταν το αποτέλεσμα της δουλειάς τριών παιδιών 19 χρονών από τη Θεσσαλονίκη.

Στο πλαίσιο αυτό προανήγγειλε την ίδρυση, τους επόμενους μήνες, θερμοκοιτίδας για τέτοιες ιδέες στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με το δήμο Θεσσαλονίκης, το ΑΠΘ και τη ΔΕΘ. Αναφέρθηκε ακόμη στο ρόλο του Εθνικού Τυπογραφείου λέγοντας ότι αναμορφώθηκε στο σύνολό του ενώ εκτυπώθηκαν 70.000 τετράδια με μηδενικό κόστος που θα διανεμηθούν δωρεάν σε ισάριθμους μαθητές. Παράλληλα μίλησε για τη χρηματοδότηση, από το υπουργείο, του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο για υπαλλήλους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του δημόσιου τομέα, την εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Ισότητας για την υπέρβαση του γλωσσικού σεξισμού αλλά και την συγκέντρωση ιστορικού υλικού στη δημόσια διοίκηση.

«Η χώρα θα διεκδικήσει τις γερμανικές αποζημιώσεις. Είναι απόφαση της Βουλής είναι απόφαση της κυβέρνησης. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο υλικό υπάρχει στις παλιές νομαρχίες, τους παλιούς δήμους, στα παλιά αστυνομικά τμήματα που σαπίζει και με την κατάλληλη εργασία μπορεί να έρθει στην επιφάνεια και να μας δείξει τι ακριβώς συνέβη σε αυτή τη χώρα» τόνισε.

Σχετικά με την επιτροπή κωδικοποίησης και αναμόρφωσης της ελληνικής νομοθεσίας έκανε λόγο για ένα τιτάνιο έργο που θα ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια αλλά από τους επόμενους μήνες θα έχουμε τα πρώτα απτά αποτελέσματα και θα αλλάξει όλη η κουλτούρα της δημόσιας διοίκησης και της νομοθέτησης.

 ΑΠΕ-ΜΠΕ

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here