Αυξημένη συμμετοχή στις ισπανικές εκλογές – Στο 41,4% το ποσοστό

Tο ποσοστό συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα στην Ισπανία ανέρχετο σε 41,4% στις 14:00 τοπική ώρα (15:00 ώρα Ελλάδος), σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών σε σχέση με 36,9% που ήταν την ίδια ώρα στις προηγούμενες εκλογές του 2016.

Οι Ισπανοί ψηφίζουν σήμερα στις βουλευτικές εκλογές που αναμένεται ότι θα σηματοδοτηθούν από μια επιστροφή της άκρας δεξιάς περισσότερο από 40 χρόνια μετά τον θάνατο του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο, ενώ έχουν χαρακτηριστεί από διεθνή ΜΜΕ ως οι πιο πολωμένες των τελευταίων δεκαετιών.

Ο απερχόμενος σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ είναι το φαβορί στις δημοσκοπήσεις, χωρίς όμως να συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία, κάτι που θα υποχρεώσει όλα τα κόμματα να επιδιώξουν τον σχηματισμό συνασπισμών, σε ένα κοινοβούλιο που αναμένεται ότι θα είναι περισσότερο κατακερματισμένο παρά ποτέ και στο οποίο επικρατεί η πόλωση εξαιτίας της απόπειρας απόσχισης της Καταλονίας το 2017.

Η ψηφοφορία άρχισε στις 9 π.μ. (τοπική ώρα, 10:00 ώρα Ελλάδας) και θα τελειώσει στις 8 μ.μ. (21:00 ώρα Ελλάδας).

Πως οδηγήθηκε στις εκλογές η Ισπανία

Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ανήλθε στην εξουσία τον περασμένο Ιούνιο διαδεχόμενος τον συντηρητικό Μαριάνο Ραχόι , ο οποίος εγκατέλειψε την πολιτική, όταν έχασε την ψήφο εμπιστοσύνης στο Κοινοβούλιο ύστερα από απόφαση δικαστηρίου που ενέπλεκε σε υπόθεση διαφθοράς το κόμμα του.

Η κυβέρνηση μειοψηφίας του Σάντσεθ κατάφερε να σταθεί στην εξουσία για μικρό χρονικό διάστημα. Απέτυχε όμως να περάσει από τη Βουλή τον προϋπολογισμό, τον περασμένο Φεβρουάριο, οδηγούμενη στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Η τρίτη εκλογική αναμέτρηση μέσα σε τέσσερα χρόνια στην Ισπανία είναι το αποτέλεσμα της εμφάνισης νέων κομμάτων που δημιουργήθηκαν από την οργή που προκάλεσε η παγκόσμια οικονομική κρίση, θύμα της οποίας ήταν και η Ισπανία.

Η οικονομία έχει βεβαίως επιστρέψει σε ανάπτυξη, αλλά οι ημέρες που Σοσιαλιστές και Λαϊκό Κόμμα μοιράζονταν το μεγαλύτερο τμήμα των εκλογικών λαφύρων έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί

Ποιοι συμμετέχουν

Ο Σάντσεθ προηγείται, σύμφωνα με όλα τα δημοσκοπικά δεδομένα, αλλά το κατακερματισμένο τοπίο της ισπανικής πολιτικής σκηνής, δείχνει ότι ένας συνδυασμός δυνάμεων από τα δύο κόμματα της κεντροδεξιάς, μαζί με το εξτρεμιστικό κόμμα της ακροδεξιάς VOX, θα μπορούσε να γύρει την πλάστιγγα.

Το Λαϊκό Κόμμα συμπληρώνουν εκ δεξιών το φιλικό προς την ελεύθερη αγορά και τις επιχειρήσεις κόμμα των Ciudadanos και το εθνικιστικό VOX, το οποίο υπερασπίζεται τις ταυρομαχίες ως βασικό έθιμο της ισπανικής παράδοσης, είναι εχθρικό στα δικαιώματα των γυναικών και υπόσχεται να βάλει ένα τέλος στην παράνομη μετανάστευση.

Από την άλλη πλευρά, ψηφοφόροι οργισμένοι με τα μέτρα λιτότητας, φαίνεται να προσχωρούν στους Podemos, από τα άκρα αριστερά.

Περίπου το 1/3 των ψηφοφόρων εμφανίζονταν αναποφάσιστοι καθώς ολοκληρωνόταν η τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής εκστρατείας, σύμφωνα πάντα με τα δημοσκοπικά δεδομένα.

Τι διακυβεύεται;

Η όποια νέα κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη χρόνια ανεργία αλλά και με τα ελλειμματικά κονδύλια που προορίζονται για το δημόσιο συνταξιοδοτικό σύστημα.

Όμως το πιο αποφασιστικό πρόβλημα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει είναι η οξύτατη πολιτική κρίση που προκαλεί το αίτημα της πλούσιας Καταλωνίας, για απόσχιση.

Οι Σοσιαλιστές υπερασπίζονται το υφιστάμενο μοντέλο διακυβέρνησης της Ισπανίας, που δίνει αυξημένες αυτονομίες σε περιφέρειες και τη δυνατότητα αυτοδιοίκησης σε θέματα όπως η εκπαίδευση και η υγεία.

Όμως και τα τρία κεντροδεξιά κόμματα προσπαθούν να κερδίσουν από τον ογκούμενο κύμα οργής που υπάρχει στην Ισπανία, έναντι της Καταλωνίας, όταν ηγέτες της τελευταίας επιχείρησαν την απόσχιση πριν από δύο χρόνια.

Και τα τρία ασκούν κριτική στον Σάντσεθ για την έναρξη συνομιλιών με τους ηγέτες που τάσσονται υπέρ της απόσχισης, ενώ το VOX, έχει υποσχεθεί να αφαιρέσει κάθε περιφερειακή εξουσία, επαναποδίδοντάς τες στη Μαδρίτη.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here