Αυτοβομβαρδίστηκαν οι Σουηδοί – Με βόμβες σβήνουν πυρκαγιά κοντά σε «ναρκοπέδιο»

Λύση απελπισίας εφάρμοσαν οι Σουηδοί καθώς οι ανεξέλεγκτες πυρκαγιές που κατακαίνε τη χώρα τους πλησίαζαν σε «ναρκοπέδιο» -μια περιοχή οπλικών δοκιμών με πολλά «υλικά» που δεν είχαν εκραγεί και που αν τα προσέγγιζε η πυρκαγιά κανείς δεν μπορουσε να προβλέψει την εξέλιξη

Κατέληξαν στην απόφαση να βομβαρδισουν την πυρκαγιά προτού αυτή φθάσει  στην επίμαχη περιοχή, ώστε το ωστικό κύμα της βόμβας να σβήσει τη φωτιά όπως (περιπου) σβηνουμε εμείς ένα κερί φυσώντας δυνατά.

Ο βασικός λόγος ήταν ότι δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν πυροσβεστικές δυνάμεις -ούτε ελικόπτερα πυρόσβεσης μπορούσαν να πετάξουν εκεί,  γιατί θα μπορούσε να εκραγεί κάτι από το  πεδίο δοκιμών και να σκοτωθεί ο πιλότος του ελικοπτέρου. Γι αυτό και έρριξαν βόμβες απο ύψος 3.000 μέτρων.

Η βόμβα ως λύση έχει ξαναχρησιμοποιηθεί γιατί λειτουργεί αποτελεσματικά. Στην περίπτωση της Σουηδίας σήμερα η βόμβα έσβησε φωτιές σε απόσταση 100 μέτρων

Οι βόμβες ρίπτονται μεν από πολεμικό αεροσκάφος, αλλά καθοδηγούνται με εναν μηχανισμό  GPS και λέιζερ, ώστε να πλήττουν με ακρίβεια το στόχο τους.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here