Αυτοκτόνησε ο πρώην Πρόεδρος του Περού – Θα τον συλλάμβαναν για δωροληψία

Δραματική τροπή πήρε η υπόθεση του πρώην πρόεδρος του Περού, ‘Αλαν Γκαρσία Πέρες, που βρίσκεται στο επίκεντρο έρευνας για δωροδοκία και προσπάθησε να θέσει τέλος στη ζωή του.

Ο 69χρονος Γκαρσία αυτοπυροβολήθηκε στο λαιμό, την ώρα που οι αστυνομικοί έφταναν στο σπίτι του για να τον συλλάβουν. Διακομίσθηκε σε νοσοκομείο της Λίμα, όπου νοσηλεύθηκε στην Εντατική, σε κωματώδη κατάσταση και αργότερα υπέκυψε.

Ο Άλαν Γκαρσία εξελέγη πρόεδρος του Περού δύο φορές. Την πρώτη, από το 1985 έως το 1990, ως επικεφαλής του άλλοτε πανίσχυρου για δεκαετίες εθνικιστικού κόμματος Arpa. Τη δεύτερη φορά εξελέγη το 2006, ενώ στο μεταξύ είχε αλλάξει πολιτική και δήλωνε γενικώς και αορίστως κεντρώος.

Βρέθηκε στο επίκεντρο έρευνας για μεγάλη κατασκευαστική εταιρεία της Βραζιλίας (την Odebrecht), στελέχη της οποίας παραδέχθηκαν το 2016 ότι είχαν δωροδοκήσει πολιτικούς για να εξασφαλίσουν συμβάσεις για δημόσια έργα. Κατέθεσαν ότι είχαν καταβάλει 800 εκατ. δολάρια σε διάφορους σημαντικούς πολιτικούς παράγοντες σε όλη τη Λατινική Αμερική, εμπλέκοντας και τον Γκαρσία. Πέρυσι, ο Γκαρσία ζήτησε πολιτικό άσυλο στην Ουρουγουάη γιατί του απαγορεύτηκε να εγκαταλείψει τη χώρα. Η Ουρουγουάη αρνήθηκε το αίτημά του και ο ίδιος αρνείτο τις κατηγορίες.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here