Αυτονομιστές σκότωσαν 16 αθώους εργάτες στην Ινδονησία

Στην Παπούα της ανατολικής Ινδονησίας οι  ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα ότι ανέσυραν 16 πτώματα εργατών οι οποίοι απασχολουνταν σε έργα οδοποιίας της εταιρείας Istaka Karya

Προκειται για το σοβαρότερο επεισόδιο εδώ και δεκαετίες στη συνεχιζομενη διαμάχη για αυτονομία της περιοχης

Σύμφωνα με τη μαρτυρία ενός εργατη που επέζησε,  κάποιοι συνάδελφοί του εκτελέστηκαν με πυροβόλα όπλα και κάποιοι άλλοι στραγγαλίστηκαν.

Άλλοι περίπου 15 εργάτες της εταιρείας που έχει αναλάβει την κατασκευή δρόμων και γεφυρών, στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός οδικού άξονα κατά μήκος της Παπούα, απομακρύνθηκαν αμέσως από την περιοχή.

Μια οργάνωση που αποκαλείται «Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης της Δυτικής Παπούα»  σε μήνυμά της  σε σελίδα στο Facebook, ανέφερε ότι σκότωσε 24 εργάτες, όμως η ανάληψη ευθύνης δεν είναι και τόσο επιβεβαιώσιμη.

Ο Ινδονήσιος πρόεδρος Τζόκο Ουιντόντο, ο οποίος προώθησε κατά τη διάρκεια της θητείας του την κατασκευή υποδομών για να συμβάλλει στην ανάπτυξη της πάμφτωχης αυτής περιοχής, δεσμεύθηκε ότι τα έργα θα συνεχιστούν, παρά την επίθεση. Ομως η περιοχή κάθε άλλο παρά πάμτωχη ειναι -οι κάτοικοι είναι. Η γη είναι εξαιρετικά πλούσια σε κοιτασματα και αυτή ειναι και η καταδίκη της οπως φαίνεται.

Πολλοί στην Παπούα συνεχίζουν να θεωρούν την Ινδονησία ευλόγως αποικιακή δύναμη και απορρίπτουν τα έργα υποδομής που εκτελούνται καταγγέλλοντας την καταναγκαστική δήμευση εδαφών στην περιοχή.

Με πράσινο η ανεξάρτητη Παπούα-Γουινέα

 

Η δυτικη ή βόρεια Παπούα κήρυξε την ανεξαρτησία της το 1961, όμως το 1963 η Ινδονησία κατέλαβε την περιοχή επειδή είναι  εξαιρετικά πλούσια σε φυσικούς πόρους και την προσάρτησε το 1969 με τις ευλογίες του ΟΗΕ. Πολλοί κάτοικοι στην Παπούα συνεχίζουν να οραματίζονται την ανεξαρτησία, όπως η Παπούα-Νέα Γουινέα στο νοτο, η οποία την απέκτησε το 1975, έπειτα από μια μακρά περίοδο αυστραλιανής αποικιακής επικυριαρχίας.

Πιο αναλυτικά, το 1884 η Νέα Γουινέα καταλαμβάνεται απο Βρετανους και η άλλη μισή απο Γερμανους, ενώ σε λίγα χρόνια παίρνει μεγάλο κομμάτι και η Ολλανδία. Το 1904 η Αυστραλία παίρνει όσα ειχαν εως τοτε οι Βρετανοί (το νοτιοανατολικό κομμάτι του νησιού)  Ο στόλος της Αυστραλίας έφτασε στο γερμανικό τομέα το 1914 και επέβαλε παράδοση άνευ όρων. Το 1920, η τότε Κοινωνια των Εθνών ανέθεσε στην Αυστραλία την εντολή διοίκησης της άλλοτε γερμανικής Νέας Γουινέας (της νοτιοδυτικης)  και του αρχιπελάγους Βίσμαρκ. Το 1942 το νησί καταλαμβάνεται απο τους Ιάπωνες, αλλά μετα την ηττα τους στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο το νησί «ξαναδίνεται» στην Αυστραλία απο τον ΟΗΕ πλέον (αφού η ΚτΕ  διαλυεται). Ομως το δυτικο τμήμα (το πρώην «γερμανικό») αμφισβητείτο και το διεκδικούσε η Ινδονησία που τελικά πήρε το «πράσινο φως απο τον ΟΗΕ και το προσαρτησε. Στο ανατολικό τμήμα ο έλεγχος δόθηκε στην Αυστραλία, η οποία παραχώρησε εκεί καθεστώς αυτοκυβέρνησης, το 1973 και 2 χρόνια αργότερα καθεστώς ανεξαρτησίας.

Η κατάσταση εκεί είναι ιδιαίτερα περίπλοκη καθώς ομιλούνται πάνω απο 150 γλώσσες (όχι διάλεκτοι) και υπάρχουν   υπολογίσιμες μειονότητες πολλών εθνών τόσο στον ανεξάρτητο τρόπον τινά νότο όσο και στον ινδονησιακό βορρά. Το 2009 είχαν ξεσπάσει στην ανεξαρτητη (αλλα μέλος της Κοινοπολιτείας) Παπούα  αιματηρές ταραχές εναντίον των Κινέζων (που ασχολουνται με το εμπόριο). Επίσης υπάρχει το αυτονομιστικο κίνημα που ζητει ένωση με το βορρά (που τον κατέχει η Ινδονησία), αλλα υπάρχει και τρίτο αυτονομιστικό κινημα για ένα μεγάλο νησί που ανηκει στην ανεξαρτητη Παπούα-Νέα Γουινέα, οι κάτοικοι του οποίου θέλουν να αυτονομηθούν με το λογικό επιχειρημα ότι όλοι εκμεταλλεύονται το υπέδαφός του, αλλά μονον αυτοί πληρώνουν τη συνεπαγόμενη  μόλυνση του νερού και των τροφίμων τους. Η Παπουα Νέα Γουινέα έχει αναγνωρίσει με επίσημες συνθήκες ότι δεν εχει διεκδικήσεις στο βορειο τμήμα του νησιού που κατέχει η Ινδονησία όμως το 2017 οι Ινδονήσιοι προχώρησαν σε «εθνοκάθαρση» εξοντώνοντας ιθαγενείς. Και πάλι όμως ο νότος δεν στήριξε τους υπο την Ινδονησία ιθαγενείς.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here