“Αυτό δεν το περίμενα κ. Στάνκογλου”

 

 της Κέλλυς Σταμούλη, Δικηγόρου

Ο Στάνκογλου προχτές αιχμαλώτισε τις αναπνοές μας όση ώρα ξετύλιγε με γενναιοδωρία το υπέρογκο ταλέντο του στο ιερό “σανίδι” του αρχαίου Θεάτρου της Επιδαύρου.

Έτσι κάπως η λέξη μυσταγωγία πήρε σάρκα και οστά, αφού η “Στανκόγλεια” ερμηνεία οδήγησε σε έκσταση τους περισσότερους θεατές.

Λες και η φύση, 45 χρόνια πριν, πήρε απόσταγμα ταλέντου ατόφιου και το εναπόθεσε απευθείας στο DNA του μεγάλου μας ηθοποιού.

Λες και το ετερόκλητο κοινό για δύο ώρες υπάκουσε σε μία και μόνο ενέργεια, αυτήν που εξέπεμπε ο ταλαντούχος Καλλιτέχνης.

Λες και όλα τα χαρακτηριστικά του, η οργή, η πραότητα, η αυτοπεποίθηση, η ανασφάλεια, η σκληρότητα η αδυναμία, η τόλμη και η ανδρεία του συνετάχθησαν και δημιούργησαν το αμάγαλμα της μεγάλης αυτής ερμηνείας.

Λες και ο χρόνος σταμάτησε και για δύο ώρες υπήρχε μόνο ο Αγαμέμνων.

Ο Αγαμέμνων αντιμέτωπος με την σκληρή Κλυταιμνήστρα, την έξοχη Μαρία Πρωτόπαππα, τον κλασσικό πλέον, υπέροχο, Θοδωρή Κατσαφάδο, τον αεικίνητο Αργύρη Πανταζάρακαι την ατίθαση Ιώβη Φραγκάτου.  Μεγάλη έκπληξη όμως και ο Χορός ο οποίος με μαθηματική ακρίβεια αλλά και αυθορμητισμό συνάμα υποστήριξε σθεναρά το αρχαίο σχήμα.

Ο αφαιρετικός και ταυτόχρονα ηχηρός φωτισμός του Αλέκου Γιάνναρου χρωμάτιζε τις άρτιες ενδυματολογικές επιλογές του Κέννυ Μακ Λέλλαν με τους ηθοποιούς να «απογειώνονται» πάνω στο αριστοτεχνικό σκηνικό του ιδίου.  Και η μουσική του Χάρη Πεγιάζη να μας πηγαίνει και πηγαίνει και να μας ταξιδεύει μαζί με τον αγέρωχο Βασιλιά, του οποίου η αργόσυρτη εκθαμβωτική κίνηση, με τη διδασκαλία του Έντι Λάμε, στο κορυφαίο πορφυρό δολοφονικό κρεσέντο θα καταγραφεί ως ΤΟ Momentum στο θεατρικό στερέωμα.  Και η Ποίηση του μοναδικού μας Γιώργου Μπλάνα, ο οποίος με τη μετάφρασή του κατόρθωσε να μας ενώσει με τον λόγο του Αισχύλου.

Συγχαρητήρια λοιπόν κ. Σκηνοθέτα, Cesaris Grauzinis,που καταφέρατε να μας μυήσετε στην κορυφαία τραγωδία και να μας ταξιδέψετε στο θαύμα.  Και επιτρέψτε μου να θέσω υπόψη σας το κάτωθι  αυθόρμητο στιγμιότυπο, του οποίου είστε αναμφισβήτητα ο ηθικός αυτουργός:

Την επόμενη της παραστάσεως, η μητέρα μου, αντικρύζοντας ξαφνικά μπροστά της τον άξιο ηθοποιό,αναφώνησε: “Αυτό δεν το περίμενα κ. Στάνκογλου…έβαλα τα κλάματα από συγκίνηση με την ερμηνεία σας, μου θυμήσατε τον Κατράκη”.

Ο Στάνκογλου ταπεινός με περισσή ζέση και τρυφερότητα την αγκάλιασε παρατεταμένα με μετριοφροσύνη.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here