Αυστηρά πρόστιμα στα ταξί και για το κάπνισμα

Βαριά πρόστιμα που μπορεί να φτάνουν έως τις 4.000 ευρώ και αφαίρεση της ειδικής άδειας προβλέπει η νέα απόφαση του υπουργείου Μεταφορών για τους αυτοκινητιστές που δεν συμμορφώνονται με το νέο πλαίσιο.

Έτσι, στο εξής το κάπνισμα, η μη χρήση του ταξίμετρου, η απρεπής συμπεριφορά αλλά και τα λερωμένα οχήματα θα συνεπάγονται επιπλήξεις και πρόστιμα που θα ξεκινούν από 50 ευρώ.

Οι παραβάσεις χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες, χαμηλής, μεσαίας και υψηλής αξιολόγησης, ανάλογα με την οποία θα κυμαίνονται τα πρόστιμα.

Χαμηλής αξιολόγησης παραβάσεις θεωρούνται η επιλογή πελατών, η άρνηση μίσθωσης, η μη συμμόρφωση στις υποδείξεις του επιβάτη ως προς τον προορισμό, το κάπνισμα, το μη κατέβασμα της πινακίδας «ελεύθερο», η μη χρήση του ταξίμετρου, το άνοιγμα παραθύρων χωρίς τη συγκατάθεση επιβάτη και έλλειψη καθαριότητας του οχήματος. Σε αυτές τις περιπτώσεις επιβάλλεται η ποινή της επίπληξης και διοικητικό πρόστιμο 50 – 300 ευρώ.

Mεσαίας αξιολόγησης παραβάσεις θεωρούνται η μη ορθή λειτουργία του ταξίμετρου, η άρνηση μεταφοράς μικρών ζώων συντροφιάς και η έλλειψη μέριμνας ώστε το αυτοκίνητο να βρίσκεται σε άριστη κατάσταση.

Σε αυτές τις περιπτώσεις προβλέπεται πρόστιμο που ξεκινά από τα 300 ευρώ και φτάνει έως τα 600 ευρώ, καθώς και αφαίρεση αδείας για έξι μήνες θεωρούνται η μη ορθή λειτουργία του ταξίμετρου, η άρνηση μεταφοράς μικρών ζώων συντροφιάς, η έλλειψη μέριμνας ώστε το αυτοκίνητο να βρίσκεται σε άριστη κατάσταση.

Υψηλής αξιολόγησης παραβάσεις θεωρούνται η ανάρμοστη, άσεμνη, απειλητική συμπεριφορά προς τον πελάτη και άλλους οδηγούς καθώς και η άρνηση μεταφοράς ατόμου σε νοσοκομείο. Σε αυτές τις περιπτώσεις αφαιρείται η άδεια και προβλέπεται και επανεξέταση του οδηγού.

Ειδικά για την παράβαση που συνδέεται με τη χρήση αλκοόλ, τοξικών ή ναρκωτικών ουσιών και έχουν σαν αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η σωματική ακεραιότητα και ασφάλεια των επιβατών, ο υπαίτιος οδηγός τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 2.000 ευρώ και με αφαίρεση της ειδικής άδειας οδήγησης οχήματος για έξι μήνες.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here