Αύριο οι ανακοινώσεις για τον νέο τρόπο εισαγωγής σε ΑΕΙ – ΤΕΙ

Τις μεταρρυθμίσεις για το Λύκειο και το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα παρουσιάσει αύριο (Δευτέρα) ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου.

Οι ανακοινώσεις θα γίνουν στις 11 το πρωί και βασικό στοιχείο του σχετικού νομοσχεδίου θα είναι η αναβάθμιση του Λυκείου καθώς από φέτος θα υπάρξει ελάφρυνση στον «εξεταστικό φόρτο» των μαθητών της Α’ και Β’ Λυκείου προκειμένου «να είναι πιο ουσιαστικές» οι εξετάσεις.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Κ. Γαβρόγλου (ΑΠΕ-ΜΠΕ), πρόκειται για «μια ριζοσπαστική λύση (…) που προϋποθέτει και κάποια αλλαγή νοοτροπίας στην κοινωνία γενικότερα, αλλά για εμάς το βασικό είναι όχι η εισαγωγή, αλλά το να επανέλθει η Γ’ Λυκείου».

Θυμίζουμε ότι σε πρόσφατο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται οι εξής τρεις αλλαγές για το Λύκειο:

1. Η Α’ Τάξη Ημερήσιου Γενικού Λυκείου αποτελεί τάξη αποκλειστικά γενικής παιδείας, στην οποία εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων τριάντα πέντε συνολικά ωρών εβδομαδιαίως.

2. Στη Β’ Τάξη Ημερήσιου Γενικού Λυκείου εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων που περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας τριάντα συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως και δύο Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού, Ανθρωπιστικών και Θετικών Σπουδών, πέντε (5) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως έκαστη ομάδα, όπου οι μαθητές καλούνται να επιλέξουν τη μία.

3. Η Γ’ τάξη Ημερήσιου Γενικού Ενιαίου Λυκείου και η Δ’ τάξη Εσπερινού Γενικού Ενιαίου Λυκείου χωρίζονται σε τρεις Ομάδες Προσανατολισμού: Ομάδα Ανθρωπιστικών Σπουδών, Ομάδα Θετικών Σπουδών και Ομάδα Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής.

Το πρόγραμμα διδασκαλίας της Γ’ τάξης Ημερήσιου Γενικού Λυκείου και της Δ’ τάξης Εσπερινού Γενικού Λυκείου περιλαμβάνει μαθήματα Γενικής Παιδείας και Μαθήματα Προσανατολισμού. Οι μαθητές υποχρεούνται να παρακολουθούν τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού που επιλέγουν, καθώς και τα Μαθήματα Γενικής Παιδείας. Ειδικά οι μαθητές της Γ’ τάξης Ημερήσιου Γενικού Λυκείου παρακολουθούν και ένα Μάθημα Επιλογής.

Επίσης, όσοι μαθητές επιθυμούν να προετοιμαστούν για τις εξετάσεις των Ειδικών Μαθημάτων Ελεύθερου Σχεδίου και Γραμμικού Σχεδίου, μπορούν να δηλώσουν ότι θέλουν να παρακολουθήσουν και τα δύο μαθήματα, από τα οποία το ένα θα διδάσκεται μετά τη λήξη του ημερήσιου ωρολογίου προγράμματος.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here